Maria Tesselschade’s Huwelijksfeest

Uitgaan
Mike Fentross.
Mike Fentross. (Foto: All rights reserved Eduardus Lee)

ALKMAAR - Zondag 26 november is het 400 jaar geleden dat Maria Tesselschade trouwde met Allard Crombalch. Om daarbij stil te staan is er een feestelijke dag rond kunstenares Maria Tesselschade met activiteiten in het Stedelijk Museum Alkmaar, de naastgelegen bibliotheek en in de Grote Kerk.

Maria Tesselschade’s Huwelijk. Dat is de titel van de eredag, een idee van Mike Fentross, artistiek leider van La Sfera Armoniosa. Met dit evenement wil hij de schrijfster, dichtster, musicus en beeldenkunstenaar Maria Tesselschade de bekendheid geven die zij verdient. Om het verhaal van Maria Tesselschade te vertellen heeft hij de journalist en historicus Geert Mak uitgenodigd, maar ook dichter Vrouwkje Tuinman en het urban dance gezelschap van Denden Karadeniz. Mike Fentross: “Maria Tesselschade was in haar tijd onder kunstenaars al legendarisch door haar werk en haar zelfstandige houding. Maar dat niet alleen. Volgens de overlevering was Maria Tesselschade beeldschoon, gevat en charmant en daarmee werd ze de muze van de grote dichters van haar tijd.” Met Geert Mak geeft La Sfera Armoniosa een concert in het Stedelijk Museum over Maria Tesselschade en haar vriendin Francisca Duarte. “We hebben ook zangeressen Channa Malkin en Monica Monteiro uitgenodigd, die net als de twee vriendinnen vier eeuwen geleden, samen muziek van verschillende componisten zullen uitvoeren”, vervolgt Fentross. Het concert dat in het Stedelijk Museum is gratis toegankelijk. In het museum is ook de ring van Maria Tesselschade te zien. De ring werd in Alkmaar een aantal geleden in een voormalige beerput teruggevonden. 

Trouwfeest

Het trouwfeest wordt vervolgd in de Alkmaarse bibliotheek. Daar geeft Vrouwkje Tuinman een voorstelling. Deze prijswinnende dichter dook in het leven en werk van haar collega van vier eeuwen terug. Gedichten over tijdloze thema als leven, liefde en dood. Daarbij vertelt ze ook over de positie die Tesselschade had in het literaire leven en dan met name binnen de Muiderkring. Ook deze voorstelling is vrij te bezoeken. In de avond gaan Denden Karadeniz (choreograaf, artistiek leider en oprichter van Zero Dance Theatre) en La Sfera Armoniosa gaan de samenwerking aan in een voorstelling met contemporary urban dance en dansmuziek uit de tijd van Maria Tesselschade’s Huwelijk. Die voorstelling vindt plaats in de Grote Kerk. De muziek van de voorstelling komt uit Praetorius’ bundel uit de periode van Maria Tesselschade’s huwelijk. Het bestaat uit een bonte verzameling van dansmelodieën uit verschillende landen, waaronder Nederland. 

Meer informatie over Maria Tesselschade’s Huwelijksfeest is te vinden op www.lasfera-armoniosa.com