Expo Highschool Scala in V&D-pand

Algemeen

Het eerste en het tweede leerjaar van Highschool Media & Design van het Scala College stelden, net als altijd aan het eind van het schooljaar, hun resultaten tentoon voor familie en belangstellenden. In samenwerking met het Cultuurpalet werd als expolocatie het voormalige V&D pand gekozen.


De grote ruimte aan de Van Boetzelaerstraat hangt en staat vol met allerlei vormen van design. Visitekaartjes, filmposters, zelf ontworpen lampen, 3D prints, grote tafelbladen, foto’s. Maar ook staan er laptops waarop websites draaien. Allemaal gemaakt door eerste- en tweedejaars leerlingen, van vmbo-kader tot en met de vwo, die op beide Scala-locaties zitten. De design-werken waren donderdag 21 en zaterdag 23 juni te bekijken.

Noa (13) uit havo 1 loopt een rondje met haar ouders langs haar ontwerpen. Zij laat haar streetart poster zien die zij met photoshop tot stand bracht. ‘Hiervoor gingen we met onze telefoons Alphen aan den Rijn in om foto’s te maken. Daarna gebruikten we photoshop om op de voorwerpen op de foto streetart te maken.’ Noa wijst naar een tasje dat over het plein op de foto waait. Net echt, maar ze heeft het er zelf op gephotoshopt.


Textiel drukken

Ook laat zij een T-shirt zien waarop zij een zelf gemaakte afbeelding drukte. ‘Hiervoor zijn we op excursie bij Kameleon Textieldruk geweest. We zagen daar hoe ze textiel drukken en iedereen kreeg een shirt mee met een opdruk van een gezicht met een bananenmond. Op school maakte je zelf een ontwerp met potlood. Deze trok je over op gaas en dat gaas deed je in een houten ring om het strak te trekken. Op de lijnen van je tekening op het gaas smeerde je speciale lijm, zodat er geen kleur op die plekken kwam bij het drukken.’ Als groot voetbalfan koos Noa voor een voetbal met daaronder het woord “football”.


Zelfportret

Dat zij van voetballen houdt, komt ook terug in haar digitale zelfportret. ‘Je moest een poster maken met alles waarvan je houdt. Ik houd van donuts en van pizza. En van snapchat en Facebook. En ik houd van voetbal en tennis.’ Haar eigen gezicht is dan ook op het lichaam van een tennisser geplakt.

Ook hangt er een poster van Noa en een klasgenoot die het Scala Kerstgala aankondigt. Het 2D-beeld hebben zij vervolgens ook als 3D gemaakt als een soort maquette. De lampjes, het feestelijke inpakpapier, een livebandje en de kerstdecoraties zorgen voor een echte kerstsfeer.

Erg leuk is het tafelblad, dat Noa maakte met een groepje leerlingen. Ook hiervoor gingen ze op pad. Naar een tentoonstelling in Amsterdam om te zien hoe graffiti gespoten wordt. ‘Op school maakten we een plan. We printten beelden uit en er lagen patronen die je mocht gebruiken. Met een spuitbus hebben we de plaat gespoten.’ Het tafelblad heeft als hoofdkleur blauw. Het groepje koos als onderwerp van het ontwerp voor tegenstrijdigheden. Een boze hond met een lief poesje en een gemene slang met een liefdevol hart. Het blad komt op een tafel op het schoolplein te liggen.

Keuze al gemaakt

Noa weet al wat ze na het Scala wil doen. ‘Ik wil naar de mediaopleiding in Hilversum. Want ik vind photoshoppen heel erg leuk en daarnaast ook editen en video’s bewerken. Mijn moeder vind me nog te jong om naar een open dag te gaan, maar het is toch juist fijn dat ik het al weet?’