Michelle raakte dakloos en wil anderen inspireren met haar verhaal

Zorg
Michelle wil anderen inspireren hulp te zoeken.
Michelle wil anderen inspireren hulp te zoeken. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Wat doe je als je vanwege een problematische thuissituatie niet meer thuis kan wonen en op straat komt te staan?  Het overkwam de twintiger Michelle. Om andere jongeren te helpen en hen een hart onder de riem te steken, vertelt zij samen met Paul Kreemers, oprichter van en coördinator bij Jongereninloop De Pitstop, haar verhaal.

Door Roxanne Borgman

Het is alweer twee jaar geleden dat Michelle (niet haar echte naam) niet meer thuis kon wonen en op straat kwam te staan. “Ik was elke keer op een andere plek en dat is geen feestje”, zegt Michelle daarover. Ze verbleef een paar weken bij de nachtopvang en zat, zo beschrijft zij, “tussen de junks”. Ze voelde zich daar niet veilig als jonge vrouw. Dat was ook één van de redenen dat zij snel terechtkon bij een voorziening voor begeleid wonen via dnoDoen. Daar heeft ze een eigen kamer en moet ze zelfstandig zijn: eigen was doen, zelf koken, boodschappen doen, je huis opruimen en met geld omgaan. Basale zaken die zij thuis nooit heeft geleerd. Dat is moeilijk, vindt Michelle, maar ze ziet het ook als een bevrijding: “Ik wil graag een eigen plek en voor mezelf kunnen zorgen. Dat leer ik nu.”

Anders leren kijken

Op eigen benen staan betekent ook weerbaar zijn, je eigen keuzes kunnen maken. Daar krijgt ze hulp bij via De Pitstop. Paul gebruikt daarvoor een mooie allegorie: “Jij hebt eigenlijk altijd in het pierenbadje gezeten”, zegt hij tegen Michelle. “Je kreeg zwembanden om, een zwemgordel, en je knieën moesten boven het water blijven. Zo leer je niet zelfstandig worden. Zo blijf je klein. Toen je wegging bij je ouders kwam je in het diepe bad terecht. Maar wij gaan je er niet uithalen. We blijven wel bij je en leren je om in het diepe water te zwemmen. We vertellen je vooral wat je allemaal goed doet. Je hebt al te vaak gehoord wat je verkeerd doet.” 

Hierdoor leerde Michelle dat wat zij altijd normaal vond, toch niet normaal was. “Ik dacht altijd: wat heb ik nu weer verkeerd gedaan? Het was altijd mijn schuld. Dat dacht ik dan. Hier leerde ik daar anders naar kijken. Ik leerde mezelf maar ook anderen beter begrijpen.”

Pitstop

Hulpverlening bij De Pitstop is anders dan wat je zou verwachten van een organisatie voor jongeren of bijvoorbeeld de GGZ of Brijder. Het begint met de aankleding van het gebouw. Wanneer je De Pitstop binnenstapt arriveer je in een huiskamer. Daardoor heb je niet het gevoel dat je binnentreedt bij een hulpverleningsorganisatie. Dit verlaagt de drempel om binnen te wandelen. Je zit ook niet bij elk gesprek in een apart kamertje tegenover een behandelaar. De sfeer is informeel en hartelijk.

Michelle voelt zich hier thuis. Dat is ook precies wat de medewerkers willen. “Veel jongeren die hulp zoeken wantrouwen de hulpverlening”, vertelt Paul. “We werken aan herstel in vertrouwen, bewegen mee en schrikken niet van de problemen waar jongeren mee aankomen. We zien bijvoorbeeld regelmatig jongeren die dakloos en verslaafd zijn. Die helpen wij, daar nemen wij zorgvuldig de tijd voor. We zijn flexibel en hebben een lange adem. Iedere jongere die vastloopt in zijn of haar leven kan hier komen. Je kunt binnenlopen zonder intake of je aan te melden. Welke hulpvraag je ook hebt, we gaan ermee aan de slag.”


De Pitstop ligt aan de Pettemerstraat. - vincentdevriesfoto.nl

Toekomst

Michelle vindt het lastig antwoord te geven op de vraag over hoe zij de toekomst ziet. “Ik wil heel graag een eigen plek hebben”, zegt ze. Waar ze nu zit moet ze nog gemeenschappelijke ruimtes delen. Dit zorgt regelmatig voor conflicten en agressie. Er zitten ook volwassenen die drugs gebruiken en psychische problemen hebben. Daarmee is het nog steeds geen ideale plek voor Michelle. Ze hoopt terecht te kunnen bij Esdégé-Reigersdaal of een andere zorginstelling die begeleid wonen aanbiedt. Wat ze vooral wil is haar eigen leven leiden. En daarin hoopt ze haar ouders te kunnen betrekken. “Ik hoop in de toekomst weer contact te hebben met mijn ouders. Dat wil ik iedere jongere ook meegeven. Als het thuis niet goed gaat zoek dan hulp. Probeer er samen met je ouders uit te komen. Als je niet weet wat je kan doen, kom dan naar De Pitstop.”

Zoek hulp

De Pitstop is onderdeel van Reakt, een maatschappelijke organisatie die mensen helpt met psychische problemen of een verslavingsachtergrond bij het vinden van werk, het vergroten van het sociale netwerk of gezonder leven. Je vindt De Pitstop aan de Pettemerstraat 41 in Alkmaar. Openingstijden zijn op werkdagen van 09.30 - 16.00 uur. Je kunt De Pitstop ook bereiken via 06 12458585 en depitstop@reakt.nl