Bram is ziek; hij heeft acute leukemie

Algemeen
Moerder Jitka Meijer:
Moerder Jitka Meijer: "Na acht maanden Bram ging weer regelmatig naar school. Ook als hij moe is doet hij gewoon met alles mee, we zijn trots dat hij niet snel opgeeft." (Foto: )

Als je Bram tegenkomt zal hij je waarschijnlijk een of ander intrigerend verhaal vertellen. Je kunt dan niet anders dan aandachtig luisteren en je afvragen hoe dat vrolijke en energieke mannetje zo wijs is geworden.  Maar Bram heeft wel een slangetje in zijn neus, een sonde voor de medicijnen die hij nodig heeft. Hij is ziek, Bram heeft acute leukemie.” We waren met ons gezin op vakantie  in de zomer van 2015 toen Bram een spontane bloedneus kreeg”, vertelt  Jitka Meijer,  moeder van de nu vijfjarige Bram. Anderhalf uur later kregen  wij van de artsen in het ziekenhuis de diagnose met 95% zekerheid te horen. In Tsjechië kreeg Bram de eerste bloedtransfusie. De grond zakte onder onze voeten weg.” 

Door Wil Kamping


Nieuwkoop-   Als kind leeft Bram van dag tot dag en slaat zich dapper door de behandeling heen. Hij kan bijvoorbeeld in de ochtend  een lumbale punctie ondergaan  in het ziekenhuis en s’ middags rennen in de speeltuin . “Hij bleef spelen ondanks alles, want dat is wat een jongetje van drieeneenhalf  jaar oud doet. Hij accepteerde alle apparaten, zoals slangetjes en prikken. Op zulke momenten  zijn we enorm trots op hem en vinden hem echt een kanjer. Ons stoere jongentje  is een  kletskous, een sociaal  mannetje dat ondanks zijn ziekte kan genieten van leuke dingen. Zo heeft Bram  veel plezier gehad op een speciale politiedag, dankzij stichting Make- A -Wish.  Op deze verrassingsdag heeft ons hele gezin, ook broertje Sven, genoten van een dag vol zwaailichten,  boeven vangen met het politiebusje en het besturen van de  politiemotor.  

De behandeling van Bram  is  niet alleen heftig voor hem,  maar ook voor ons. Naast ouders werden we ineens ook verzorgers die alle ballen in de lucht moeten houden in het gezin. Bram had  gelukkig niet veel last van misselijkheid  maar wel van stemmingswisselingen. De eerste   maanden had hij  24 uur constante verzorging nodig, dagelijks  kreeg hij  negen soorten medicijnen  die op verschillende tijdstippen moesten worden toegediend, later  werd dat  minder. Het is zo tegenstrijdig om je kind  medicatie  te geven  waarvan je weet dat hij  er veel last van  krijgt.  Soms is het moeilijk om het met de artsen eens te zijn. Die willen natuurlijk het beste voor Bram vanuit hun visie en kennis.  We zijn dankbaar dat Bram  het  later zelfs leuk vond in het ziekenhuis,  het is er zo ingericht dat kinderen zich daar op hun gemak voelen. Na acht maanden Bram ging weer regelmatig  naar school.  Ook als hij moe is doet hij gewoon met alles mee, we zijn trots dat hij niet snel opgeeft.”

Er is veel financiële steun nodig voor meer onderzoek naar deze ziekte. Want hoe kunnen we   bijvoorbeeld de overlevingskans verhogen  en negatieve gevolgen van de behandeling op lange termijn verminderen?   “Om geld in te zamelen  deed ik mee met  het hardloopevenement Run for Kika 2017 op 10 juni  in Utrecht.  Bram stond tijdens dit evenement samen met andere kinderen op het zogenaamde ‘Kanjerpodium’. Hij heeft inmiddels  een eigen facebookpagina : ‘Vriendje Bram’ waarmee  Ricardo en ik  iedereen die om hem geeft op de hoogte houden. Het medeleven van anderen om ons heen is hartverwarmend. Leraren van basisschool de Rietkraag liepen zelfs mee in het Loopteam Vriendje Bram en leerlingen van  groep 8 zamelden geld in tijdens een zomerfeest.  Bram doet ook mee aan een promotiefilmpje  van een kledinglijn waarin de opbrengt van de verkoop rechtstreeks  naar KiKa  (kinderenkankervrij)  gaat. Ik denk dat ieder mens op zijn eigen manier reageert op tegenspoed.  Ons leven is veranderd en met de nieuwe realiteit  moeten we verder, want het is wat het is. We proberen op een andere manier naar het leven te kijken, de onzekere toekomst langzaam los te laten. Bram die kan dat nu al, het is een beetje kind eigen.  Kinderen  leven gewoon in het nu en doen het met wat ze hebben.”

Meer informatie over Bram is te vinden op https://facebook.comVriendjeBram