‘Wandelen is heerlijk, goed voor lichaam en geest’

Nieuws
Marjolein Korporaal (48) wandelt met de diabetes wandelgroep in Boskoop. Zaterdag deden ze mee aan de Nationale Diabetes Challenge in Arnhem.
Marjolein Korporaal (48) wandelt met de diabetes wandelgroep in Boskoop. Zaterdag deden ze mee aan de Nationale Diabetes Challenge in Arnhem. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Ze houdt enorm van wandelen. Marjolein Korporaal (48) uit Boskoop maakt dan haar hoofd leeg, ontspant en geniet tijdens een wandeling graag van een goed gesprek. Afgelopen zaterdag, 24 september, was ze ook weer aan de wandel. Toen tijdens de Nationale Diabetes Challenge in Arnhem met de Boskoopse diabetes wandelgroep.

Morvenna Goudkade

Marjolein heeft zelf geen diabetes, oftewel suikerziekte, maar vanuit haar werk bij Stichting Gezond Boskoop is ze nauw betrokken bij de diabetes wandelingen. “Wandelen is heel gezond. Dat geldt voor iedereen, maar voor mensen met diabetes geldt het nog meer”, weet de Boskoopse. “Beweging heeft een positief effect op suikerziekte. Mensen in onze wandelgroep kunnen soms toe met minder medicijnen.”

‘Beweging heeft een positief effect op suikerziekte’

Bij Stichting Gezond Boskoop, waar huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten en andere zorgverleners zijn aangesloten, houdt ze zich bezig met communicatie, organisatie en management. Geen medische zaken, maar die hebben wel haar interesse. “Als kind droomde ik ervan iets medisch te gaan doen, maar dingen als bloed prikken durfde ik echt niet. Dus heb ik een opleiding Heao-communicatie gedaan.” Marjolein groeide op in de kop van Noord-Holland en verhuisde later met haar gezin naar Boskoop. Na diverse banen op gebied van personeel, financiën en communicatie, werkt ze alweer bijna tien jaar voor Gezond Boskoop. “Mijn rode draad is dat ik met mensen wil werken. De combinatie met gezondheidszorg vind ik heel leuk.” De diabetes wandelgroep was net begonnen, toen ze in dienst kwam. “Een van de Boskoopse huisartsen, Carlo van Tol, is daar oprichter van. Hij is groot voorstander van bewegen. De groepsleden hebben veel baat bij de wandelingen. Twee keer per week wordt er gewandeld, ikzelf of een van de zorgverleners wandelen regelmatig mee.” Door het enthousiasme van de groepsleden ging wandelgroep Boskoop ook meedoen aan de jaarlijkse Nationale Diabetes Challenge. Een initiatief van oud-volleyballer Bas van de Goor, zelf diabetespatiënt. Van de Goor richtte een hulpstichting op om leefstijl en gezondheid van mensen met diabetes te bevorderen. Daarbij hoort ook een jaarlijks evenement, waarbij deelnemers uit het hele land met elkaar wandelen. “De groep heeft al een paar keer meegedaan”, vertelt Marjolein. “Voor mezelf was het de eerste keer. Ik was heel benieuwd.” Zaterdagochtend vroeg reisde het gezelschap af naar Arnhem, met auto’s en een busje. “We zijn uitgezwaaid door huisarts Rob van Wiechen en apotheker Larisa Dernier, allebei bestuurslid bij onze Stichting. Wethouder Gert-Jan Schotanus heeft een praatje gehouden. Iedereen was heel enthousiast.” In Arnhem was het druilerig, maar dat mocht de pret niet drukken. “We zijn heel leuk ontvangen in het Gelredome stadion en hebben een prachtige heuvelwandeling gemaakt. En al heeft het de hele dag gemiezerd; de sfeer was ontzettend goed, we hebben er echt van genoten. Onze hele groep heeft de eindstreep gehaald, geen uitvallers. Mensen hebben elkaar een beetje geholpen en op elkaar gewacht.”

Wandelen is heerlijk, vindt ze. “In coronatijd heb ik het nog beter ontdekt. Mijn man en ik wandelen veel samen. Voor mij betekent het ook: hoofd leegmaken, ontspannen en een goed gesprek. Het is goed voor lichaam en geest. Ontzettend leuk dat mensen in onze diabetes wandelgroep er zoveel baat bij hebben.” Wie het eens wil komen proberen is welkom, zegt Marjolein. ‘’We wandelen elke dinsdag en vrijdag en verzamelen om 13.30 uur bij Medisch Centrum Parklaan in Boskoop. Dus wil je bewegen, sluit je aan.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken deel 403.