Grote landschapsfoto’s in V&D pand

Algemeen
Antoinette Voogd en Cees Verboom tussen de enorme kunstwerken die volledig tot hun recht komen in de grote ruimte die het voormalige V&D pand biedt.
Antoinette Voogd en Cees Verboom tussen de enorme kunstwerken die volledig tot hun recht komen in de grote ruimte die het voormalige V&D pand biedt. (Foto: Anke Steffers)

Het voormalige V&D pand aan de Van Boetzelaerstraat staat al enige tijd leeg. Na een drukke Kunstroute AlphenArt in november is er sinds 19 januari een fototentoonstelling te zien “3inbeeld” met werken van de kunstenaars Hans Wilschut, Ellen Kooi en Gerco de Ruijter. Deze is op vrijdag en zaterdag gratis te bezoeken. Op de andere dagen vult de ruimte, die een half voetbalveld groot is, zich met pratende en kijkende leerlingen van Alphense basisscholen.

De gehele ruimte aan de Van Boetzelaerstraat is gevuld met grote schotten waarop even zo grote foto’s te zien zijn. Op de zijwanden hangen kleinere werken. Allen zijn landschapsfoto’s, maar de kunstenaars hebben ieder een geheel eigen stijl. Cees Verboom, voorzitter van Stichting Cultuurpalet en Antoinette Voogd, die samen met Heleen Naterop het lespakket bij de tentoonstelling verzorgde, zijn dan ook trots op de tentoonstelling.

Verboom: ‘Precies 2 jaar geleden hebben we eenzelfde soort kinderkunstproject gedaan met WonenCentraal. Zij stelden toentertijd een ruimte beschikbaar waar wij de tentoonstelling “Het Gezicht” inrichtte, met onder andere drie kunstenaars met wie zij in 2012, 2013 en 2014 werkten. Het doel was om dit elk jaar te doen. Maar hier in Alphen hebben we geen tentoonstellingsruimte en geen museum in beeldende kunst. En met WonenCentraal, Woonforte inmiddels, konden wij geen nieuwe locatie vinden. De enige oplossing was met de basisscholieren naar Amsterdam, Rotterdam of Den Haag te reizen. Dit kost veel geld.

Toen diende zich het V&D pand aan. Drie maanden geleden zijn we er ingetrokken en gingen wederom op zoek naar kunstenaars van museumniveau. Deze vonden wij in Hans Wilschut, Ellen Kooi en Gerco de Ruijter, waarmee ik in 2000 al samenwerkte. Hun gemene deler is landschap, die zij elk op eigen wijze vastleggen.’

Om een lesproject bij de tentoonstelling te maken, riep Cultuurpalet de hulp in van Heleen Naterop, die Antoinette Voogd vroeg om mee te denken. Voogd: ‘Ik maak veel educatieve projecten, vaak met Heleen. Ze vroeg me voor dit project en ik was direct enthousiast. Vooral door deze ruimte die er nooit voor bedoeld was maar er zó geschikt voor is! Toen ik de kunstwerken zag, wist ik dat het voor een hele brede doelgroep interessant was. De werken versterken en beïnvloeden elkaar. Dat geeft de tentoonstelling meer diepte. Het gaat echt om het kijken naar die fantastische landschappen. Daarbij leren de kinderen over de kunstenaars en hun werkwijze. Ik heb gemerkt dat zij het erg leuk vinden. De opdrachten die ze moeten doen, zijn ook erg afwisselend. Stukjes lezen, veel kijken, maar ook tekenen en er over praten. De tentoonstelling is pakkend, ze worden er durect ingezogen. En natuurlijk hopen we dat, als ze buiten komen, ze anders om zich heen kijken.’

De tentoonstelling is t/m 22 februari elke vrijdag (17.00 - 20.00) en zaterdag (12.00 - 17.00) gratis te bezoeken.

Cultuurpalet 10 jaar

Stichting Cultuurpalet bestaat 10 jaar. De stichting heeft een convenant met alle schoolbesturen van het basisonderwijs in Alphen aan den Rijn en verzorgt voor 76 basischolen kunst-, cultuur- en erfgoededucatie in de vorm van dans, muziek, podiumkunst, film en fotografie.

Verbazing

Voorzitter van Cultuurpalet Cees Verboom vertelt: ‘De kinderen vallen in de tentoonstelling echt van de ene in de andere verbazing. Door de opdrachten die ze moeten doen, leren ze echt te kijken. De opdrachten die ze moeten doen, zijn dan ook erg afwisselend. En dat past helemaal bij Cultuurpalet. Ons motto is niet voor niets: Kijken, denken, doen.’

Door Anke Steffers