Feest op 100-jarige Rehoboth: ‘Een heel fijne school’

Nieuws
Feest op de Rehobothschool in Boskoop: de school bestaat 100 jaar en was maandag ingepakt als cadeau.
Feest op de Rehobothschool in Boskoop: de school bestaat 100 jaar en was maandag ingepakt als cadeau. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – De Boskoopse Rehoboth is jarig. De basisschool bestaat 100 jaar en dat wordt deze week gevierd. Maandagochtend was de school helemaal ingepakt in papier, als een groot gouden cadeau, compleet met rode strik. Een verrassing van de ouders, vertelt Mirella van Loon, lid van de ouderraad.

Morvenna Goudkade

Mirella en echtgenoot Richard zijn bekende gezichten in Boskoop. Richard is eigenaar van Eeterij Het Keldertje in de dorpskern. Zoon Jip (7) zit op de Rehoboth en dat vinden ze als ouders ‘een heel fijne school’, want kleinschalig, laagdrempelig en heel gemoedelijk. “Er is hier een fijne sfeer en ouders proberen echt hun steentje bij te dragen”, vindt Mirella. “Toen we hadden bedacht om de school in te pakken, was er meteen veel bereidwilligheid. Erik Bontekoe, ook uit onze ouderraad, heeft allemaal mensen opgetrommeld en die zijn zondagavond aan de slag gegaan.”

‘Als die klaslokalen eens konden praten, wat een verhalen zouden we dan horen’

Er kwam een heleboel papier en een rolsteiger aan te pas, maar het resultaat mag er zijn. De school ligt er maandag bij als een gigantisch cadeaupakket. “O jee, hoe moeten we nu naar binnen?”, vraagt de Alphense burgemeester Spies zich af. “De school is helemaal ingepakt.” Nou nee, er is nog wel een zijdeur, weten leerlingen haar te vertellen. Maar de grote ingang zit helemaal achter het papier. 

Terwijl alle leerlingen op het schoolplein zitten, met veel ouders eromheen, wordt er gezongen, gedanst en zijn er toespraken. De burgemeester feliciteert de jarige school. Ook kinderwethouder Simone van Zoest is van de partij. Schooldirecteur Judith de Jong verklapt dat er nog een jarige is: ook Gijsbert Buijs van de schoolkoepel LEV viert zijn verjaardag. “Maar hij is nog lang geen 100, hoor.”

Speciaal voor de opening van de jubileumweek zijn er twee bijzondere gasten: de oudste en de jongste leerling. Het zijn Herman Schoenmaker (91) en Brechje Vink (4). Zij zullen de burgemeester helpen met een lint doorknippen. Daarna volgt misschien wel het leukste onderdeel: dwars door het papier heen rennen, de school in. 

De Rehobothschool, opgericht in 1922, heeft een heleboel meegemaakt. “Als die klaslokalen eens konden praten”, zegt directeur Judith de Jong in haar speech. “Wat een verhalen zouden we dan horen.” Herman Schoenmaker heeft van die verhalen: hij zat in de oorlogsjaren op de Rehoboth. “Het was wel wat strenger dan nu, je moest als kind met je armen over elkaar zitten”, blikt hij terug. “Maar vervelende dingen heb ik er nooit meegemaakt, dat je geslagen werd of zo. Maar ik was natuurlijk een heel braaf jongetje, haha.”

‘We hebben een feestprogramma’

De huidige leerlingen hebben een leuke week in het vooruitzicht, want het is elke dag feest. “Als ouderraad hebben met leerkrachten een feestprogramma opgezet”, vertelt Mirella van Loon. “Dinsdag houden we circusvoorstellingen. Woensdag is het juf- en meesterdag, dan gaan de juffen en de meesters leuke dingen doen met hun groep: zwemmen, midgetgolf of modderfeest. Donderdag is er een stormbaan in de school en vrijdag houden we het grote eindfeest, met goochelaars, kleedjesmarkt, podiumkunsten en kinderband.” Als klap op de vuurpijl gaat de hele school met alles en iedereen op de foto: “Dat doen we met een drone.” 

Echtgenoot Richard komt ook verschillende keren langs, voor de catering. Hij zorgt voor lekkere broodjes en voor de hapjes bij het eindfeest. Een drukke week, maar superleuk, vindt Mirella. “Je doet het voor de school en voor de kinderen.”

Herman Schoenmaker (91) en Brechje Vink (4) helpen mee bij de opening van de feestweek, links directeur Judith de Jong.