Siem bouwde zijn Hoogeveen Plants op vanuit het niets

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Afgelopen donderdag won hij met zijn bedrijf de VOA-verkiezing Onderneming van het Jaar 2017. Tijdens een spannende finale in Theater Castellum in Alphen, kreeg Hoogeveen Plants de meeste stemmen. Voor het eerst ging een Boskoops boomteeltbedrijf er met de hoofdprijs vandoor. Eigenaar en oprichter Siem Hoogeveen (53) is trots en blij. Begonnen op een weiland wat hij zelf had omgespit, staat hij nu aan het hoofd van een bloeiende internationale onderneming. Het resultaat van keihard werken, maar ook van visie en keuzes durven maken. Van jezelf blijven, vertrouwen en respect. Wij gingen met hem in gesprek.

Door Morvenna Goudkade

BOSKOOP - Siem werd geboren in Hazerswoude-Dorp, waar zijn vader een veeteeltbedrijf had. Op zijn vijftiende verhuisde het gezin naar Anna Paulowna. Siem maakte daar zijn school af. Vanaf zijn tiende had hij al een bijbaantje op een kwekerij. “Dat was bij A.P. Straathof in Hazerswoude. Hij leeft niet meer, maar hij heeft me zoveel plezier en liefde voor de boomkwekerij bijgebracht. Ik wilde na de middelbare school verder in de boomteelt.”

Siem ging dus weer terug naar Boskoop, ging op kamers en volgde de Middelbare Tuinbouw School. “Al heel vroeg wist ik dat ik voor mezelf wilde beginnen. Dat ondernemerschap heb ik van huis uit meegekregen. Ook ben ik opgevoed met je handen laten wapperen. Dat arbeidsethos is me al vroeg bijgebracht.”

Bij A.P. Straathof bleef hij tot zijn achttiende. Na de tuinbouwschool ging Siem bij diverse boomkwekerijen aan de slag, ervaring opdoen.

“In de avonduurtjes begon ik heel kleinschalig voor mezelf. Planten opkweken van alles waar ik maar stek voor kon krijgen. Ik knipte ook stek langs de weg. Hier in het Rosarium heb ik nog magnoliastekken lopen knippen.” Siem startte dus uiterst low-budget met zijn bedrijf. “Ja, ik ben met een kruiwagen en een spitriek begonnen. Op een stukje weiland aan de Loete, dat was nog van mijn vader. Dat land heb ik omgespit.”

Het was het begin van Hoogeveen Plants, Siem was toen 23 jaar. Het ging niet vanzelf, vertelt hij. “In het begin ging alles fout. Ik deed dingen te vroeg, te laat of verkeerd. Ik moest me de boomteelt nog eigen maken. Het was echt pionieren in die tijd.”

Het was een harde leerschool, zegt hij. “Maar elke fout maakte ik maar één keer.”

Intussen kwam ook de liefde in zijn leven. “Tanja kende ik al langer, maar de vonk sprong over toen ik zevenentwintig was. Toen ging het ook snel. Binnen twee jaar waren we getrouwd, en binnen drie jaar was onze eerste zoon geboren, Willem.” Siem vertelt over een zeer verdrietige periode in hun leven, toen Willem als vijfjarige verongelukte. “Het is een gebeurtenis die een enorme impact op ons heeft gehad. Maar het heeft ons als gezin sterker gemaakt.” Er kwamen nog drie kinderen, Bas, Simon en Emma.

Met zijn bedrijf had Siem al snel in de gaten dat hij zich moest specialiseren, zich op een specifieke teelt moest richten. “Daar lagen de kansen. Ik koos voor klimplanten. In die beginjaren had je de opkomst van bouwmarkten en tuincentra, grote clusters. Doordat ik volume kon bieden in klimplanten ben ik leverancier geworden van die clusters. We zijn groot geworden in de volumemarkt.” Planten kweken vindt hij nog steeds het mooiste wat er is. “Het is levend, tastbaar, duurzaam.”

De ondernemersprijs wil hij gebruiken om de Greenport Boskoop in Alphen op de kaart te zetten. “Ik wil een brug slaan tussen de ondernemers. De bekendheid naar elkaar vergroten.”

Siem vertelt over de belangrijke mensen in zijn leven. Zijn kinderen die ook meehelpen op de kwekerij, zijn compagnon Bob Hoogerdijk en alle medewerkers van Hoogeveen Plants. En Tanja? “Die zorgt dat mijn onderbroeken schoon zijn en mijn prakkie warm, haha. Gekheid natuurlijk, Tanja is mijn rots in de branding.”