Marloes is te onveilig

Nieuws
Henk Vogelaar: “We hebben sinds december contact met de gemeente over het festival en zijn er sindsdien intensief mee bezig."
Henk Vogelaar: “We hebben sinds december contact met de gemeente over het festival en zijn er sindsdien intensief mee bezig." (Foto: archief Morvenna Goudkade)

HAZERSWOUDE-DORP – Grote teleurstelling bij de organisatie van festival Marloes in Hazerswoude. Het tweedaags festival, gepland op 23 en 24 september, gaat niet door vanwege te grote veiligheidsrisico’s.

Morvenna Goudkade

Marloes is al jaren bekend als kleinschalig cultfestival in de polder. Voor corona is het jaarlijks gehouden als particulier initiatief op een boerderij in de Hazerswoudse polder. De afgelopen twee jaar ging het festival niet door. Dit jaar zou Marloes als een feniks herrijzen uit haar as en officieel als evenement worden gepresenteerd. 

Als polderfestival werd Marloes jaren terug vernoemd naar een prijswinnende melkkoe van boer Jan van Dorp, medeorganisator. De iconische koe is inmiddels overleden, maar blijft naamgeefster van het festival. 

Vanuit de organisatie reageert Henk Vogelaar: “We hebben sinds december contact met de gemeente over het festival en zijn er sindsdien intensief mee bezig. De bedoeling was een tweedaags festival, met camping, op de locatie van Jeu de Boer in Hazerswoude (evenementenboerderij – red). In totaal zouden er 1200 bezoekers komen, verdeeld over twee dagen. We hadden meteen een crowdfunding opgezet, met shitcoins, om het festival te financieren, dat liep heel goed.”

Afgelopen week maakte de organisatie bekend dat er geen vergunning komt. De gemeente Alphen reageert daarop: “De organisatie heeft de vergunningsaanvraag ingetrokken.” Volgens een woordvoerster leek Marloes eerst een evenement ‘categorie B regulier risico’, met een bijbehorende risicoscan. Echter, de definitieve aanvraag werd een ‘B risicovol’, met een andere risicoscan. “Vanuit de Veiligheidsregio zijn knelpuntperiodes vastgesteld. Dit festival valt in de knelpuntenperiode 18 augustus tot en met 19 oktober en zou een negatief advies ontvangen.”

Gelijktijdig met Marloes zijn er andere grote evenementen, zoals de Braderie in Boskoop en de Jaarmarkt in Alphen, dat geeft te veel druk op de hulpdiensten. Volgens de gemeente is geadviseerd om het evenement af te schalen, naar een ‘B regulier risico’, maar heeft de organisatie daar niet voor gekozen.

Leoni Goudkuil laat vanuit het Marloes-team weten dat afschalen geen optie was: “Marloes zou dan niet meer lijken op de Marloes die we voor ogen hadden. We hopen nu maar op volgend jaar.”