Koningsdag Alkmaar 2023: dit is het programma!

Uitgaan
Kom maar op met Koningsdag Alkmaar 2023.
Kom maar op met Koningsdag Alkmaar 2023. (Foto: Fer Korver )

ALKMAAR - Koningsnacht (26 april) en Koningsdag (27 april) Alkmaar komen er weer aan. Wat kun je dit jaar allemaal doen tijdens Koningsdag Alkmaar? Je leest het programma van 2023 hier!

Wat is er te doen op Koningsdag Alkmaar?

Alkmaar kleurt oranje op Koningsnacht en -dag met allerlei activiteiten en feesten op verschillende plekken in de gemeente. Van kleine podia met live muziek tot grote evenementen: voor jong en oud is van alles te doen door de hele gemeente Alkmaar heen.

Vrijmarkt Koningsdag Alkmaar van 9.00 tot 17.00 uur

Misschien wel het leukste onderdeel van Koningsdag Alkmaar: de vrijmarkt. (Foto: Fer Korver)

De vrijmarkt in Alkmaar is de leukste markt van het jaar en op 26 april barst het feest al los. In de binnenstad start de vrijmarkt om 15.00 uur. Voor kinderen tot 14 jaar is er de speciale kindervrijmarkt op het Clarissenbolwerk. Artiesten en dj’s treden vanaf 18.00 uur verspreid door de hele stad op. Onder andere op de Paardenmarkt, het Waagplein, Hofplein, Platte Stenenbrug en op het Ritsevoort worden feesten georganiseerd.

Vrijmarktgebied Koningsdag Alkmaar (Impressie: Alkmaar Prachtstad)

Op Koningsdag gaat het feest door in alle dorpen en op locaties verspreid door Alkmaar. In Oudorp vind je de vrijmarkt (van 9.30 tot 13.30 uur) op het Nyenburghplein en zijn de vrijwilligers van de brandweer aanwezig met een demonstratie voor kinderen. In de middag kan er een drankje gedronken worden waarbij livemuziek gespeeld zal worden door de band ‘Nobody’s Home Top2000 Band’. In De Rijp is de vrijmarkt op het Jan Boonplein en wordt om 14.00 uur het traditionele steenwerpen georganiseerd.

Belangrijkste regels van het verkopen op de vrijmarkt:

* Het is toegestaan tweedehands spullen van je zolder of uit je schuur te verkopen. Wat niet mag zijn bijvoorbeeld restpartijen uit beroepshandel, eten/drinken en lachgas.
* Dinsdag 26 april mag je vanaf 15.00 uur je plek innemen.
* Het is niet toegestaan plaatsen te markeren met lint, tape of verf.
* Kindergebied: Park Clarissenbolwerk, tussen Ritsevoort en Bergerbrug (voor kinderen tot 14 jaar). Ook is er op het Kerkplein een kinderkermis. Deze duurt tot 17.00 uur.
* Houd ingangen van winkels, horeca, woningen en nooduitgangen vrij.
* Voor versterkte muziek is een vergunning nodig
* Verkopen mag tot 27 april, 17.00 uur.

Alle spelregels voor de Vrijmarkt kan je nalezen op https://alkmaarprachtstad.nl/koningsnacht-en--dag/vrijmarkt.

Kinderkermis op Kerkplein

Woensdag 26 april (13.00 tot 22.00 uur) en donderdag 27 april (10.00 tot 17.00 uur) is het kinderkermis met snoepkramen, oliebollen en kleine attracties op het Kerkplein, bij de Grote Kerk.

Oranje Koningsdag Alkmaar P8 AFAS Stadion

Het grootschalige Koningsdag event op de parkeerplaatsen P8/P9 naast het AFAS Stadion keer terug. Tussen 13.00 en 22.00 uur zijn er optredens van onder andere Antoon, Maan, Kraantje Pappie, Sam Feldt en Boef. Zo heeft de organisatie van Oranje Koningsdag Alkmaar donderdag 27 april een fraai programma samengesteld. Het evenement dat eerst onder de vlag van SLAM! georganiseerd werd, wordt nieuw leven ingeblazen door organisator Van der Klis, die onder meer de concerten organiseert van Antoon, Frenna, Boef & Bankzitters en verantwoordelijk is voor festivals als Free Your Mind en Secret Forest. Het evenement vindt plaats op de parkeerplaatsen P8 en P9, naast het AFAS Stadion. Er is ruimte voor zo’n 20.000 bezoekers.

