‘Beste therapeut heeft vier poten en een staart’

Algemeen
Cecile Goedée met haar medetherapeut.
Cecile Goedée met haar medetherapeut. (Foto: Aangeleverd)

BOSKOOP - Kinder- en jongerenpraktijk Tails&Tools heeft zich sinds begin van dit jaar gevestigd in Boskoop. Cecile Goedée is gedragsspecialist en eigenaar van de praktijk. “Kinderen en jongeren gaan niet altijd huppelend door het leven. Ook zij bewandelen hun eigen pad, met bergen en dalen. Soms zijn de dalen te diep en lopen ze vast. Dat kan zich uiten in boze buien, teruggetrokken gedrag, vermoeidheid, ruzie, slechte schoolresultaten en nog veel meer.”

Dat er iets moet veranderen is dan wel duidelijk, maar hoe?

Bij Tails&Tools wordt gewerkt met therapeuten op pootjes. Goedée werkt met twee gecertificeerde therapiehonden: Jade en Rousse. “Werken met honden heeft een enorme meerwaarde. Zo zijn honden altijd je beste vriend, hebben ze geen oordeel of een verborgen agenda. Ze oefenen graag mee. Wat voor de hond een spelletje is, is voor jou een mooie leerervaring. Daarbij hebben ze een fluffy vacht en houden ze van knuffelen.”

Met elkaar wordt er een plan gemaakt en toegewerkt naar opgestelde doelen. Dat gebeurt alleen meestal niet aan tafel. We oefenen met de honden nieuwe vaardigheden in. Zo krijg je nieuwe handvatten die je je eigen maakt door te oefenen met de therapeut met een staart. Daar komt ook de praktijknaam vandaan.

Traject

De begeleiding kan individueel of in een groepje plaatsvinden. Het vertrekpunt is je eigen zorgvraag. Na de zomervakantie start er bij voldoende aanmeldingen een traject van 5 weken waarin kinderen van groep 8 en de eerste of tweede klas van het voortgezet onderwijs op zoek gaan naar hun leerstijl. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere concentratie, motivatie, leerstrategieën en mindset. Ook in dit traject spelen de therapiehonden een rol. Een kijkje nemen kan op de website: www.tailsandtools.nl.