Korenmolen De Eendracht blaast dit jaar 125 kaarsjes uit en viert dat

Nieuws
Molenaar René Janse bij het kruirad: 'Een molen die draait, dat heeft wat.'
Molenaar René Janse bij het kruirad: 'Een molen die draait, dat heeft wat.' (Foto: Marieke Roggeveen)

ALPHEN AAN DEN RIJN – De Alphense korenmolen De Eendracht bestaat op 5 mei maar liefst 125 jaar. Bij dit heugelijke feit wordt op zaterdag 13 mei stilgestaan tijdens de Nationale Molendag. De korenmolen draait en maait en tussen 09.00 en 17.00 uur zijn er verschillende activiteiten, zoals een rondleiding, een expositie, pannenkoeken en brood bakken, en leuke muziek.

Marieke Roggeveen

Op de kap van de molen aan de Gouwsluiseweg prijkt het jaartal 1898. De geschiedenis van de molen gaat echter veel verder terug. De molen is al in 1752 gebouwd, in Zaandam waar de molen “De Twee Gebroeders” heette en dienst deed als pelmolen. Eind 1897 is deze molen afgebroken en in 1898 naar Alphen overgeplaatst waar hij als korenmolen De Eendracht langs de Oude Rijn weer is opgebouwd. Dit ter vervanging van een molen die op de westeroever van de Gouwe stond en het veld moest ruimen voor een verbreding van de vaarweg tussen Rotterdam en Amsterdam.

Cultureel erfgoed

Sinds 1997 wordt de korenmolen beheerd door Stichting Korenmolen De Eendracht en de gemeente Alphen. “De Stichting is verantwoordelijk voor het onderhoud van de binnenkant van de molen en de gemeente voor het onderhoud van de buitenkant”, vat molenaar René Janse de verdeling van de ‘zorg’ voor de molen kort samen. “Deze samenwerking verloopt heel goed en zorgt ervoor dat de molen volop in bedrijf kan blijven en vooral: dat dit culturele erfgoed behouden blijft.”

Molenpostzegels

Sinds 2018 mag René Janse zich gediplomeerd molenaar noemen. “Nadat ik in 2014 mijn kinderen niet meer elke zaterdag naar de sportvelden hoefde te brengen, ging ik op zoek naar een andere invulling van deze dag. Mijn vrouw wees mij toen op een artikel over molen De Eendracht en daar ben ik eens een dagje gaan meelopen. Al gauw werd ik als assistent-molenaar in het rooster opgenomen om mee te draaien.” “Weet je?” vertelt René na een korte stilte, “ik woon al sinds 1986 in Alphen maar wist niet eens dat hier een molen stond. Nu ben ik molenaar, heb thuis een dikke rij molenboeken staan en spaar molenpostzegels. Een molen die draait, dat heeft wat. Het is toch knap dat ze dit al eeuwen geleden verzonnen hebben? Molens als werktuigen om polders droog te maken, graan te malen, hout te zagen… En dat deze werkzaamheden door de eeuwen heen zijn geëvalueerd en nog steeds door molens worden uitgevoerd?”

Molenaarsopleiding

Tijdens de molenaarsopleiding heeft René veel theoretische kennis opgedaan over de verschillende molentypes, het weer en de invloeden van de seizoenen. De praktijk heeft hij op verschillende molens van instructeurs en ervaren molenaars geleerd. René wijst naar zijn landelijk erkend molenaarsdiploma dat een mooi plekje aan de muur in de korenmolen heeft gekregen. 

Rondleidingen voor bezoekers vanuit de hele wereld

“Hier ben ik trots op, maar ik ben er vooral trots op dat ik mee mag helpen om zo’n mooie molen als De Eendracht draaiend te houden. Eens in de drie weken ben ik op zaterdag in de molen. Samen met de andere vrijwilligers van die dag beginnen we altijd met koffie en een koek, daarna ga ik de molen goed op de wind zetten en kan het malen beginnen. Elke week malen we 600 kilo volkorenmeel voor de bakkerij van supermarktketen Hoogvliet en verder nog meel en bloem voor de particuliere verkoop in onze eigen molenwinkel. Verder verzorgen we rondleidingen voor bezoekers vanuit de hele wereld, zelfs ook uit Australië en Nieuw-Zeeland. Geweldig toch?”

www.molen-de-eendracht.nl

Molenaar René Janse: 'Het is toch knap dat ze dit al eeuwen geleden hebben verzonnen?'