Yvette Lans: "Ik had wel succes, maar geen vrijheid."
Yvette Lans: "Ik had wel succes, maar geen vrijheid." (Foto: Veerle van Willigenburg)

‘Er is meer in het leven dan werken’

Zorg

Je baan in loondienst opzeggen en een succesvolle business starten in tijden van (financiële) onzekerheid: Yvette Lans (31) deed het, in mei 2020. Met haar bedrijf De Cirkel Doorbreken coacht ze ondernemers om minder hard te werken én meer te genieten, terwijl hun bedrijf nog steeds groeit. Het levert haar niet alleen twee keer zoveel geld op als in loondienst; ze weet ook weer hoe het is om écht te genieten van het leven. “Deze mentale rust heb ik nooit eerder gevoeld.”

Door Rosalie Buding

Eigenlijk wilde Yvette nooit ondernemen, maar toch kwam het op haar pad. Onverwachts. “Controle en zekerheid was voor mij heel belangrijk. Ik werkte gemiddeld zestig uur per week bij een bedrijf dat het ondanks corona goed deed. Dit schoot soms uit naar tachtig, negentig uur per week. Op een gegeven moment vroeg ik mezelf af: waarom wil ik zo graag die controle en zekerheid? Ik wist: dit is mijn veilige comfortzone. Ik had wel succes, maar geen vrijheid.”


Foto: Veerle van Willigenburg

Vanaf haar jonge jaren wist de businesscoach dat ze mensen wilde helpen. Naast haar drukke baan in loondienst was ze al maandenlang bezig met het begeleiden van mensen. Desondanks was de stap om haar vaste baan op te zeggen groot. “In het begin gaf ik aan dat mijn oude werkgever me ook een aantal uur kon inhuren, als zzp’er. Uiteindelijk heb ik daar toch vanaf gezien. Het zou mij wel zekerheid van inkomsten geven, maar ik voelde aan alles dat dit zou gaan slagen. Als je het loslaat, komt het naar je toe.”

Perfectionisme

Een leven zonder stress én met meer vrijheid en geld: het klinkt goed. Toch drijft de innerlijke perfectionist ons vaak tot het uiterste. Een vraag die we onszelf volgens de ondernemer veel te weinig stellen is: wanneer is het goed genoeg? Yvette: “Als je dat niet weet, sluipt het erin om altijd maar door te gaan. Op een gegeven moment moet je niet méér willen. Ondernemen is nooit af; het kan altijd beter. Ik ben geen voorstander van ‘moeten’. Dat drukt op je. Op een gegeven moment ís het goed genoeg. Er is meer in het leven dan werken. Dat besef geeft mentale rust.”


Foto: Linda Hastrich

Yvette vervolgt: “De lichamelijke én psychische gevolgen van alsmaar ‘moeten’ kunnen groot zijn. Van werken en successen behalen krijg je adrenaline, en teren op deze adrenaline gaat te lang goed. Totdat je lichaam duidelijke, constante signalen geeft. Maar die negeren we vaak. Op een gegeven moment ben je gewoon op. Toen mijn vader overleed, belandde ik bijna in een burn-out.”

Gelukkig

“Mijn hoofd deed het nog wel, maar mijn lichaam niet meer. Ik wist dat ik te ver was gegaan.” Als er één ding is wat Yvette heeft geleerd, is dat we werken om te leven in plaats van leven om te werken.

“Ik vertel mijn klanten: je bedrijf is niet het doel. Het doel is een fijn en vrij leven. Een leven waar jij je goed én gelukkig bij voelt. Ik heb zelf ook ervaren dat het écht kan: minder hard werken en meer genieten, zonder dat je ervoor hoeft in te leveren. Je moet kunnen dealen met angst, twijfels en onzekerheden. Ook hele succesvolle mensen, zoals miljonairs, hebben hiermee te maken. Het enige verschil is dat zij weten hoe ze met deze gevoelens moeten omgaan.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alkmaar

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Kaasdragers op schoenen met skyline Alkmaar Algemeen 23 sep, 14:41
Afbeelding
400 kinderen beleven unieke sportdag in sportcomplex De Meent Sport 23 sep, 11:04
Afbeelding
Feestelijk programma met Alkmaar Ontzet Algemeen 23 sep, 10:45
Afbeelding
AZ Alkmaar bang voor niemand Algemeen 22 sep, 14:58
Afbeelding
Pakhuis Alkmaar opent deuren Partnerbijdrage 22 sep, 12:02
Afbeelding
Geen bezwaar tegen komst gezondheidscentrum Olympiaweg Algemeen 22 sep, 11:51
Afbeelding
Grote Clubactie gaat zaterdag van start Algemeen 22 sep, 10:35
Afbeelding
Acrobatiek geeft Renske Endel plezier in bewegen terug Algemeen 22 sep, 09:45
Afbeelding
‘Mode is emotie, dat wíl je voelen’ Partnerbijdrage 21 sep, 17:14
Afbeelding
Alkmaarse basisscholen in beweging Algemeen 21 sep, 16:53
Afbeelding
Harpconcert door Anita Ramphal Cultuur 21 sep, 15:56
Afbeelding
Miljoenenontbijt Noord-Holland Noord Algemeen 21 sep, 14:28
Afbeelding
Willeke Alberti zingt voor Oudorperzand Zorg 21 sep, 13:59
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alkmaar

Op Rodi Alkmaar volg je het laatste nieuws uit Alkmaar. Rodi Alkmaar informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alkmaar

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alkmaar in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief