Afbeelding
(Foto: ©Natuurmonumenten – Boswachter John Pietersen.)

Nieuwkoopse Plassen omgetoverd tot kraamkamer voor de zwarte stern

15 mei, 11:25 Algemeen

Soms moet de natuur een handje geholpen worden. En met name de zwarte stern, ook wel blauw jantje genoemd in Nieuwkoop. De zwarte stern broedt op grote waterplanten in het water. Maar deze waterplanten zijn niet altijd meer aanwezig in Nederlandse wateren. Daarom helpt het om de zwarte stern te ondersteunen door broedvlotjes aan te bieden, om toch deze bijzondere stern een plekje in Nederland te bieden.

Nieuwkoop - Elk jaar komen zwarte sterns naar de Nieuwkoopse Plassen om te broeden. Deze zeldzame moerasvogel overwintert in West-Afrika en is dit jaar in april weer terug in Nederland. Om de sterns een handje te helpen zetten de boswachters van Natuurmonumenten broedvlotjes uit. “Het is enorm belangrijk dat we de zwarte sterns helpen”, aldus boswachter Martijn van Schie. “Als we dat niet doen blijft er niet één over.” Zwarte sterns zijn zeldzame vogels en de soort staat daarom op de ‘rode lijst’ van bedreigde vogelsoorten. Van Schie vertelt: “Aan het begin van de 19e eeuw waren er 20.000 broedparen, rond de eeuwwisseling stortte dit getal naar de 1.200. Maar sinds we de broedvlotjes uitleggen zijn de aantallen stabiel.”

Waterkwaliteit

Een van de oorzaken is dat het aantal broedmogelijkheden van de zwarte stern flink is afgenomen in de afgelopen decennia. Deze typische moerasvogel gebruikt onder andere de waterplant krabbenscheer om een nestje te maken. Krabbenscheer gedijt alleen in heel schoon water. Door het gebruik van kunstmest en ontwatering in de vorige eeuw is de waterkwaliteit in Nederland verslechterd en is er nu minder krabbenscheer te vinden in de laagveen- en riviergebieden. Het aantal zwarte sterns is hierdoor flink gedaald.

Broedvlotjes plaatsen

De vrijwilligers en boswachters van Natuurmonumenten steken daarom elk jaar veel tijd en energie in het maken en uitzetten van broedvlotjes. Dit jaar moest het helaas zonder de vrijwilligers gebeuren. Op de vlotjes die uitgezet worden in het water, kunnen de sterns hun nest maken en gaan broeden. Boswachter Martijn van Schie: “De kraamkamer is klaar. We hebben ongeveer 120 broedvlotjes uitgezet. We hopen dat er dit jaar ruim 30 paartjes gaan broeden in het gebied.” Hij vervolgt: “De eerste sterns zijn inmiddels al aangekomen en verkennen de broedplekken al.”

Rust en ruimte 

Schuwe, zeldzame moerasvogelsoorten vinden in de Nieuwkoopse Plassen een plekje om te broeden. Niet alleen de zwarte stern, maar ook de purperreigers en roerdompen vinden hier de rust en ruimte. “Dit is echt zo waardevol, hier moeten we zuinig op zijn!”, aldus boswachter Martijn van Schie.

Meegenieten

De zwarte sterns foerageren graag in de Groene Jonker en eten hier de vele insecten en kleine visjes die daar te vinden zijn. Vanaf heden is het weer mogelijk om van de Groene Jonker te genieten. Het wandelpad in de Groene Jonker is wel eenrichtingsverkeer maar je kunt nu de zwarte sterns spotten. Kijk laag boven het water, misschien zie je er wel een paar vliegen. Neem je verrekijker mee en hou vooral de coronamaatregelen in acht!

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Partijen in het Groene Hart slaan de handen ineen voor intensievere samenwerking Politiek 7 uur geleden
Afbeelding
Leen Kroon is trots op zijn kindje Intratuin Ter Aar Bedrijf in Beeld 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuw theaterseizoen van Castellum bekend Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Concert Gregorian Grace in de Adventskerk Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Lezing Gouden Eeuw bij Swaenswijk Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Theaterconcert voor de hele familie Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
De Vikingen veroveren rond Hemelvaart Museumpark Archeon Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Ridderhofdrama roept nog steeds emoties op Column 18 mei, 16:36
Afbeelding
Eten met Veenders in restaurant Wagenaar Nieuws 18 mei, 13:58
Afbeelding
Annemijn winnaar tuinmetamorfose Nieuws 18 mei, 12:16
Afbeelding
Bouw brug over Aarkanaal begint na de zomer Nieuws 18 mei, 11:54
Afbeelding
Bert Splinter uit A’veen ontvangt lintje Nieuws 18 mei, 11:34
Afbeelding
Regenboogvlag wappert voor het oude raadhuis uit solidariteit Nieuws 18 mei, 10:46
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief