Jubileum advocates Iris en Monique

Algemeen

Ze zijn slim, charmant en hebben het hart op de juiste plaats. Iris Hilhorst en Monique Snijder kozen heel bewust voor hun werk. Als letselschade-advocates helpen ze slachtoffers van een verkeersongeluk, bedrijfsongeval of zware mishandeling. Alweer tien jaar runnen ze samen Munneke Lourens Advocaten.

Door Morvenna Goudkade

Alphen aan den Rijn - Naamgeefster en oprichtster van hun kantoor is Theresa Munneke Lourens. Zij startte de letselschadepraktijk in 1999. Tien jaar geleden namen Iris en Monique het kantoor over, bijgestaan door een aantal medewerkers. In totaal zijn ze met zeven vrouwen en één man. “Toen we het overnamen, waren we al goed bekend met het kantoor,” vertelt Monique. “Ik werkte er al een aantal jaren, op uitnodiging van Theresa. Ook Iris was geïnspireerd door Theresa.”

Munneke Lourens is landelijk toonaangevend op het vakgebied van letselschade. Daarbij wordt altijd opgetreden namens de slachtoffers. “We werken veel samen met zorgverzekeraars en medisch specialisten,” zegt Iris. “Tegenpartijen zijn vaak schadeverzekeraars, waarmee moet worden onderhandeld over de aansprakelijkheid en de schadeloosstelling.”

Monique werkte in het verleden zelf als jurist voor zo’n schadeverzekeraar. “Dat ging mij tegenstaan, ik voelde meer sympathie voor de slachtoffers. Uiteindelijk ben ik overgestapt naar het kantoor van Theresa en heb de beroepsopleiding voor advocaat gevolgd.”
Iris kwam als secretaresse in aanraking met de advocatuur. Ze werd hier zo door gegrepen dat ze besloot een rechtenstudie te gaan volgen via de Open Universiteit. Ook zij werd geïnspireerd door Theresa voor het vakgebied van letselschade.

Ze zijn bevlogen als ze vertellen over hun werk. “We kunnen echt iets toevoegen,” vindt Iris. “We zijn meelevend, maar zakelijk. We willen de belangen van de slachtoffers zo goed mogelijk behartigen.” Daarbij hebben ze hun eigen werkwijze. “We gaan naar de mensen thuis,” legt Monique uit. “Juist in de woonsituatie kunnen we zien wat ze nodig hebben.” Ze komen veel ellende tegen in hun werk, schrijnende gevallen. “Maar dat houdt ons heel scherp. We zijn zacht naar de slachtoffers, hard naar de tegenpartij.”

Hebben ze plannen voor de komende tien jaar? “Vrolijk verder gaan,” lacht Monique. “Blijven investeren in kennis en ontwikkeling. En onze dossiers verder digitaliseren.” De dames filosoferen over de hulpvragen van de toekomst. “De zelfrijdende auto is interessant voor onze praktijk,” meent Iris. “Als daarmee een ongeluk wordt veroorzaakt, wie is dan aansprakelijk? Nieuwe mobiliteit geeft nieuwe uitdagingen.”