Culturele Seizoen in Alphen aan den Rijn wordt geopend

Cultuur
De culturele opening met de cultuurmakelaar Kristien van den Oever.
De culturele opening met de cultuurmakelaar Kristien van den Oever. Foto: aangeleverd

ALPHEN AAN DEN RIJN- De Alphense culturele instellingen openen voor het eerst in jaren gezamenlijk hun deuren als ‘warmmaker’ voor het nieuwe culturele seizoen. Tijdens de feestelijke Culturele opening op zondagmiddag 5 september zetten de instellingen hun deuren wagenwijd open om zoveel mogelijk bewoners het nieuwe aanbod aan kunst en cultuur te laten horen, zien en beleven. Er staat volgens de instellingen een programma bomvol previews, workshops en presentaties klaar, verspreid over de hele gemeente. 

Tussen 12.00 en 17.00 uur tonen bijna 20 culturele instellingen al het moois te tonen dat zij vanaf september bieden op het gebied van kunst & cultuur. Van beeldende kunst tot dans, theater en muziek: er is volgens hen voor ieder wat wils. Het theateraanbod is geconcentreerd in Park Rijnstroom en Parkvilla, waar naast Parkvilla ook Theater Castellum, JeugdTheaterHuis en Productiehuis Alphen previews tonen voor  het nieuwe seizoen. Voor deze gelegenheid presenteert het JeugdTheaterHuis de voorstelling ‘Midzomernachtdroom’ voor kinderen in Park Rijnstroom.

Wie zin heeft om de heupen los te gooien, kan onder meer terecht bij Tangoschool Temperamento

Verder zijn instellingen zoals Bibliotheek RijnenVenen, Nieuwe Muziekschool Alphen en de Oudshoornse Kerk geopend om open lessen, previews van concerten en workshops te presenteren. Wie zin heeft om de heupen los te gooien, kan onder meer terecht bij Tangoschool Temperamento, Alphense Dansschool en Dansschool Cools. Liefhebbers van beeldende kunst kunnen hun hart ophalen bij de buitenexpositie van Atelier Verfstreken en andere kunstenaars, en in STA-ART of De Beeldentuin in Zwammerdam. Het volledige programma met alle locaties is te vinden op https://khabbaz.nl/culturele-opening .

Muzikale opening

De opening van het Culturele Seizoen wordt ingeluid met een muzikale optocht rond het Burgemeester Visserspark in Alphen aan den Rijn om 11.30 uur, waaraan de Mars & Showband Con Brio en DSS deelnemen met de mini -en majoretten en twee Paradijsvogels op hoge poten. Wethouder Erik van Zuylen van Cultuur & Duurzaamheid opent deze eerste gezamenlijke culturele aftrap van het seizoen officieel.  

Van singer-songwriters, tot energieke hiphop en verrassende theaterspektakels

Gluren bij de Buren

Diezelfde middag kunnen bezoekers bij Gluren bij de Buren genieten van tal van acts in tuinen en buitenlocaties verspreid over de hele gemeente. Het jaarlijkse huiskamerfestival is ditmaal niet in woningen maar in de buitenlucht. Op elke locatie hebben drie acts plaats, van singer-songwriters, tot energieke hiphop en verrassende theaterspektakels. De deelnemende locaties zijn eveneens te vinden op de website van KHABBAZ, zodat bezoekers eenvoudig een route kunnen samenstellen. Meer informatie over Gluren bij de Buren zie: 

www.glurenbijdeburen.nl.

Bundeling krachten

Cultuurplatform KHABBAZ heeft er expliciet voor gekozen de krachten van Gluren bij de Buren en de Culturele Opening te bundelen, zodat bewoners in de hele gemeente zich onder kunnen dompelen in een dag bomvol kunst & cultuur. KHABBAZ houdt de culturele opening in samenwerking met culturele instellingen, verenigingen en stichtingen. De Culturele Opening wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Alphen aan den Rijn. KHABBAZ is ook medeorganisator van Gluren bij de Buren.