Verdeeldheid bouw zwembad

Algemeen
Burgemeester Robbert-Jan van Duijn onthulde vorig jaar het nieuwe logo van het zwembad.
Burgemeester Robbert-Jan van Duijn onthulde vorig jaar het nieuwe logo van het zwembad. (Foto: archief gemeente Nieuwkoop)

NIEUWKOOP - Zwembad De Wel in Nieuwkoop is gebouwd in 1988 en is nu 34 jaar oud. Voor de komende jaren staat grootschalig onderhoud (renovatie) gepland. De gemeente Nieuwkoop heeft onderzoek gedaan naar de kosten van renovatie van het huidige gebouw en de kosten van nieuwbouw. 

Nieuwbouw zorgt op lange termijn voor lagere kosten en is duurzamer. Om te onderzoeken welke locatie het geschiktst is voor mogelijke nieuwbouw hebben ruim 250 inwoners dit voorjaar meegedacht over de locatie van een nieuw overdekt zwembad. Inwoners konden via denkmee.nieuwkoop.nl hun mening geven over drie locaties: Nieuwkoop: de speelweide van de huidige locatie van zwembad De Wel, Nieuwkoop: het terrein van SV Nieuwkoop, Papenveer/Nieuwveen; deel van de speelweide van zwembad Aarweide

Door het onderzoek heeft de gemeente een goed beeld verkregen over hoe de deelnemers over de verschillende locaties denken. “Het onderzoek was nadrukkelijk geen stemming. De deelnemers is ook gevraagd naar ideeën voor mogelijke alternatieve locaties.” Door twee inwoners is een alternatief aangedragen: het terrein naast Sportcentrum Nieuwkoop, Nieuwveenseweg 39A en het terrein bij rotonde ’t Haasje. “Voor beide locaties geldt dat de grond niet in bezit is van gemeente Nieuwkoop. Dit in tegenstelling tot de drie oorspronkelijke locaties. Mede daarom is besloten om deze locaties niet verder te onderzoeken.”

Deelnemers vanuit de kern Nieuwkoop willen vooral het zwembad in Nieuwkoop behouden. De locatie maakt dan niet zoveel uit. Veel inwoners zijn positief over woningbouw op de huidige locatie van het zwembad. In de kern Nieuwkoop lijkt de locatie SV Nieuwkoop dan ook het passendst. “De combinatie met andere sportfuncties en scholen wordt als positief ervaren. De oversteek bij de rotonde op de provinciale weg ziet een klein deel van de deelnemers als nadeel van deze locatie.”

Een deel van de deelnemers kiest voor de locatie Aarweide. “Men vindt het logisch om het binnen- en buitenzwembad te combineren en ziet daar schaalvoordelen door samenwerking. Verder wordt de centrale ligging binnen de gemeente genoemd.” Aandachtspunt is een toename van het autoverkeer omdat bezoekers uit Nieuwkoop vaker met de auto komen. Parkeerproblemen op warme dagen worden ook genoemd. Op 29 september bespreekt de raad de kwestie.