Het is gezellig in de buurtsuper

Algemeen

‘s Ochtends om zeven uur is hij als eerste aanwezig en aan het einde van de dag is hij degene, die als laatste weggaat en de deur op slot doet. Lange dagen maakt Rudy Beumkes, maar de eigenaar van de buurtsuper in het Rode Dorp is een gelukkig man.

Door Ingrid Halbmeijer

Alphen aan den Rijn - Nog geen dertig jaar oud nam hij in september de winkel over van Arjen Keijzer, die na het overlijden van zijn vrouw de winkel van de hand deed. “Ik werkte als bedrijfsleider en manager bij Plus, maar wilde eigenlijk zelf een zaak. Toen deze buurtsuper vrijkwam heb ik de kans zelfstandig ondernemer te worden meteen gepakt en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad!”

De buurtsuper is zijn lust en leven. “Ik ben hier meer dan in een grote supermarkt op de werkvloer. Zo neem ik de goederen in ontvangst, vul zelf de schappen en maak een praatje met de klanten. Vooral het vele contact met buurtbewoners is leuk. Je leert ze kennen en leeft met alles mee. Er wordt hier hard gewerkt, maar de sfeer is altijd gemoedelijk.”

De buurtsuper is geen wegkwijnend zaakje. Zeker tussen de middag stroomt het vol met klanten. “Ouders, die de kinderen van school hebben gehaald en brood en vleeswaren voor de lunch komen halen. Opvallend vind ik dat niemand haast heeft. Ze wachten rustig op hun beurt bij de vleeswaren, waar we alles op verzoek vers afsnijden. Overigens bak ik ‘s ochtends vroeg het brood zelf in de winkel. Wat dat betreft is alles hier vers.”

Niet veel later is de winkel vol met leerlingen van de middelbare school, die een paar straten verderop staat. “Ze komen hier voor een warm broodje, een blikje fris, een zakje chips.” Hoor je andere winkeliers wel eens klagen over het slechte gedrag van de jongeren, bij Rudy geen kwaad woord over deze klanten. “Nee echt niet. Er zijn nooit problemen; ze zijn gewoon prima klanten, net als alle andere buurtbewoners.”

De buurtsuper is duidelijk een drukbezochte winkel en het is dan ook maar goed dat Rudy geholpen wordt door zijn medewerkers. “Ik heb vijf vaste medewerksters, Marry, Yvonne, Roos, Sylvia en Brenda en op vrijdagavond en zaterdag helpen vijf jongeren mee. Vooral de vaste medewerkers werken hier al jaren. Zij zijn heel belangrijke voor mij. Ze hebben zoveel ervaring, daar doe ik mijn voordeel mee. En als ik eens een keertje vrij neem, laat ik de winkel met een gerust hart aan hun over.”

Marry werkt al bijna 17 jaar in de buurtsuper. “We zijn hier als medewerkers en klanten net één grote familie. Belangrijke dingen weet je vaak van elkaar. Bijvoorbeeld wanneer er een trouwerij is, of iemand zwanger is, er een kind is geboren, maar ook wanneer er iemand ziek is. Je leeft met elkaar mee. Daarnaast is het werk in de buurtsuper ook heel gevarieerd. Ik zit vaak achter de kassa en daarnaast help ik ook mee met vakken vullen, de winkel schoonmaken en als m’n collega achter de vleeswaren pauze heeft, vervang ik haar. Ik ben nu 63 en ga hier zeker m’n pensioen halen. Drie dagen in de week werk ik hier en met héél véél plezier.”

Marry is vol lof over haar baas. “Dat zo’n jonge knul het aan-durft om in deze tijd een buurtsuper over te nemen. Knap hoor, dat hij zo zijn nek uitsteekt!” En dat brengt ons bij de vraag of zo’n buurtsuper wel toekomst heeft tussen al die grote zaken als Albert Heijn en Hoogvliet. Rudy is overtuigd van wel. “Ik ga niet proberen hetzelfde te zijn als die grote jongens. En natuurlijk ben ik soms wat duurder, omdat zij groter kunnen inkopen. Maar ik heb óók leuke aanbiedingen, verse spullen en vooral persoonlijke aandacht. Zo kwam er vandaag nog een oudere man in de winkel, die na het boodschappen doen het even niet zag zitten om naar huis te lopen. Dan breng ik hem met zijn boodschappen even thuis. En als het slecht weer is bestellen ouderen vaak telefonisch wat ze nodig hebben en dan breng ik het later bij hen langs.” Goed beschouwd boffen die bewoners van het Rode Dorp met zo’n winkel in hun buurt!

Lezers vertellen
Lezers van Alphens Nieuwsblad vertellen hun verhaal. Over wat ze hebben meegemaakt, wat hen bezighoudt, bijzondere hobby’s of werk. Wil je een bijzonder verhaal kwijt of ken je iemand met zo’n verhaal, meld het aan de redactie: redactie.anb@persgroep.nl.