‘Natuur in Beweging’ door IVN Natuurkiekers in bezoekerscentrum

Algemeen
'De tentoonstelling geeft een beeld van de seizoenen, en de cruciale rol die vlinders en vogels in de voedselketen spelen.'
'De tentoonstelling geeft een beeld van de seizoenen, en de cruciale rol die vlinders en vogels in de voedselketen spelen.' (Foto: IVN Natuurkiekers Alphen)

ALPHEN - In het Bezoekerscentrum De Veenweiden in Alphen is van zaterdag 8 april (paaszaterdag) tot en met woensdag 31 mei de fototentoonstelling ‘Natuur in beweging’ te zien. Het betreft werk van de Fotowerkgroep ‘Natuurkiekers’ van IVN, afdeling Alphen aan den Rijn. Centraal daarin staat het recent tot Prinses Irenebos omgedoopte natuurgebied dat vlak achter het bezoekerscentrum ligt.

“Een jaar lang hebben de Natuurkiekers op verzoek van de gemeente Alphen de groei en bloei in en rondom het Klimaatbos, het Bijenbos en het Voedselbos met hun camera’s vastgelegd. De foto’s zijn in de toekomst te bekijken via de QR-codes op de paaltjes in het gebied. Op deze expositie is daarvan een selectie te zien.”

“De fleurige tentoonstelling geeft een beeld van de seizoenen, de cruciale rol die vlinders, bijen en vogels in de voedselketen spelen en de gevaren van ongewenste klimaatverandering.”

“Het Prinses Irenebos, onderdeel van het Zegerslootgebied, ligt op de plek waar vroeger een ruige weide lag en Galloways graasden. Dit kwam de biodiversiteit niet ten goede. De runderen zijn verhuisd en er is een enorme variëteit aan bomen en struiken aangeplant, zowel inheems als soorten van elders. Dit maakt het tot een aantrekkelijk leerpark, waar je kunt kennismaken met nieuwe, vaak eetbare soorten.” 

In het kader van de expositie ‘Natuur in beweging’ wordt speciaal voor jongeren van 12 tot 18 jaar een tweetal workshops gehouden, op 16 april en 21 mei van 14.00 tot 16.00 uur. Deze workshops vinden ook plaats in het Bezoekerscentrum De Veenweiden in Alphen. Meer informatie en inschrijven via: https://natuurkiekers.nl/workshop. De deelname is gratis. Het bezoekerscentrum is geopend op zondag-, woensdag- en zaterdagmiddag in de zomerperiode van 14.00 tot 17.00 uur, maar is op Eerste Paasdag en Eerste Pinksterdag gesloten.