Alphen Regenboogstad op stoom

Algemeen
Bernard Lautenslager en Janette Bosgraaf organiseren maandelijks bijeenkomsten voor LHBTI-inwoners van de gemeente Alphen in de Tapperij en in Soos aan den Rijn.
Bernard Lautenslager en Janette Bosgraaf organiseren maandelijks bijeenkomsten voor LHBTI-inwoners van de gemeente Alphen in de Tapperij en in Soos aan den Rijn. (Foto: Esmeralda Wybrands)

De recente, veelbesproken bekendmaking van YouTube-ster en make-upartiest Nikkie de Jager dat ze transgender is, doet een hoop stof opwaaien. Kan iedereen zichzelf wel zijn in onze samenleving? Worden mensen met een andere seksuele voorkeur of genderidentiteit wel écht geaccepteerd? En hoe zit dat in Alphen? “Tolereren doe je met je verstand, accepteren doe je met je hart,” zegt Janette Bosgraaf over het thema. Het is de reden dat zij en Bernard Lautenslager zich samen met de gemeente Alphen sterk maken voor een veilig Alphen: een veilig Alphen met acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, en intersekse (LHBTI) inwoners en met aandacht voor de bestrijding van eenzaamheid onder deze groep.

Op een druiligere donderdagmiddag in de Alphense Hooftstraat zitten Janette Bosgraaf en Bernard Lautenslager van project Alphen Regenboogstad aan de bar bij café de Tapperij. De kroeg naast de Julianabrug vormt het decor van de maandelijkse ‘borrel+maaltijd’ die Bosgraaf organiseert voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse inwoners uit de gemeente Alphen. Volgens Bosgraaf en Lautenslager zijn de borrels nodig omdat LHBTI’s af en toe gelijkgestemden willen ontmoeten en alleenstaande LHBTI’s zo makkelijker met elkaar in contact komen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat er onder LHBTI’s en hogere kans is op eenzaamheid.

“Kijk, de meeste LHBTI’s – zo’n acht tot tien procent van de bevolking – zijn prima in staat om hun eigen leven te leiden,” vertelt Bosgraaf. “Maar er zijn mensen die, zoals overal in de maatschappij, tijdelijk wat extra aandacht nodig hebben. Daarom nodigen wij hen, en ook de jongere LHBTI’s, uit om aan te schuiven bij de borrel+maaltijden in de Tapperij.” De bijeenkomsten waarop Bosgraaf doelt, vinden plaats iedere tweede donderdag van de maand. Ook organiseert zij koffieochtenden in Soos aan den Rijn, iedere eerste dinsdag van de maand.

Bosgraaf kwam pas op latere leeftijd uit de kast, vertelt ze. “Eerst had ik jaren een relatie met een man.” Lautenslager beleefde zijn ‘coming-out’ in zijn studentenjaren. Door zijn werk bij de sociale dienst, de sociale raadslieden én als pastor heeft hij veel kennis opgedaan over homo-emancipatie. Het is kennis die hij graag wil inzetten bij het realiseren van de doelen van Alphen Regenboogstad, vertelt hij. Door hun beider ervaringen weten Bosgraaf en Lautenslager veel van de problemen van LHBTI’s, maar ook van de vrijheid die je kunt ervaren als je als LHBTI eindelijk jezelf kunt zijn. “Op de bijeenkomsten in de Tapperij en Soos aan den Rijn kun je leuke, vriendelijke mensen spreken over dit soort ervaringen, maar we praten ook over onze dagelijkse bezigheden,” zegt Bosgraaf.

In korte tijd van de grond

Ze vertelt dat het project Alphen Regenboogstad in korte tijd van de grond is gekomen. “Ik ben er in januari 2019 ingerold, maar Alphen is al in oktober 2018 Regenbooggemeente geworden. Dat betekent dat de gemeente vier jaar lang 20.000 euro subsidie per jaar krijgt van de rijksoverheid voor activiteiten die bijdragen aan een inclusieve samenleving.” Volgens Bosgraaf kon Alphen wel wat hulp gebruiken bij het onderwerp. “Dat is best lastig als zoiets niet in je denksysteem zit. Dus heb ik mijn hulp aangeboden en daaruit volgde een prima samenwerking met de beleidsmedewerkers. Zij schreven een plan van aanpak, die in mei 2019 is goedgekeurd door het college en de gemeenteraad. Dat is de basis voor de komende jaren.”

