Coronacarnaval: vlaggen zonder optocht

Algemeen
In Boskoop, oftewel Kwakveen, zijn de Krooshappersvlaggen gewoon opgehangen, maar een optocht komt er niet. FOTO: Morvenna Goudkade
In Boskoop, oftewel Kwakveen, zijn de Krooshappersvlaggen gewoon opgehangen, maar een optocht komt er niet. FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: )

Komend weekend is het carnaval, maar door corona zijn alle feesten, bals en optochten afgelast. Hoe gaan de carnavalsverenigingen in de regio daarmee om? We vroegen het aan de Krooshappers in Boskoop, de Cascarvieten in Alphen en de Plasduikers in Langeraar.

Morvenna Goudkade

REGIO – In Boskoop is voorzitter Arjan Hoogendoorn zaterdag druk met het rondbrengen van de ‘Carnaval Thuis Tas’. De tas wordt aangeprezen als ‘kleurrijke must-have’ om je huis carnavalstyle mee te versieren. Ook het dorp zelf is versierd met de traditionele Krooshappersvlaggetjes. Normaal een aankondiging van de vele bals en de carnavalsoptocht, maar die gaan niet door. Waarom dan toch de vlaggen?

“We willen mensen wat gezelligheid meegeven”, zegt Hoogendoorn. “We hebben een alternatief programma, onder het motto: toch een beetje carnaval in Kwakveen.”

Maak er toch een feestje van; dat is de boodschap. Dus is er in Boskoop een carnavalsspeurtocht, een kikkerjacht, een wedstrijd wie de mooiste carnavalskar bouwt voor de miniatuuroptocht en een boerenkool drive-thru. Over de belangstelling heeft Hoogendoorn niet te klagen. “Alles loopt als een trein. Ook de boerenkool gaat als een malle, mensen kunnen online reserveren en krijgen een tijdslot om naar de drive-thru te komen.” De Krooshappers hebben het hele dorp voorzien van folders, waarin het programma staat beschreven. “We kunnen carnaval niet met elkaar vieren, zoals we dat anders doen”, zegt de voorzitter. “Maar we laten het zeker niet stilletjes voorbij gaan.”

Bij de Cascarvieten in Alphen noemt voorzitter Henk Tangerink het niet doorgaan van carnaval ‘dramatisch’. “Het is, voor zover ik weet, nog nooit voorgekomen.” Het doet pijn, zegt Tangerink. “Normaal houden we feesten voor de bewoners van zorgcentra, zoals Oudshoorn en Rietveld in Alphen, Ursula in Nieuwveen en de Hooge Burch in Zwammerdam, die verheugen zich er altijd enorm op. Ook onze feesten in Avifauna gaan niet door, geen boerenkielen-zaterdag, geen 55-plusmiddag, geen kindermiddag en geen boerenbal. Heel jammer.” Er zijn speciale ‘hart onder de riem’ kaarten gemaakt voor de bewoners van de zorgcentra en voor senioren, vertelt de voorzitter. “We willen laten weten dat we aan hen denken en dat we hopen hen snel weer te zien.”

In Langeraar heeft carnavalsvereniging De Plasduikers ook gekeken wat er nog gedaan kon worden. Woordvoerder Louis Otto vertelt dat onlangs een uitgebreide kleurenfolder is verspreid. “Elk jaar maken we zo’n folder, waar normaal het hele carnavalsprogramma in staat vermeld. Omdat carnaval nu niet door kan gaan, hebben we er een mooie historische krant van gemaakt, met de hele geschiedenis van De Plasduikers.”

Het komende 55-jarige jubileum gaat hopelijk wel goed gevierd worden, zegt Otto. “We beginnen op 12 en 13 november met een feestelijk openingsweekend.”

‘We laten het carnaval niet stilletjes voorbijgaan’