Dennis van der Werff (VOA-bestuur), Elles in ’t Veld (VOA-voorzitter), Wim Nobel (Rabobank), Joost Berkhout (EDBA), Gerard van As (wethouder gemeente Alphen aan den Rijn)
Dennis van der Werff (VOA-bestuur), Elles in ’t Veld (VOA-voorzitter), Wim Nobel (Rabobank), Joost Berkhout (EDBA), Gerard van As (wethouder gemeente Alphen aan den Rijn) (Foto: aangeleverd VOA)

Praten over toekomst zonnepanelen

Algemeen

ALPHEN - Ondernemers en vastgoedeigenaren van Bedrijventerrein Molenwetering hebben elkaar op woensdag 20 april ontmoet bij Ponsioen Installatietechniek aan de Linnaeusweg in Alphen aan den Rijn. Daar was een informatiebijeenkomst over het project Zon op dak. De bijeenkomst was een initiatief van de gemeente Alphen, de VOA, de Rabobank en EDBA.

Zo’n 25 geïnteresseerden zijn aanwezig om meer informatie te krijgen over zonnepanelen op hun bedrijfspand. De investering, het rendement, de mogelijkheden tot financiering en de technische eisen aan een dak komen voorbij in een presentatie van de onafhankelijke Stichting Energieke Regio. Twintig aanwezigen melden zich aan voor een scan die de gemeente en de Rabobank aanbieden. Binnenkort is er bij hen een technische analyse, met als resultaat een offerte op maat voor plaatsing van zonnepanelen.

Bij Ponsioen Installatietechniek liggen al driehonderd panelen op het dak. “Zo’n beslissing neem je niet zomaar”, zegt directeur Rob de Kloet. “Veel hangt af van de constructie van je gebouw. Daarnaast moet je goed nadenken over hoe je de opgewekte energie gebruikt en hoe het zit met de salderingsregeling. En dan de investering: ga je het zelf betalen, werk je met een lokale energiecoöperatie of neem je een lening bij de bank? Wat is de terugverdientijd? Hoe vergroot het je onafhankelijkheid als ondernemer? Dat is hier allemaal uitgelegd.”

Het samenzijn in Molenwetering is onderdeel van een pilot. Bijeenkomsten op andere bedrijventerreinen volgen. De Kloet: “Op de meeste bedrijventerreinen in Alphen kennen ondernemers elkaar nauwelijks. De organisatiegraad is laag. En juist op het gebied van verduurzaming kunnen we veel bereiken als we samenwerken. Ik hoop dat deze bijeenkomst voor ondernemers van Molenwetering het startpunt is geweest om meer gezamenlijk op te trekken.”

Commissievoorzitter bedrijventerreinen en infrastructuur VOA, Dennis van der Werff: “Elke ondernemer is druk met zijn dagelijkse business. Die energie- en klimaattransitie en de overstap naar circulair ondernemen moeten er even bij geregeld worden. Als VOA willen we daarin faciliteren en helpen. Nu praten we over zonnepanelen, maar er spelen nog veel meer onderwerpen: isolatie, batterijen voor energieopslag, vergroening. En er zijn subsidies te vergeven. Als we dat met elkaar organiseren, kost het de helft van wanneer iedereen het alleen zou doen. Vandaar die bijeenkomst in Molenwetering. We hopen zo een soort vliegwieleffect te bereiken, zodat we voorop gaan lopen in de energietransitie en klimaatadaptatie.”

“Alleen ga je sneller, samen kom je verder”, vat Johan van Veen samen. Hij is accountmanager bedrijven bij de gemeente en zorgt ervoor dat duurzaamheid op de agenda van de commissie Bedrijventerreinen blijft. “We zitten midden in allerlei transities: de energietransitie, de overgang naar circulair ondernemen en de klimaatadaptatie. Vooral die laatste is met stip aan het stijgen: bedrijven en bedrijventerreinen moeten beter bestand worden tegen droogte, nattigheid en hitte. Maar ook circulaire economie wint terrein. Nieuwe grondstoffen zijn schaars en duur en klanten gaan steeds meer eisen stellen aan circulariteit van producten.” Daarom moeten bedrijventerreinen meer zijn dan een verzameling postcodes. Dat is dé uitdaging voor Alphen. Nu gaat het om heel concrete maatregelen: zonnepanelen. En de verplichting om minimaal energielabel C in kantoren te hebben per 1 januari 2023. Maar te zijner tijd kunnen bedrijven veel meer ideeën gezamenlijk invullen. Hoe hoger de organisatiegraad, hoe beter ze al die transities kunnen uitvoeren. Daarin hebben VOA en de gemeente dezelfde wens.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Inwoners in gesprek over schetsen van nieuwe oeververbinding Boskoop Nieuws 23 nov, 16:23
Afbeelding
Gemeente Alphen stelt uitvoering van de economische agenda vast Politiek 23 nov, 12:18
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
‘Als vader en dochter zijn we er voor elkaar, altijd’ Nieuws 22 nov, 21:27
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
WK-beleving in de regio: ‘Moet nog op gang komen’ Sport 22 nov, 12:10
Afbeelding
Natalie is begeleider bij St. Inversa op boerderij De Koekoekshoeve Nieuws 22 nov, 11:43
Afbeelding
Kunstwerk van De Haas in Ashram College Politiek 22 nov, 09:27
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Theatervoorstelling Motherland in Parkvilla Cultuur 21 nov, 15:27
Afbeelding
Beau Snellink debuteert met brons op 5 kilometer tijdens World Cup Sport 21 nov, 14:37
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief