Wachten op de Alphense brug is binnenkort nooit meer hetzelfde

Algemeen
Binnenkort is het wachten aangenamer, want dan prijkt er een mooi gedicht op de onderzijde van de brug.
Binnenkort is het wachten aangenamer, want dan prijkt er een mooi gedicht op de onderzijde van de brug. (Foto: Peter Franken)

ALPHEN - Silvana Spee woont sinds 2013 in Alphen aan den Rijn en gaat per week zeker tien keer over de Alphense Brug. “Ik sta vaak te wachten voor de slagbomen. Hij staat wel niet zo lang open, maar wél altijd als ik eraan kom.” Binnenkort is het wachten aangenamer, want dan prijkt er een mooi gedicht op de onderzijde van de brug. “Ja, dat leid je dan af. Het is leuk om iets te lezen. Het haalt je uit je moment van ergernis.”

“Ik had zoiets in Rotterdam gezien, bruggen die aan de onderkant met poëzie zijn versierd. Dàt is wat voor Alphen, dacht ik toen. Dat ga ik wel even regelen… het heeft wel een jaar geduurd. Ik heb met allerlei partijen contact gehad. Van Rijkswaterstaat, eigenaar van de Alphense brug, tot en met Stichting de Zoek naar Schittering, die achter de bruggenpoëzie in Rotterdam zit. De gemeente Alphen vond het meteen een goed idee en bracht me in contact met cultuurmakelaar Kristien van den Oever van KHABBAZ. We hebben samen veel overlegd, met allerlei Alphense instanties. Uiteindelijk is het heel leuk dat mijn idee straks écht is gerealiseerd!”

Nadenken

Silvana houdt zelf ook van poëzie. “Maar dan wel in de trant van Hausmagger en Jules Deelder. Van sommige poëzie begrijp ik niet zoveel. Maar het zet je wel aan tot nadenken, wat bedoelen ze nou.” Zelf gedichten schrijven, dat is niets voor Silvana. “Zelfs geen Sinterklaasgedicht”. Wie wél z’n eigen gedicht onder de brug wil terugzien, vindt alle informatie op khabbaz.nl/bruggedicht. Het insturen van je gedicht kan tot en met 5 juni.

Burgwachter

De campagne voor het ‘bruggedicht’ begon zaterdag 14 mei in de bibliotheek. “Dat was leuk”, vertelt Silvana. “Met gedichten en een timelapsfilmpje, waarop je ziet hoe het in Rotterdam gerealiseerd is. Alles gebeurde ‘s nachts, omdat al het verkeer stil moest liggen.” Heel toevallig is de buurman van Silvana brugwachter in Alphen. “Soms denk ik wel eens, zet jij ‘m nou elke keer open als ik aan kom fietsen?”, zegt ze met een lach.

‘Een gedicht moet de lezer grijpen en associaties oproepen’

Wat vindt Lars Ferwerda, sinds februari stadsdichter van Alphen, van een gedicht onder de Alphense brug? “Ik vind het prachtig! Als stadsdichter kan ik het alleen maar waarderen dat er meer poëzie op openbare plekken te zien is. Hoe meer, hoe beter. In Rotterdam staat er poëzie op gebouwen. Het zou leuk zijn als dat in Alphen ook kan.” Lars was zaterdag bij de bijeenkomst in de bibliotheek. “Bij de opening heb ik een paar gedichten uit eigen werk voorgelezen. Het eerste heette ‘de kunst van het maken’. Toepasselijk, omdat het verbinden van de hoge zijde en de lage zijde in dat gedicht wordt benoemd, precies wat de brug ook doet.”

Waar let je op, straks bij de jurering? “Een gedicht moet de lezer grijpen en associaties oproepen. Het hoeft niet te rijmen. Zelf heb ik een voorkeur voor niet-rijmende poëzie. Maar wat mij betreft moet er wel een soort ritme inzitten.”

Natuur

Zijn inspiratie haalt Lars uit de natuur en uit z’n persoonlijke gevoelsleven. “Zo wandelde ik regelmatig in het Weteringpark, daar heb ik een gedicht over geschreven. Dat was een van de vier gedichten waarmee ik de verkiezing tot stadsdichter heb gewonnen. Tegenwoordig ga ik naar het Zaanse Rietveld. Het is natuurlijk niet zo dat een gedicht over die plek dan op commando uit de printer komt rollen, maar het staat wel op mijn lijstje.”

Dit is de rubriek #AlphenLinkt.