Jaco Benckhuijsen speelt de zee tijdens filmconcert in Alphen

Algemeen
Jaco Benckhuijsen (57) keert met de voorstelling terug naar zijn roots.
Jaco Benckhuijsen (57) keert met de voorstelling terug naar zijn roots. (Foto: Morvenna Goudkade )

Morvenna Goudkade 

ALPHEN – Hoe klinkt de zee? Soms als kabbelende pianomuziek, soms als deinende grooves, soms als heftig slagwerk tegen rotsen of als synthesizers van waterfonteinen. Avonturier Jaco Benckhuijsen bevaart de wereldzeeën met zijn kajak en schreef daar eerder al een boek over. Vrijdag presenteert Benckhuijsen een filmconcert over zijn reizen in het Alphense theater Parkvilla.

Jaco Benckhuijsen (57) keert met de voorstelling terug naar zijn roots. Hij groeide op in Boskoop en zat op de middelbare school in Alphen. Hij vertrok voor een carrière in de muziek naar Amsterdam, maar keert nog regelmatig terug naar zijn geboortestreek. De basis voor zijn latere avonturen werd gelegd in de Boskoopse sloten, als kind met een houten kano. Inmiddels heeft hij tal van solotochten gemaakt met een zeekajak. Eerder dit jaar kwam hij terug van een soloreis naar Mauritanië. 

‘De muziek brengt je in een trance’

Over zijn reizen naar Papoea, de Aleoeten en Vuurland schreef hij een boek ‘Man in het wild, langs de rafelranden van de wereld’. Het boek verscheen in 2019.  “Tijdens mijn reizen over zee was ik steeds al gefascineerd door de geluiden en sfeer in de weidse leegte”, vertelt Benckhuijsen, die actief is als pianist, componist, producer en docent.

“De muziek tijdens het filmconcert is geïnspireerd door die oneindigheid op zee. Een combinatie van zang en muziek. Ik speel live, samen met slagwerker Joost Lijbaart. Heel minimalistisch: piano, elektronische muziek, drums. In de muziek zitten kleine patroontjes die je in een soort trance brengen, het is een beetje hypnotiserend. Je voelt de natuur, je zit er middenin, terwijl op een groot doek de beelden aan je voorbijtrekken, gefilmd met een waterdichte camera vanuit mijn kajak.” 

Hij wil met de muziek mensen nog meer meenemen in die eindeloosheid van de natuur, zegt Benckhuijsen. De muziek heeft hij zelf gecomponeerd. “Het was in het begin enorm zoeken, hoe ga ik dit doen? Ik wilde de stormachtige zee, de kalme zee, ik wilde ruige kusten, ijsschotsen en waterfonteinen. En toen, terwijl ik ermee bezig was, hoorde en voelde ik het opeens. Hee, dit klinkt precies als de rotsen bij Kaap Hoorn. Toen wist ik het.” Benckhuijsen reisde naar Oost-Groenland en twee keer naar IJsland om te filmen. “Van mijn eerdere reizen had ik heel veel foto’s, maar geen filmbeelden, die ben ik daar gaan maken, op zee vanuit de kajak.” Waarom hij die reizen maakt? Benckhuijsen ziet het als een soort wake-up call: ga niet te gemakkelijk leven, blijf ontdekken. 

,,De natuur is zo ongelooflijk mooi, de wereld is zo groot, mensen leven vaak zo anders dan wij. Ik reis ook om mezelf wakker te schudden. Je leert veel over jezelf, dat je als veel mens veel meer kan dan je denkt zowel fysiek als mentaal.”

Op een soloreis ben je op jezelf aangewezen, zegt Benckhuijsen. “Je moet oplossingen bedenken, maar ook leren meebewegen, letterlijk met het water, met de natuur. Je kunt je niet verzetten tegen getijden en stromingen. Net zoals je je niet kunt verzetten tegen sommige dingen in het leven, zoals ouder worden. Je kunt heel veel weerstand hebben, maar je kunt ook meegaan in de flow. Uiteindelijk geeft veel meer rust en balans. 

Het is overigens niet zo dat hij zijn kajak alleen gebruikt voor avonturen op verre bestemmingen. “Ik gebruik hem ook voor woon-werkverkeer. Dan peddel ik over de grachten. Op het water heb ik geen last van de drukte en hectiek in de stad. Heerlijk is dat.” Het filmconcert, waarmee hij de komende tijd in theaters staat, is niet het laatste project. “Ik ben bezig met een tweede boek, deze keer over de avonturen in Groenland.”