Baars in de Zegerplas.
Baars in de Zegerplas. (Foto: Edwin de Heer)

Alphen van vroeger en Zegerplas in Swaenswijk

Algemeen

ALPHEN - Het is donderdag 26 januari weer een koffieochtend in Wijkcentrum Swaenswijk. Tijdens de koffieochtend is de presentatie ‘Alphen, we gaan nog naar het dorp’. Omstreeks 10.30 uur vertelt Henk Jan Habermehl, Alphenkenner bij uitstek, hoe het vroeger ging in Alphen. 

“Ja, maar ik woon op de Lage Zijde, of op Oudshoorn, de Steekterweg, op Gouwsluis, in het Rooie Dorp of in de Hoorn. Alphen aan den Rijn als een familiebijeenkomst waarop de leden van verschillende takken elkaar argwanend bekijken en inschatten”, vertelt Habermehl. “Hoe leefden we toen tussen de Oranje Nassausingel en Avifauna? En hoe was onze eigen buurt? Iedereen kende wel zijn plaats”. De lezing is volgens het wijkcentrum niet alleen interessant voor oud-Alphenaren, maar nieuwkomers krijgen meer inzicht hoe het allemaal vroeger was. Aanwezigen krijgen een kopje koffie of thee.

Zegerplas

Maandag 30 januari, aanvang 14.00 uur, houdt Han Hendrickx, sportduiker en amateur onderwaterbioloog bij de Alphense Duikvereniging Atlantis een presentatie over het onderwaterleven in de Zegerplas. De Zegerplas is volgens het wijkcentrum waarschijnlijk het onbekendste natuurgebied in de regio.

De plas dankt zijn ontstaan in de zestiger jaren aan de zandwinning voor de aanleg van de nieuwe Alphense wijken. Dat leverde een plas op die vooral ontworpen was als recreatieplas in een stadpark. Bij de inrichting van het gebied stond de ecologie in de plas zeker niet voorop. Dat is de afgelopen jaren wel veranderd. Van een saaie een donkere groene put is de plas de afgelopen jaren door een aantal ingrepen een bio-divers natuur- én uitdagend duikgebied.

Han Hendrickx dook al in 1985 in de Zegerplas. Hij neemt aanwezigen mee in de verrassende geschiedenis van de plas. Hendrickx vertelt hoe die geschiedenis er onderwater uitziet en hoe de duikers op het idee kwamen om onderwater een natuurgebied te ontwikkelen. Maar hij legt eveneens uit welke voorwaarden aan gewerkt moest worden om tot een gevarieerd onderwater leven te komen.

Samen met biologen van de Universiteit van Wageningen ging de Alphense Duikvereniging Atlantis in 2014 aan slag, op zoek naar maatregelen die genomen konden worden om van de Zegerplas naast een recreatieplas ook een onderwater natuurpark te maken. Dat leverde interessante inzichten op om het onderwaternatuurpark Zegersloot van 2017-2019 in te richten zoals het nu bij ligt. Video en foto’s van onderwaternatuurfotograaf Edwin de Heer laten zien wat we in de plas zoal tegen komen. Doodgewone vissen die we nog van vroeger in de sloot kennen. Maar ook allochtonen die we steeds meer in de plas tegenkomen. En niet te vergeten een aantal bijzondere beesten dat de afgelopen vijf jaar is ontdekt. Entree is 5 euro.

Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Afbeelding
Kermis op Koningsdag naar Europapark Nieuws 25 jan, 09:46
Afbeelding
Wethouder Greenport op werkbezoek: 'Enthousiast' Politiek 24 jan, 12:59
Afbeelding
'Mooi om te kunnen bijdragen aan Flying Doctors' Nieuws 24 jan, 10:33
Afbeelding
Evenementen Alphen aan den Rijn 2023: dit staat op de planning! Algemeen 24 jan, 09:10
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:02
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Evaluatie van horecaterrassen in de gemeente Alphen Nieuws 24 jan, 08:30
Afbeelding
Heerlijk met de Camper of Caravan op reis Partnerbijdrage 23 jan, 13:59
Afbeelding
Stembureaus in Alphen aan den Rijn: alle locaties op een rij Politiek 23 jan, 13:53
Afbeelding
Carnaval 2023 in Boskoop: dit staat op het programma van De Krooshappers! Uitgaan 23 jan, 11:56
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 23 jan, 10:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.