Strijd om de Gnephoek is begonnen

Algemeen
Harre van der Nat, fractievoorzitter SP Alphen aan den Rijn
Harre van der Nat, fractievoorzitter SP Alphen aan den Rijn (Foto: )

Eerder meldde de SP al dat de Gnephoekpolder en Vrouwgeestpolder grotendeels in handen zijn van projectontwikkelaars en bouwfondsen. Slimme handelaren van goedkope grond die als piranha’s geduldig afwachten tot het eerste rund te water gaat om de oversteek te maken. Volkomen legaal en volgens de wet natuurlijk maar minimaal zo verwerpelijk. Van wie is de grond en van wie is de aarde eigenlijk? Is ons uitzicht, onze omgeving en het recht op schone lucht niet van ons allemaal?
Het is twee voor twaalf voor de Gnephoek. De asfaltering die men bovenop de Maximabrug brengt reikt al diep in de groene polder. De bestuurlijke plannen om de Gnephoek vol te bouwen zijn bijna af en de politiek juicht, buigt of komt in verzet.


Door Harre van der Nat, fractievoorzitter SP Alphen aan den Rijn

Een volksraadpleging is de enige kans om de Gnephoek te behouden. Als er een besluit genomen is door de raad dan is het te laat. Een aanvraag daartoe moet snel gedaan worden. De hoge kosten die een referendum met zich mee brengt zijn verwaarloosbaar als dit samenvalt met de komende landelijke verkiezingen. De stembureaus staan er en de leden van de stembureaus zijn ook al aanwezig. Een aanvraag daartoe kan niet door een politieke partij worden gedaan en het initiatief voor een referendum over de toekomst van de Gnephoek zal dan ook vanuit de inwoners moeten komen. De SP zal alles uit de kast halen om de benodigde handtekeningen te helpen verzamelen.


Na een persoonlijk proefballonnetje van wethouder van As tijdens De Alphense Talkshow over een vermeende bouwlocatie in de Gnephoek volgde na vragen daarover van de SP in de raad nog een voorzichtige ontkenning. Het was de persoonlijke wens en gedachte van wethouder van As en niet van het college. Niet veel later werd er gemeld dat ook Alphen aan den Rijn woningen moest bouwen om de regio rond Schiphol te ontlasten en natuurlijk stonden Gerard van As en zijn Nieuw Elan vooraan om de Gnephoek als gewenste locatie te willen aanwijzen. Toen bleek dat die wensen voor nieuwe woningen zwaar overdreven waren en ingestoken door toenmalig PvdA kopstuk Monasch enkel om zichzelf in positie te brengen om een gooi naar het lijsttrekkerschap van de PvdA te kunnen doen doofde dat vuurtje al snel. Snel zocht Nieuw Elan naar een nieuwe insteek om de Gnephoek op te offeren. Er zal en moest worden gebouwd. De komst van vluchtelingen naar Nederland werd genoemd om maar huizen te kunnen bouwen. Nu die instroom meer dan gehalveerd is blijkt ook die noodzaak niet nodig.

De volksvertegenwoordigers van Nieuw Elan dienen niet zozeer de stemmers die hen het vertrouwen gaven maar wel de portefeuille van grondspeculanten als Volker Wessels, MAB Nederland, PBD Ontwikkelingen, AM BV, Phanos, Terra landelijk projecten Nederland, Piluha BV en Amfor die gezamenlijk 95% van de grond in handen hebben in de Gnephoek.


Nu de coalitie in Alphen het onderwerp in de commissie wil laten bespreken en daarna snel in de raad wil aftikken, komt Nieuw Elan met een laatste kapstok om de Gnephoek maar te kunnen bebouwen: Duurzaamheid Het moet duurzamer in Alphen en in de groene Gnephoekpolder. Duurzame woningen moeten er worden gebouwd. Nieuw Elan kaapte de leiding van dit thema van partijen als D66 en Groen Links die wel degelijk groene en duurzame plannen hebben.
Andre Jeu en zijn team snappen ook wel dat elke baksteen die er gelegd wordt in de nu nog Groene polder afbreuk doet aan het duurzame karakter ervan. Maar met deze geraffineerde politieke precisie die zij eerder zo verfoeiden. Die oude politiek, dat doordrammen van plannen over de hoofden van inwoners, die bestuurlijke machthebbers die ze wel even gingen aanpakken..... Die zijn ze nu zelf geworden.