Een bijzonder briljanten bruidspaar

Algemeen
Eén ding doen ze niet, en dat is elkaar op de lip zitten.
Eén ding doen ze niet, en dat is elkaar op de lip zitten. "We leggen elkaar geen verplichtingen op, laten elkaar vrij." Dus meneer Bruné vindt u vaak in zijn schuurtje! (Foto: Esmeralda Wybrands)

In de afgelopen 65 jaar bekroop mevrouw Sietske Bruné-van der Wolf (85) af en toe het gevoel dat ze niet getrouwd was. Dan zat haar man Piet Bruné (89) wel érg lang in zijn domein, de schuur. Maar altijd lukte het haar om hem uit zijn ‘hol’ te krijgen en iets gezamenlijks te ondernemen. En het bijzondere is: na al die jaren is de liefde voor elkaar nog steeds groot. Burgemeester Liesbeth Spies ging op visite bij dit bijzondere bruidspaar, een dag na hun briljanten huwelijksdag op 15 mei.

Alphen aan den Rijn - Een blik op de voortuin van de familie Bruné verraadt direct waar al die klusuren in de schuur van meneer Bruné in zijn gaan zitten. Een groot zelfgemaakt vliegtuig, nep-papegaaitjes in een kooi van fietsonderdelen… Meneer Bruné draait er zijn hand niet voor om. Al 65 jaar is hij gelukkig getrouwd met zijn vrouw Sietske.


Meneer Bruné is geboren in het Alphense Gouwsluis, in een daggeldershuisje. Zijn vader was betonwerker. Ook meneer Bruné is amper zestien jaar als hij al met balen cement van vijftig kilo sjouwt. “Het heeft me gevormd”, zegt hij daarover. Als de jonge Piet Bruné in dienst moet, wordt hij uitgezonden naar voormalig Nederlands-Indië. “Gedurende de zeereis van 28 dagen vond de overdracht plaats en werd Indonesië onafhankelijk. Gevochten hebben we dus niet meer.”


Rode Dorp

Het echtpaar heeft elkaar ontmoet op de dansvloer in Reeuwijk, de geboorteplaats van mevrouw Bruné. Daar werkte haar vader in de tuinderij. Als blijkt dat de liefde wederzijds is, trouwt het koppel. De eerste jaren wonen ze in bij de ouders van meneer Bruné. Later verhuizen ze naar hun huidige woning in het ‘Rode Dorp’ in Alphen.

“Deze huizen gaan ze platgooien”, vertelt mevrouw Bruné. Ze doelt op de vervanging van de bestaande huurwoningen in 172 nieuwbouwwoningen, in een periode van zeven jaar. “Maar ik wil die zeven jaar niet uitzitten, dan ben ik 96!”, zegt meneer Bruné. Het echtpaar is dan ook hard op zoek naar een geschikte gelijkvloerse woning. Liefst in de wijk Kerk en Zanen, waar een van de dochters woont.


Splinternieuwe Aarhof

De heer en mevrouw Bruné hebben drie dochters en een zoon gekregen. Naast het bestieren van het drukke gezin, heeft mevrouw Bruné ook nog in de huishouding gewerkt, en is zij kamermeisje geweest. Ook heeft ze gewerkt voor Blokker, in de toen nog splinternieuwe Aarhof.


Meneer Bruné is zijn loopbaan begonnen in een autoplaatwerkerij. Later wordt hij onderhoudsmonteur bij Jan Zeeman, de bekende Alphense textielgigant. “Keukens opbouwen, dagverblijven; ik heb alles met evenveel plezier gedaan.”


Niet op elkaars lip

Inmiddels is het bruidspaar opa en oma van vijf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Ze genieten zo nu en dan van een vakantie in Nederland of België. Samen doen ze de boodschappen, en omdat mevrouw Bruné wat pijnlijker knieën krijgt, helpt haar man haar in het huishouden. Eén ding doen ze niet, en dat is elkaar op de lip zitten. “We leggen elkaar geen verplichtingen op, laten elkaar vrij.” Dus meneer Bruné? Die vindt u heus nog wel in zijn schuurtje!



“Je bent apart!”, zegt meneer Bruné tegen burgemeester Spies tijdens haar visite. Wees echter gerust: het bleef een leuk bezoek. Want even later lichtte meneer Bruné zijn uitspraak toe: “We hebben een gouden burgemeester!”