Kerstbattle: leerlingen gaan los met kerststukjes!

Algemeen
Tuinbouwbattle, de kersteditie, wordt enthousiast ontvangen op basisscholen, zoals de Immanuelschool in Boskoop.
Tuinbouwbattle, de kersteditie, wordt enthousiast ontvangen op basisscholen, zoals de Immanuelschool in Boskoop. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP/ALPHEN - Dolenthousiaste kinderen, overal kersttakken, hulst en bessen! Wat is er aan de hand? Het is de speciale kersteditie van de Tuinbouw Battle, die deze maand plaatsheeft bij vier klassen van basisscholen in Boskoop en Alphen. Allemaal hebben ze kerststukjes gemaakt in de klas en gaan die nu verkopen. De strijd is los, want de klas met de hoogste opbrengst wint de battle.

Morvenna Goudkade

Of het leuk is, de Tuinbouw Battle? Ja, superleuk, vinden Anne-May Stolk (11) en Maud de Bruyn (12). Ze zitten in groep 8 van de Immanuelschool in Boskoop en hebben hard gewerkt aan hun kerststukje. “Het is heel gezellig zo met zijn allen”, zegt Anne-May, met een blik op het lokaal vol kerststukjes. Zelf zijn ze heel tevreden over hun creatie, die ze nu moeten gaan verkopen. Nog voor de kerst moeten alle klassen hun verkoopopbrengst doorgeven en is de bekendmaking van de winnende klas. 

‘De kinderen hebben geleerd om in drie stappen een kerststukje te maken’

Behalve de Boskoopse Immanuelschool doet ook de J.P. Sweelinckschool in Alphen mee aan de Tuinbouw Battle. Daarbij hoort een speciale gastles over de boomkwekerij en daarna zelf aan de slag. Bij elke seizoensbattle is er weer een andere opdracht: van aardbeienplantjes kweken tot bloemen voor bijen. En nu dus kerststukjes maken, met versgeknipte siertakken van de Boskoopse kwekers. De Tuinbouw Battle is een initiatief van de Greenport Boskoop en daarom komt er een team van oud-kwekers en medewerkers van de Greenport langs op de scholen. 

“Het was zeer geslaagd”, zegt leerkracht Marten Venema, van de Sweelinckschool. Groepen 7 en 8 op zijn school zijn op 6 december bezocht. “De kinderen hebben veel geleerd over tuin en kwekerij; er was een goede presentatie. Ook erg leuk dat ze in drie stappen leren om een kerststukje te maken, er zat echt een opbouw in.” Dat zijn leerlingen de battle winnen is niet het hoogste doel, zegt de leerkracht. “Meedoen is belangrijker dan winnen. We zijn heel blij dat we uitgenodigd zijn voor de Tuinbouw Battle. En dat we zelf mogen bepalen wat we doen met de opbrengst van de kerststukjes. We gaan het bedrag splitsen: de ene helft is voor een klasse-uitje naar de bowlingbaan, de andere helft voor een goed doel, Stichting DierenLot.”

De leerlingen in Boskoop, die op 15 december hun gastles krijgen, denken ook na over een goed doel. Anne-May wil de mensen in Oekraïne helpen, medeleerling Thijs Kortenoeven denkt aan KiKa. Jurgen Romijn (12) is nog in twijfel welk bedrag hij vraagt voor zijn kerststukje. “Misschien 1 euro?” Leeftijdsgenootje Ilaria Bot denkt echter aan 12,50 euro. “Als het voor het goede doel is, willen mensen vast wel iets meer geven.” Welk goed doel heeft ze in gedachten? Ilaria voelt ook wel voor KiKa. “Of anders iets om onze klas mee op te fleuren.” Oud-kwekers Gert Rijkaart en André van Zoest noemen de Tuinbouw Battle ‘ontzettend leuk om te doen’. “Je krijgt hier heel veel energie van”, vindt Rijkaart. Ze zijn blij met hun collega-kwekers die siertakken en ander groen beschikbaar hebben gesteld. Ook Anja van Tilburg en Helma van der Louw van Greenport Boskoop zijn blij met het enthousiasme. Juffen Rosemarie Wezelenburg en Vanessa Verbakel zien hun lokalen vol liggen met takken, hulst en bessen, maar dat is na afloop ook weer verrassend snel opgeruimd. Alle kinderen helpen mee en dan is het tijd voor de volgende stap: de verkoop. De 11-jarige Amy Kranenburg heeft daar wel vertrouwen in. Met een blik op haar kerststukje: “Ik vind hem wel goed gelukt.”

Greenport Boskoop maakt voor kerst de uitslag van de Tuinbouw Battle bekend.

Tuinbouwbattle, de kersteditie, wordt enthousiast ontvangen op basisscholen, zoals de Immanuelschool in Boskoop