Boskoop na Floriade: ‘Alles krijgt een tweede leven’

Algemeen
Op de Proeftuin van Holland in Boskoop worden de Floriade-bomen herplant door Jan Kalkman en kraanmachinist Ad van Leeuwen
Op de Proeftuin van Holland in Boskoop worden de Floriade-bomen herplant door Jan Kalkman en kraanmachinist Ad van Leeuwen (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP/ALMERE - De Floriade in Almere is weer voorbij. Voor de deelnemers betekende dat opruimen en leegmaken. Ook de kavel met inzending van ‘From Boskoop’ is afgelopen week leeggehaald. Het paviljoentje, de schouw, het bruggetje, planten en bomen, alles is weer terug in Boskoop. En alles krijgt een tweede leven.

Morvenna Goudkade

Afgelopen vrijdag, 21 oktober, wordt er hard gewerkt op de Proeftuin van Holland in Boskoop. Daar zijn in alle vroegte zes bomen afgeleverd, die zo snel mogelijk de grond in moeten. De elzenbomen, van zo’n vijf meter hoog, zijn met kluit en al vervoerd vanaf hun tijdelijke plek op de Floriade. Daar hebben ze de From Boskoop-inzending verfraaid en dat geldt nu voor de Proeftuin. “De bomen worden hier herplant”, vertelt bedrijfsleider Jan Kalkman. Hij heeft Ad van Leeuwen ingeschakeld die met zijn loonbedrijf mankracht en een kraan levert. 

‘Ons uitgangspunt was steeds: alles hergebruiken’

Een dag eerder, op donderdag, zijn de bomen met zorg uitgegraven en op transport gesteld. Op het Floriadeterrein is dan hoveniersbedrijf M. van der Spek Groep uit Benthuizen met groot materieel aanwezig om de From Boskoop-kavel te ontmantelen. Mede-eigenaar Robbert-Jan van der Spek is vanaf het eerste begin betrokken geweest bij de deelname aan de Floriade. Het bedrijf zorgde voor aanleg, hielp bij onderhoud en zorgt nu weer voor het afbreken. Daarbij werd het nodige gesponsord. “Wij wilden vanaf het begin zo duurzaam mogelijk werken”, vertelt Van der Spek. “Ons uitgangspunt was steeds: alles hergebruiken. Bij keuze van materialen is daar rekening mee gehouden.” Het is gelukt, want alles krijgt een tweede leven, bevestigt Helma van der Louw, projectleider vanuit Greenport Boskoop. “De schouw gaat terug naar Het Schouwenerf, het bruggetje naar eigenaar Boot & Dart. Het paviljoentje heeft een mooie bestemming en dat geldt ook voor de planten en bomen.” Bijzondere planten gaan terug naar de kwekers die hen hebben gedoneerd. Andere planten worden met instemming van de kwekers beschikbaar gesteld aan de gemeente Almere. Na oplevering van het ontruimde Floriadeterrein verrijst daar de nieuwe groene woonwijk Hortus. 

Ondernemer Jos van Lint, die de bomen ter beschikking stelde, vertelt dat ze onderdeel worden van nieuwe thematuinen op de Proeftuin, zoals een klimaattuin en fruittuin. 

Het transport van paviljoen, schouw, brug, bomen en planten was een megaoperatie. Het complete paviljoen ging in de takels en werd als geheel getransporteerd. “Een heel knappe prestatie van William van Wijngaarden, samen met zijn zoon Thomas”, vindt projectleider Van der Louw. Van Wijngaarden is eigenaar van Het Schouwenerf in Boskoop en bouwde eigenhandig de boot die een half jaar te bewonderen was op de Floriade. 

Ook blij is Frank Vergeer, want het From Boskoop-paviljoen krijgt een nieuwe bestemming op het terrein van Inizo, leerwerkplek voor jongeren met autisme, aan de halve Raak in Boskoop. Vergeer is daar vrijwilliger, zijn vrouw Annette creatief begeleidster. “We zijn heel blij dat we het paviljoentje hebben kunnen aankopen”, vertelt Vergeer. “We zochten nog een voorziening voor in de zomer buiten. Tot nu toe hebben we steeds een grote tent neergezet, maar het paviljoen is ideaal.” Het gebouwtje hoefde niet uit elkaar gehaald, zegt Vergeer. Alleen de sedum plantjes moesten voor transport van het dak. “Het paviljoen heeft een groen dak, waar met plantjes de tekst From Boskoop is gemaakt. Die gaan we weer op het dak terugzetten. Het sjabloon is er nog, dus de tekst komt ook weer terug. Als je dan over ons terrein vliegt, zie je ‘From Boskoop’. Leuk toch?”