‘We willen de hele N11 schoonmaken’

Algemeen
Louiza Veelenturf (Alphen Schittert) aan het opschonen bij de N11, samen met André Troost (Lions Rhijnhart).
Louiza Veelenturf (Alphen Schittert) aan het opschonen bij de N11, samen met André Troost (Lions Rhijnhart). (Foto: Sanne Maessen)

Opschooncollectief Alphen Schittert gaat als een witte tornado door wijken en buurten, langs bermen en bedrijven en door plantsoenen en parken. Zaterdag was het Landelijke Opschoondag en werd weer flink opgeruimd, dit keer samen met Lions Rhijnhart. Voorjaarsschoonmaak, maar daar blijft het niet bij. Alphen Schittert start een heuse afvalestafette.

Morvenna Goudkade

ALPHEN – De opschoonclub begon op World Cleanup Day, vorig jaar september, in het Europapark. Toen met een paar mensen, nu zijn er zo’n zeventig vrijwilligers actief. Het collectief wil zwerfafval aanpakken, niet alleen door het op te ruimen, maar ook door het te voorkomen. Het organisatieteam van Alphen Schittert, zes mannen en vrouwen, is bevlogen. Zoals Esther van den Braak (40), zij hield een schoonmaakactie in de Edelstenenbuurt in Alphen, waar het Topaasplantsoen is opgeknapt. ,,Mensen zeggen soms: voor hoelang? Ik weet ook wel dat het soms snel weer een rommel is, maar het opruimen geeft toch een heel positieve vibe.”

Dat vindt ook haar teamgenote Louiza Veelenturf (39). Blijmoedig ging ze zaterdag het zwerfvuil te lijf, bij enkele afritten van de N11, samen met Lionslid André Troost. ,,Het is geweldig om te doen”, zegt de Alphense, die haar bijdrage leverde aan de ruim 50 enorme vuilniszakken die werden gevuld met zwerfafval. ,,Ik erger me al heel lang aan al dat afval, ik wil het opruimen.”

Alphen Schittert werkt samen met andere partijen om zwerfafval verder terug te dringen en liefst te voorkomen. ,,We doen al veel samen met de gemeente Alphen aan den Rijn”, vertelt Veelenturf. ,,We gaan ook samenwerken met bedrijven en organisaties. We willen verbinding brengen en met elkaar het zwerfafval bestrijden. Dat gaan we doen met een afval estafette.”

Ronic Weijenberg (61) is nauw betrokken bij de estafette. Namens Alphen Schittert legt ze contact met grote bedrijven als Zeeman, Shell en McDonalds. ,,We helpen bedrijven bij de uitdaging om hun eigen omgeving schoon te houden. Daar zijn ze zelf al goed mee bezig, maar wij bieden ondersteuning. We geven een masterclass over zwerfafval en tips hoe je opschonen kan inzetten voor teambuilding.” Het idee is dat bedrijven elkaar nomineren voor een opschoon-challenge, elkaar het stokje doorgeven. Wegens corona moet dat nu nog kleinschalig, maar dat maakt niet uit, vindt Weijenberg. ,,We willen het idee uitrollen naar bedrijven, organisaties, clubs en sportverenigingen.”

Alphen Schittert wil ook samenwerking aangaan met ondernemersvereniging VOA, om op die manier het bedrijfsleven te bereiken. En misschien uitbreiden naar andere kernen van de gemeente, met plaatselijke initiatiefnemers. Het opschooncollectief gaat duidelijk verder dan af en toe de prikker pakken. Ambitieus? ,,Ja, wij denken graag groot”, zegt Weijenberg. ,,Zo willen we graag de hele N11 schoonmaken, van Bodegraven tot aan Leiden, alle bermen en alle op- en afritten. Dat lijkt ons geweldig.”

We houden een afval estafette voor bedrijven met masterclass