Wethouder Han de Jager (li) en Lions-lid André Troost bij de aftrap van het project 'zwaaistenen'. FOTO: Morvenna Goudkade
Wethouder Han de Jager (li) en Lions-lid André Troost bij de aftrap van het project 'zwaaistenen'. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

Wat aandacht en een glimlach

Algemeen

De menselijke maat, midden in een wereldwijde pandemie. We zijn in lockdown, er komt misschien een avondklok en er dreigen mutaties van het coronavirus. Maar we zijn mensen, missen contact met elkaar. Wat kun je nog doen? Zwaaien, voor wat aandacht en een glimlach.

Morvenna Goudkade

REGIO – In alle kernen van de gemeente Alphen komen plekken waar je naar elkaar kunt zwaaien. Vanaf de straat, naar de ander achter de ramen. De plekken worden aangegeven met ‘zwaaistenen’, speciale tegels of tegelstickers met de tekst ‘Zwaai je mee?’.

Lions Club Rhijnhart kwam met het voorstel, de gemeente Alphen omarmde het, tot grote vreugde van André Troost. Hij is binnen de Lions Club contactpersoon voor het project ‘zwaaistenen’. De Alphenaar is daarnaast theatermaker, schrijver, acteur en entertainer. Hij is ook sociaal bewogen. “Ik werd geraakt door de zwaaistenen”, zegt Troost. “En ook mijn medeleden bij de Lions. We hebben het voorgelegd aan TOM in de buurt en daarna aan de gemeente. Iedereen was meteen enthousiast.”

Boskoper Han de Jager, wethouder met zorg en welzijn in portefeuille, begrijpt wel waarom. “Het is de kracht van de eenvoud. De tegel nodigt uit tot zwaaien, maar het is veel meer. De sfeer in de wijk. Dat je elkaar niet vergeet. De tegel brengt een bepaalde opgewektheid mee, een glimlach. Even naar elkaar omzien, het geeft een goed gevoel.”

Juist nu belangrijk, vinden ze allebei. “Veel mensen leven nu een binnenwereld.”

André Troost wil benadrukken dat je niet verdrietig of eenzaam hoeft te zijn voor een zwaaitegel: “Het is geen zieligheidstegel. De zwaaistenen gaan over verbinding en gezelligheid in de wijk. Of je nu aan huis gebonden bent of niet, oud bent of jong, er zijn allerlei redenen waarom een momentje van aandacht fijn kan zijn.” Dat vindt De Jager ook. “Er zijn meer acties en initiatieven geweest in coronatijd. Van de berenjacht voor kinderen tot een digitale pubquiz voor jongeren en attenties voor ouderen. Dit is ook zoiets, even zwaaien naar elkaar.”

Zorglocatie Driehof in Hazerswoude-Dorp, waar de foto is gemaakt, zou een plek kunnen zijn voor een zwaaitegel, maar er zijn nog veel meer plekken te bedenken. Inwoners en organisaties worden uitgenodigd mee te denken, waar een zwaaitegel goed zou passen. Ideeën kunnen per mail naar: zwaaisteenalphenaandenrijn@gmail.com.

“Dat je elkaar niet vergeet, even omziet naar elkaar”

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Gemeente Alphen begint campagne tegen pesten met videoclip Nieuws 29 jun, 14:12
Afbeelding
Voorkeur voor de Barrepolder Politiek 28 jun, 15:48
Afbeelding
CDA Alphen: ‘Bied boeren perspectief!’ Politiek 28 jun, 10:44
Afbeelding
Expositie bekijken in het Reghthuys Cultuur 28 jun, 10:00
Afbeelding
Nieuwe haring happen, hakken bij dj Charly Lownoise en meebrullen met Hollandse hits Cultuur 27 jun, 16:40
Afbeelding
Buckeskop Biggest Band ziet het levenslicht en alle Boskopers kunnen meedoen Cultuur 27 jun, 13:26
Afbeelding
Wielrenner Roy Hoogendoorn ook goed in nationale titelstrijd Sport 27 jun, 12:27
Afbeelding
Tennis- en padeltoernooi bij BTC Sport 27 jun, 12:10
Afbeelding
Open Aarlandentoernooi begint bij TV Ter Aar Sport 27 jun, 11:25
Afbeelding
Alphenaren spelen finale ONK Poker Sport 27 jun, 11:02
Afbeelding
Extra voorstelling De Schone van Boskoop Cultuur 27 jun, 10:08
Afbeelding
Film en Gluren bij de buren in Castellum Cultuur 27 jun, 09:36
Afbeelding
Dorp geniet van de bruisende Boskoopse feestweek Boskoop 800 jaar Cultuur 27 jun, 08:54
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief