Nieuwe Alphenaren zijn ontzettend blij met ‘hun Maatje’

Algemeen

Het gezin Bakkal uit Aleppo (Syrië) is nu 2,5 jaar in Nederland. Hanna Bakkal is samen met zijn vrouw Lina en hun twee dochters terecht gekomen in Alphen aan den Rijn. Stichting Nieuwe Alphenaren helpt vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) door vrijwilligers aan vluchtelingen te koppelen. Zo leren zij de taal, cultuur en Nederlandse gewoontes op een informele manier.


Sinds 2016 bezoekt Marina de familie Bakkal. “In onze wekelijkse ontmoetingen kwam van alles aan bod, zoals meegaan naar een artsbezoek en het doornemen van onbegrepen correspondentie”, vertelt Marina. “De kreet ‘Wat moet ik doen Marina’ werd veel gebruikt.”


Post-it briefjes

“Kijk, je krijgt geen gebruiksaanwijzing om deze mensen iets te leren, alles is hier anders. En als je geen Europese taal hebt geleerd is Nederlands best moeilijk. In het begin hingen er overal door hun huis post-its als geheugensteuntjes. Op de koelkast, de computermuis, op de bloemkool.

Nu spreken Hanna en de kinderen vrij goed Nederlands. Lina vindt de uitspraak en grammatica nog lastig. Oudste dochter Joulia is het ‘taalwonder’ van de familie, zij vertaalt als Lina een gesprek niet kan volgen. Joulia studeert aan de Haagse Hoge School. In minder dan een jaar heeft ze de Nederlandse taal goed onder de knie. Haar zus Naya studeert aan taalschool Babel in Utrecht. “De weg naar scholing biedt ons de mogelijkheid hier een goede toekomst op te bouwen.” Haar zus Joulia heeft in Aleppo een jaar op de universiteit gestudeerd. “Deze studie werd in Nederland gewaardeerd als havo-niveau. Ik heb nu een schakeljaar, dus ik kom ik er wel maar via een omweg”, vertelt zij. “Ik werk iedere dag aan mijn Nederlands.”


Duolingo

Hanna is blij met de steun van ‘ons maatje’. “Het is fijn dat Marina helpt met dingen waar wij tegenaan lopen. Bijvoorbeeld bij de keuze van de scholing van onze kinderen en iets simpels als een boormachine lenen. In 2015 zat Hanna in diverse asielzoekerscentra in het land. “Daar heb je als vluchteling veel tijd. Via de app Duolingo leerde ik mijzelf en anderen Nederlandse woorden. Zo sprak ik al wat basiswoorden Nederlands. Verder ben ik vrijwilliger bij Tom in de Buurt en het Gilde. In Aleppo was ik beroepsfotograaf.”


Over de overtocht vanuit Syrië wil Hanna niet veel kwijt. “De oversteek vanuit Turkije, het wachten op de boot. Er waaide een harde wind en de golven waren hoog toen de boot kwam. Wat kon er allemaal gebeuren? Niemand durfde in te stappen. We besloten toen om met elkaar te bidden op het strand. Je kunt het geloven of niet, maar snel daarna werd de zee kalm. En nu ben ik hier, veilig in Alphen.”


Stichting Nieuwe Alphenaren

Hanna: “Door Stichting Nieuwe Alphenaren worden ook uitjes en ontmoetingen voor nieuwe Alphenaren georganiseerd. Zoals een bezoek aan Archeon en Avifauna. Daar hebben we samen met de maatjes van genoten.”

Steeds meer statushouders vinden hun weg naar de stichting. Daarom is Stichting Nieuwe Alphenaren op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wilt u ook iets doen voor Alphense vluchtelingen? Dat kan! Meld u aan via www.nieuwealphenaren.nl

Afbeelding
Peter Derk Wekx verlaat gemeente Alphen Nieuws 1 feb, 10:23
Afbeelding
AZC Synchroonzwemsters zijn kampioen Sport 31 jan, 15:42
Afbeelding
Tijdelijk minder publieke laadpalen voor auto's beschikbaar Nieuws 31 jan, 15:29
Afbeelding
Dana maakt mensen mooier op Wereldkankerdag Nieuws 31 jan, 14:22
Afbeelding
Deze sporters en verenigingen zijn genomineerd voor het Alphense Sportgala Sport 31 jan, 11:23
Afbeelding
'Mijn oproep: wandelschoenen aan voor Oekraïne' Nieuws 31 jan, 10:58
Afbeelding
Gemeente Alphen pakt armoede aan Politiek 30 jan, 16:02
Afbeelding
Dit gebeurde er de afgelopen dagen: nieuws uit Nieuwkoop Nieuws 30 jan, 15:10
Afbeelding
Maxime Takken wint NK Veldrijden Sport 30 jan, 14:33
Afbeelding
Bouw Brede School in Benthuizen begint bijna: in april eerste heipaal in de grond Nieuws 30 jan, 14:01
Afbeelding
Calimero's bij Groene Hart Koerier Nieuws 30 jan, 13:21
Afbeelding
Hendrik Groen komt naar Theater Castellum Cultuur 30 jan, 11:04
Afbeelding
Pieter Sneeuw ontvangt een lintje Nieuws 30 jan, 09:11
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.