Gemeentedirecteur Anker reikt certificaten uit in raadzaal

Algemeen

Afgelopen maandag was de raadzaal van het stadhuis gevuld met enthousiaste cursisten die een certificaat kregen voor hun cursus Nederlands, rekenen of digitale vaardigheden. De cursisten en hun families werden ontvangen door Francien Anker, directeur van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Voor meer dan honderd cursisten uit de regio Holland Rijnland lag er een certificaat klaar. In opdracht van onder andere de gemeente Alphen aan den Rijn biedt Sagènn cursussen aan voor niet-inburgeringsplichtigen van boven de 18 jaar. Zij kunnen gratis een cursus volgen bij de school. In de afgelopen periode hebben veel mensen hun cursus succesvol mogen afronden. De cursisten zijn door de lessen vooruit gegaan in hun taalvaardigheid, maar ook kunnen de cursussen mensen net het zelfvertrouwen en de kennis geven richting bijvoorbeeld het aanmelden voor vrijwilligerswerk, voor verenigingen of sportclubs. Ook leiden de cursussen in sommige gevallen tot stages en betaalde banen.

Tijdens en na de taaltrajecten worden de cursisten gestimuleerd om de taal te gebruiken in de praktijk en in hun dagelijks leven. Er worden ook aanvullende activiteiten georganiseerd, zowel bij Sagènn als in buurthuizen in de regio, zoals workshops, taalcafés en fietslessen. Ook worden cursisten ondersteund bij het vinden van vrijwilligerswerk, een taalcoach of taalmaatje of indien dit in het bereik ligt het vinden van betaald werk.

Directeur Francien Anker verwelkomde de cursisten met veel enthousiasme in de raadzaal in Alphen. “Ik heb gehoord dat tweederde van alle cursisten hier vrouw is, wat een fantastische prestatie van alle vrouwen hier! Dat betekent dat de mannen nog een tandje bij mogen zetten.” De vrouwen in de zaal laten enthousiast van zich horen. In de zaal zitten cursisten met meer dan zestig verschillende nationaliteiten. Francien Anker noemt de grootste groepen op en de cursisten laten zich vol trots horen wanneer hun nationaliteit wordt opgenoemd. Na afloop wordt er gesmuld van allerlei verschillende hapjes die de cursisten hebben meegenomen.