Koningsdag Alkmaar 2023Het grootschalige Koningsdagevent op P8/P9 naast het AFAS Stadion keer terug. (Foto: aangeleverd)

Muziek op het Hofplein op Koningsdag Alkmaar

Ben je dol op muziek en dansen? Dit jaar is het weer KingsNight & KingsDay op het Hofplein. KingsNight is van 18.00 tot 23.30 uur en KingsDay van 12.00 tot 20.00 uur. Locatie: Hofplein Alkmaar, centrum (kruising Magdalenastraat en Gedempte Nieuwesloot, of volg je gehoor naar de lekkerste deuntjes).  

Muziek op Paardenmarkt

Tijdens Gramdioze Koningsdag draaien de vetste artiesten uit binnen en buitenland op het volledig overdekte plein. Maar liefst 1000 m2 om uit je dak te gaan met onder andere Josh Wink, Zena Rae, Eric de Man en Engel.

Koningsdag op de Paardenmarkt in Alkmaar. (Foto: Ed van de Pol)

Muziek op Waagplein Alkmaar

Zowel Koningsnacht (19.00 tot 23.30 uur) als Koningsdag (12.00 tot 20.00 uur) is er een programma op het Waagplein in Alkmaar. Koningsnacht is de QMusic the Party - 4 uur fout. Vrij entree. Koningsdag zijn er onder meer optredens van Rene Karst, #OJKB, Tom Haver, Hugo Joss & MC Den= en Sweet Le Freak. Vrij entree.

Muziek op de Platte Stenenbrug op Koningsdag Alkmaar

Dit jaar wordt het Koningsdagfeest op de Platte Stenenburg wederom groots gevierd! Met onder andere DJ Lars en vanaf 14.30 uur zal de band Boomerang spelen. 

Koningsdag Alkmaar 2023Koningsdag Alkmaar 2023: feest op de Platte Stenenbrug. (Foto: archief)

Koningsdag stadsstrand De Kade

Koningsdag op het stadsstrand, dé plek om even bij te komen van de avond ervoor of van de drukte op de Vrijmarkt en in de stad. Tropisch, Latin sferen en bijpassende muziek. Iedereen is welkom en de allerkleinsten kunnen een kleurplaat kleuren en ophangen aan de waslijn. De winnaar ontvangt een mooi kinderboek.

Muziek bij HAL25

Op Koningsnacht is De Nachthalte terug met een special at De Zolder. Er zijn slechts 100 tickets beschikbaar voor dit evenement. Koningsdag kan je ook terecht bij HAL25, zowel binnen als buiten wordt HAL25 weer een dansbaar, toegankelijk en gezellig feest. Dansen en sjansen, eten en keten! Een gemixt aanbod van muziek en entertainment. Live muziek van bands en lekkere sets.

Ritsevoort Eetcafé Pluim en Restaurant Mooi

Eetcafé Pluim en Restaurant Mooij hebben weer zin in Koningsdag. Een DJ en de band ‘Roept u Jan maar’, dat moet een groot feest worden. Je kan hier terecht van 12.00 tot 20.00 uur.

Het openbaar vervoer in Alkmaar

Omdat het op Koningsnacht en -dag drukker is dan normaal in de stad, wordt bezoekers aangeraden goed voorbereid op pad te gaan. De NS rijdt op Koningsdag met een speciale Oranjedienstregeling en zet op een groot aantal trajecten langere en extra treinen in. Connexxion zet overdag en ‘s nachts bussen in om mensen te vervoeren van en naar de evenementen. Fietsers kunnen hun fiets gratis kwijt in één van de bewaakte fietsenstallingen in het centrum van de stad.

Kom maar op met Koningsdag Alkmaar 2023!