Hulpstichting zelf in nood: ‘Wie heeft plek voor ons?’

Nieuws
Ria en Piet Beukenkamp voor de oude gymzaal waarin SOEB nu nog gehuisvest is. De hulporganisatie moet het pand verlaten vanwege nieuwbouw, maar kan geen andere plek vinden.
Ria en Piet Beukenkamp voor de oude gymzaal waarin SOEB nu nog gehuisvest is. De hulporganisatie moet het pand verlaten vanwege nieuwbouw, maar kan geen andere plek vinden. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Binnenkort bestaan ze dertig jaar, maar gaan ze de eenendertig nog halen? Stichting Oost-Europa Boskoop (SOEB) biedt hulp aan zieken en ouderen in Roemenië, door inzameling van goederen en hulptransporten. Maar nu is de oude gymzaal die ze voor hun werk gebruiken opgezegd. En er is nog geen nieuw plek gevonden. Is dit het einde voor SOEB?

Morvenna Goudkade

Ze moesten vaker een pand uit, maar nog nooit zonder enig perspectief, zonder zicht op een nieuwe plek. En dat baart Ria Beukenkamp (74), voorzitter van SOEB, veel zorgen. “We hebben in een oude school gezeten, in een leegstaande gasfabriek, en nu alweer tien jaar in de gymzaal. Maar dat houdt op: onze overeenkomst is per 1 januari opgezegd. De gymzaal wordt gesloopt, er komt hier een nieuwbouwwijkje.”

Hard nodig

Ze begrijpt het heel goed, zegt Beukenkamp. “Woningen zijn heel hard nodig. En we zijn heel dankbaar dat we al die tijd het gebouw mochten gebruiken. Onze vrijwilligers zijn hier elke dag aan het werk. Het enige wat we niet hebben is verwarming, maar daarvoor zetten we in de winter kacheltjes neer.” Net als echtgenoot Piet (76), coördinator opslag en transport, zet ze zich al jaren in voor SOEB. Nooit gestopt als wijkverpleegkundige, wil ze ook niet stoppen met de hulp in Roemenië. “Mensen zeggen weleens: jullie zijn daar al zo lang bezig. Is het nooit klaar? Helaas niet, het is nu erger dan ooit. Hoe dat komt? De regering daar heeft geen oog voor armen en ouderen. Er zijn geen voorzieningen zoals hier. En ook in Oost-Europa is het leven veel duurder, maar is er geen sociaal vangnet.” Met een blik op ‘hun’ oude gymzaal, volgepakt met hulpgoederen. “Ook in Nederland is armoede, maar mensen verhongeren niet. In Roemenië wel. Als je daar arm bent en oud en ziek kun je doodgaan van de honger. Of doodvriezen van de kou.” Ze weten waar ze over praten, want het echtpaar Beukenkamp is al vele malen in Roemenië geweest. Ook nu zijn ze net terug, een lange rit met de auto, op eigen kosten, om contacten te onderhouden. 

‘In Roemenië kun je doodgaan van de honger’

Ria Beukenkamp houdt vinger aan de pols wat betreft medisch-verpleegkundige zaken. “We zijn weer zo ongelooflijk warm ontvangen. Mensen waarderen enorm de steun en aandacht. Tot tranen geroerd dat we hen komen opzoeken, belangrijker dan alle spullen, zeggen ze, Dat grijpt ons ook erg aan.”

Dankbaar

Het paar is dankbaar dat de gemeente Alphen hen zolang gebruik heeft laten maken van de gymzaal aan de Von Sieboldstraat. “Die hebben ze voor ons laten staan, anders was hij al lang gesloopt geweest. We hadden een ‘oppasovereenkomst’. Maar die heeft de gemeente nu dus opgezegd, omdat Woonforte hier gaat bouwen.” De stichting heeft alles geprobeerd, zegt het stel. “We zijn overal achteraan gegaan: leegstaande panden, loodsen. Maar gevraagde huursommen van 25.000 euro per jaar kunnen we niet bekostigen.” Alle mogelijke fondsen zijn al aangeschreven, tevergeefs. “Grote landelijke fondsen kunnen ons niet steunen omdat we hulp bieden in een ander EU-land, dat strookt niet met regelgeving. Lokale fondsen, zoals Fonds Alphen, kunnen ook niet helpen, omdat onze hulp niet ten goede komt aan de eigen inwoners.” Ze doen een noodoproep, zegt het koppel geëmotioneerd. “We willen de mensen in Roemenië niet in de steek laten. Als wij niet helpen, hebben ze niets. We hopen dat we ergens een plek kunnen vinden die betaalbaar is. Voordat het te laat is en we de hulp moeten staken.”

De gemeente Alphen laat in een reactie weten bekend te zijn met de situatie. “De voorzitter van SOEB heeft recent ingesproken bij een commissievergadering. Wij reageren binnenkort inhoudelijk.”