Praten over toekomst zonnepanelen

Algemeen
Dennis van der Werff (VOA-bestuur), Elles in ’t Veld (VOA-voorzitter), Wim Nobel (Rabobank), Joost Berkhout (EDBA), Gerard van As (wethouder gemeente Alphen aan den Rijn)
Dennis van der Werff (VOA-bestuur), Elles in ’t Veld (VOA-voorzitter), Wim Nobel (Rabobank), Joost Berkhout (EDBA), Gerard van As (wethouder gemeente Alphen aan den Rijn) (Foto: aangeleverd VOA)

ALPHEN - Ondernemers en vastgoedeigenaren van Bedrijventerrein Molenwetering hebben elkaar op woensdag 20 april ontmoet bij Ponsioen Installatietechniek aan de Linnaeusweg in Alphen aan den Rijn. Daar was een informatiebijeenkomst over het project Zon op dak. De bijeenkomst was een initiatief van de gemeente Alphen, de VOA, de Rabobank en EDBA.

Zo’n 25 geïnteresseerden zijn aanwezig om meer informatie te krijgen over zonnepanelen op hun bedrijfspand. De investering, het rendement, de mogelijkheden tot financiering en de technische eisen aan een dak komen voorbij in een presentatie van de onafhankelijke Stichting Energieke Regio. Twintig aanwezigen melden zich aan voor een scan die de gemeente en de Rabobank aanbieden. Binnenkort is er bij hen een technische analyse, met als resultaat een offerte op maat voor plaatsing van zonnepanelen.

Bij Ponsioen Installatietechniek liggen al driehonderd panelen op het dak. “Zo’n beslissing neem je niet zomaar”, zegt directeur Rob de Kloet. “Veel hangt af van de constructie van je gebouw. Daarnaast moet je goed nadenken over hoe je de opgewekte energie gebruikt en hoe het zit met de salderingsregeling. En dan de investering: ga je het zelf betalen, werk je met een lokale energiecoöperatie of neem je een lening bij de bank? Wat is de terugverdientijd? Hoe vergroot het je onafhankelijkheid als ondernemer? Dat is hier allemaal uitgelegd.”

Het samenzijn in Molenwetering is onderdeel van een pilot. Bijeenkomsten op andere bedrijventerreinen volgen. De Kloet: “Op de meeste bedrijventerreinen in Alphen kennen ondernemers elkaar nauwelijks. De organisatiegraad is laag. En juist op het gebied van verduurzaming kunnen we veel bereiken als we samenwerken. Ik hoop dat deze bijeenkomst voor ondernemers van Molenwetering het startpunt is geweest om meer gezamenlijk op te trekken.”

Commissievoorzitter bedrijventerreinen en infrastructuur VOA, Dennis van der Werff: “Elke ondernemer is druk met zijn dagelijkse business. Die energie- en klimaattransitie en de overstap naar circulair ondernemen moeten er even bij geregeld worden. Als VOA willen we daarin faciliteren en helpen. Nu praten we over zonnepanelen, maar er spelen nog veel meer onderwerpen: isolatie, batterijen voor energieopslag, vergroening. En er zijn subsidies te vergeven. Als we dat met elkaar organiseren, kost het de helft van wanneer iedereen het alleen zou doen. Vandaar die bijeenkomst in Molenwetering. We hopen zo een soort vliegwieleffect te bereiken, zodat we voorop gaan lopen in de energietransitie en klimaatadaptatie.”

“Alleen ga je sneller, samen kom je verder”, vat Johan van Veen samen. Hij is accountmanager bedrijven bij de gemeente en zorgt ervoor dat duurzaamheid op de agenda van de commissie Bedrijventerreinen blijft. “We zitten midden in allerlei transities: de energietransitie, de overgang naar circulair ondernemen en de klimaatadaptatie. Vooral die laatste is met stip aan het stijgen: bedrijven en bedrijventerreinen moeten beter bestand worden tegen droogte, nattigheid en hitte. Maar ook circulaire economie wint terrein. Nieuwe grondstoffen zijn schaars en duur en klanten gaan steeds meer eisen stellen aan circulariteit van producten.” Daarom moeten bedrijventerreinen meer zijn dan een verzameling postcodes. Dat is dé uitdaging voor Alphen. Nu gaat het om heel concrete maatregelen: zonnepanelen. En de verplichting om minimaal energielabel C in kantoren te hebben per 1 januari 2023. Maar te zijner tijd kunnen bedrijven veel meer ideeën gezamenlijk invullen. Hoe hoger de organisatiegraad, hoe beter ze al die transities kunnen uitvoeren. Daarin hebben VOA en de gemeente dezelfde wens.”