Kunst als statement op atelierroute: ‘Koe met tranen’

Algemeen
Gerrie Hooftman (li) schilderde een huilende koe met bliksemschichten en boerenzakdoek. Prachtig, vindt kunstvriendin Corrie Stolker.
Gerrie Hooftman (li) schilderde een huilende koe met bliksemschichten en boerenzakdoek. Prachtig, vindt kunstvriendin Corrie Stolker. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Kunst, kunst en nog eens kunst! Van boerenschuur tot kwekersloods, van atelier tot camperplaats. In het weekend van 8 en 9 oktober was er grote belangstelling voor kunstroute De Schone van Boskoop, waar lokale kunstenaars hun werk toonden. Schilderes Gerrie Hooftman (80), trok veel aandacht met haar huilende koe.

Morvenna Goudkade 

In een loods aan het Boskoopse Rijneveld exposeert Hooftman met nog vier andere kunstenaressen. Veel natuur, bloemen, vogels én koeien. “Ik heb altijd koeien geschilderd”, vertelt de kwieke 80-jarige. “Die schilderijen van vroeger zijn allemaal verkocht. Sinds de boerenprotesten heb ik nieuwe gemaakt.”

‘Ik maak me zorgen om de boeren en de koeien’

Ze is trots op de boeren, zegt Hooftman. “Ik ben zelf boerendochter, opgegroeid met koeien op een boerderij in Zwammerdam. Daar deed ik alles, koeien melken, kaas maken. Het verveelde nooit.” Ze hield ook van tekenen en had best naar de kunstacademie gewild, maar dat zat er niet in. Ze trouwde met een Boskoopse kweker en vond daar creativiteit in bloemen. “Ik ben een bloembinderij begonnen, bij ons in de kas, en daar heb ik ook veel plezier in gehad. En later heb ik toch het schilderen opgepakt, ben ook op les gegaan.” Haar schilderij van de huilende koe wordt veel bekeken. Het stille verdriet, het naderend onheil met bliksemschichten, de boerenzakdoek. Waarom heeft ze dit geschilderd? “Ik houd van koeien, ik hoop dat ze nog heel lang in de wei mogen lopen. Maar ik maak me wel zorgen, om de boeren en om de koeien. Daarom wilde ik dit schilderen. Een koe met tranen.” Kunstvriendin Corrie Stolker (76) vindt het ‘prachtig werk’. “Ik schilder zelf ook een beetje, maar zoals Gerrie dat doet, dat kan ik niet, hoor.” Intussen blijven bezoekers langskomen, veelal op de fiets. De kunstroute gaan van oost naar west en van noord naar zuid. Het prachtige najaarsweer lokt veel mensen naar buiten. Ook op de Otweg, bekend van de vele woonboten, is het gezellig druk. Daar is kunst te zien bij De Barg, voormalige hooiberg van een boerderij. De Boskoopse familie Verlaan komt net aan op de fiets. Vader Martin (53), zoon Timo met vriendin Saar (allebei 23) en zoon Koen (20) komen het werk van Hilde Poodt bewonderen. “Zij is mijn moeder”, vertelt Koen, die zelf bekend is van het zangduo Koen en Willemijn. De kunstenares exposeert met bomenschilderijen, door de seizoenen heen. “Bomen zijn een bron van inspiratie voor mij”, zegt Poodt (53). “Ze geven rust, dat wil ik overbrengen op het doek.”

Overzicht

Een paar kilometer verderop heeft gastvrouw Jeanette de Jong al heel veel bezoekers verwelkomd in het oude raadhuis. Daar is een overzichtstentoonstelling ingericht met werk van alle deelnemers aan de kunstroute. “Heel leuk om te doen”, zegt de voormalige leerkracht. “Ik ging zelf vroeger ook overal kijken en nu ben ik dus vrijwilliger.” Niet alleen mensen uit de buurt komen langs, weet De Jong. “Ik heb ook al bezoekers uit Den Haag gehad.” De familie Mourits is met vijf personen op de fiets uit Reeuwijk-Dorp gekomen. Het jonge gezin is op allerlei locaties geweest. “Op de camperplaats en op de proeftuin, we hebben het raadhuis als toetje bewaard.” Dochter Jikke (5) vond de glazen vlinders van kunstenares Adrie Zaalberg het mooist, zegt ze. Waarom? “Omdat ik heel erg veel van vlinders houd.” 

Zeer tevreden

Vanuit de organisatie is Harm Croonen na afloop zeer tevreden. “De belangstelling was heel groot, mede dankzij het mooie weer. Zondag was het nog drukker dan zaterdag, mensen hadden er zin in.”

De koe van Gerrie Hooftman gaat weer mee naar huis. De kunstenares: “Een wei vol met koeien is het mooiste wat er is. Ik hoop dat we er nog heel lang van mogen genieten.”