LHBTI’s en het geloof

De eerste activiteit van het ‘regenboogteam’ is de Inspiratiedag voor de kerken, afgelopen 5 oktober. Bosgraaf: “Bij de stand van Alphen Regenboogstad konden alle bezoekers terecht met vragen over LHBTI’s en het geloof. En de kerken lieten zien: we hebben een grotere sociale functie dan alleen een plek voor kerkbezoek.” Later sluit ook Bernard Lautenslager zich bij Bosgraaf en de beleidsmedewerkers van de gemeente aan. Lautenslager: “Janette en ik kennen elkaar van de cantorij van de Oudshoornsekerk, waar we beide altijd op hebben gezeten.”

Regenboogvlag en -balie

Vervolgens zorgen beleidsmedewerkers en bestuurders voor het hijsen van de regenboogvlag, de onthulling van een regenboogbalie op het gemeentehuis op Coming Out Day en nemen ze deel aan de Week van Respect. Bosgraaf zet de Facebookpagina ‘Alphen aan den Rijn Regenboogstad’ op voor álle inwoners van de gemeente Alphen. Bovendien vinden vanaf november de maandelijkse koffieochtenden in Soos aan den Rijn en de borrel+maaltijd in de Tapperij plaats.

Ouderen terug in de kast

“In een half jaar tijd hebben we al veel gedaan,” constateert Bosgraaf. “Mensen op Facebook melden mij dat ze vinden dat we zo goed bezig zijn in Alphen.” Maar actiepunten zijn er ook nog, vindt het tweetal, die daarbij de ‘regenboogagenda’ uit het gemeenteplan noemt. Lautenslager: “De komende tijd willen we meer aandacht geven aan oudere LHBTI’s. Het komt voor dat zij, zodra ze bijvoorbeeld naar een zorginstelling verhuizen, terug in de kast gaan. Daarom willen we voor hen bijeenkomsten organiseren. Ook willen we scholing aanbieden aan verzorgenden, de thuiszorg en anderen. Daarvoor is veel ondersteuning mogelijk vanuit landelijke organisaties.” Bosgraaf: “Verder heeft voorlichting aan jeugd en discriminatiebestrijding onze aandacht. Is er bijvoorbeeld in Alphen wel een agent die aan ‘Roze in Blauw’ van de regio Haaglanden is verbonden, zodat je laagdrempelig aangifte kan doen?”

COC in Alphen?

Ook is het mogelijk dat er weer een COC in Alphen komt. Die is zo’n tien jaar geleden opgeheven bij gebrek aan belangstelling. “Waarschijnlijk heeft een groot deel van de LHBTI’s in Alphen zich in de loop van de jaren hier lekker gesetteld,” verklaart Bosgraaf die geringe animo. “Bovendien gaan mensen vaak naar andere plaatsen voor hun contacten en feestjes, zoals Leiden of Amsterdam. Maar ik vind: zolang zo veel mensen er nog niet voor durven uitkomen dat ze LHBTI zijn, is er voor Alphen Regenboogstad werk aan de winkel. We hopen daarom over vier jaar nog veel verder te zijn met onze regenboogplannen in Alphen!”

Gezellig met elkaar

“We willen benadrukken dat iedereen hier welkom is,” vertellen Martin en Ellen van café de Tapperij uit de Alphense Hooftstraat. Al voordat Alphen een regenboogstad werd, hingen zij daarom de regenboogvlag uit. “Helaas is die het afgelopen jaar drie keer van de gevel gestolen. We vonden hem verderop in de straat met brandgaten erin terug,” vertelt eigenaar Martin. “In plaats daarvan hebben we nu regenboog-led-verlichting aan de bar gemonteerd. We zijn er niet specifiek voor LHBTI’s; we verwachten gewoon van iedereen dat ze respect voor elkaar hebben. Zo hebben we het gezellig met elkaar.”

De Alphense LHBTI-bijeenkomsten vinden plaats iedere tweede donderdag van de maand bij de Tapperij (Hooftstraat 169) vanaf 17.00 uur. Kosten: 12 euro voor maaltijd en drie consumpties. Aanmelden: alphenregenboogstad@gmail.com. Of elke eerste dinsdag van de maand van 10.00 tot 12.30 uur bij Soos aan den Rijn (Raadhuisstraat 285). Aanmelden niet nodig.

Door Esmeralda Wybrands