SP presenteert kandidatenlijst verkiezingen Provinciale Staten 2019

Algemeen

Op woensdag 20 maart 2019 zijn er weer verkiezingen voor Provinciale Staten. De dertigjare Lies van Aelst uit Gorinchem voert de SP-lijst aan. Ze is vol vertrouwen: ‘Er staat een topteam naast me. Samen kunnen we Zuid-Holland een heel stuk socialer maken. Met genoeg betaalbare woningen, beter en betaalbaar OV, een schoner milieu en meer klimaatrechtvaardigheid’.

De hele SP-lijst telt dertig namen, die door de zuid-Hollandse SP-leden werden gekozen tijdens de regioconferentie van de partij op 1 december in Leiden. ‘Een hele mooie mix van mannen en vrouwen van alle leeftijden, van hoger en lager opgeleid en zowel uit de grote en kleine steden als van het platteland van Zuid-Holland’, aldus Van Aelst.

Lijsttrekker Lies van Aelst is zelf met haar 30 jaar al een ervaren Statenlid. In 2007 was ze net 18 toen ze begon. Sinds 2015 is ze ook fractievoorzitter. Deze periode maakte ze zich met succes sterk voor extra investeringen in onder meer veerdiensten, OV, de bouw van betaalbare woningen en strengere milieuhandhaving. Lies van Aelst werkt als adviseur bij de Wethoudersverening.

Frank Johan Hoogendam (59) uit Delft iis de nummer twee voor de SP. Hoogendam is afkomstig uit het bedrijfsleven en werkt nu op het landelijke kantoor van de SP. Als Statenlid houdt hij zich meer bezig met verantwoorde landbouw met een eerlijke prijs voor boeren én consumenten, de aanpak van bodemdaling in het Groene Hart en met klimaatrechtvaardigheid.

‘Dit laatste betekent dat de SP de kosten voor klimaatmaatregelen eerlijk wil verdelen’, aldus Hoogendam. ‘Denk bijvoorbeeld aan de enorme investeringen die nodig zijn om over te gaan op schone energie. Deze drukken nu veel te zwaar op de huishoudens –vooral op de lagere en middeninkomens– en veel te weinig op de grote vervuilers’.

Plaats drie is voor nieuwkomer Marije van Hell (22) uit den Haag. Marije is student Climate & Management aan de Haagse Hogeschool. Een studie die zich onder meer richt op duurzaam bouwen, klimaatverandering en de energietransitie. Daarnaast zit ze als contactpersoon voor de SP-jongerenbeweging Rood in het bestuur van de Haagse SP.

Ook nieuw is dieren- en natuurliefhebber Inez Staarink (49) uit Leiden op vier. Als beleidsmedewerker van de SP in de Tweede Kamer is ze trots op de initiatiefwet tegen het houden van nertsen voor bont die ze samen met Kamerleden in 2012 aangenomen kreeg. Sinds 2017 maakt ze zich als medewerker Sociale Zaken sterk voor werknemersrechten én voor mensen die niet kunnen werken.

Plek vijf is voor Iris van de Kolk (25) uit Alphen aan den Rijn. Van de Kolk is daar sinds maart ook raadslid voor de SP. Ze studeerde dit jaar af in de cultuurwetenschap, met als specialisatie moderne media. Als Statenlid wil ze zich onder meer inzetten voor behoud van groene polders zoals de Alphense Gnephoek. Verder moeten nooit de belangen van het grote geld voorop staan, maar altijd die van de inwoners.

Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Afbeelding
Kermis op Koningsdag naar Europapark Nieuws 25 jan, 09:46
Afbeelding
Wethouder Greenport op werkbezoek: 'Enthousiast' Politiek 24 jan, 12:59
Afbeelding
'Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors' Nieuws 24 jan, 10:33
Afbeelding
Evenementen Alphen aan den Rijn 2023: dit staat op de planning! Algemeen 24 jan, 09:10
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Evaluatie van horecaterrassen in de gemeente Alphen Nieuws 24 jan, 08:30
Afbeelding
Heerlijk met de Camper of Caravan op reis Partnerbijdrage 23 jan, 13:59
Afbeelding
Stembureaus in Alphen aan den Rijn: alle locaties op een rij Politiek 23 jan, 13:53
Afbeelding
Carnaval 2023 in Boskoop: dit staat op het programma van De Krooshappers! Uitgaan 23 jan, 11:56
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 23 jan, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.