Bibliotheek viert Kinderboekenweek

Cultuur
Het Kinderboekenweek thema is worden wat je wilt.
Het Kinderboekenweek thema is worden wat je wilt. Foto: CPNB

 ALPHEN AAN DEN RIJN- De vestigingen van Bibliotheek Rijn en Venen in Alphen aan den Rijn hebben activiteiten klaar staan voor Kinderboekenweek 2021. Donderdag 6 oktober begint de week die tot en met 17 oktober duurt. Elk jaar heeft de week een thema en dit jaar is dat: worden wat je wilt. Rond dit thema zijn er boeken uitgekozen als leestips en geven bibliotheken, boekhandels en basisscholen meer aandacht aan kinderboeken. Ook kunnen de kinderen het Kinderboekenweekgeschenk in handen krijgen. Zoals elk jaar is dat een boek speciaal geschreven voor de week. 

Voor de week is er volgens de organisatie veel uit de kast gehaald door de bibliotheek met verschillende activiteiten voor kinderen in en rondom Alphen aan den Rijn. De verrichting van de opening is door de kinderburgemeester van Alphen aan den Rijn: Safae Ahannay. Om 14.00 uur geeft zij het startsein in de bibliotheek in Alphen Centrum Aarkade 10. Rijn en Venen begint met verschillende activiteiten voor de week. Ze kunnen onder meer meedoen aan de talentenspeurtocht. Tijdens deze speurtocht kunnen kinderen ontdekken wat hun talenten zijn, volgens de bibliotheek. Ook krijgen ze een doeboek erbij waarin ze hun eigen beroep kunnen bedenken. Daarnaast zijn er verschillende kinderworkshops met beroep onderwerpen, is er een online talententester op de website, een online escaperoom spel en kunnen kinderen in oktober gratis lid worden van de bibliotheek. 

Geschiedenis

De eerste Kinderboekenweek had plaats in 1955. Die duurde toen ook al tien dagen, net zoals de normale Boekenweek. Aan het begin was het Kinderboekenweekgeschenk geen boek, maar een poster of een spel. Voor het geschenk is er elk jaar een schrijver of schrijfster die wordt gevraagd om het boek te schrijven. Pas vanaf 1962 ontvingen de kopers een kinderboek cadeau. Vanaf 1965 kreeg de week een thema en tot 1970 ontving het beste kinderboek geen Gouden Griffel, maar kreeg het de titel: ‘Kinderboek van het jaar’. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) reikt de Gouden Griffel elk jaar uit. De auteur met het beste kinderboek van het voorafgaande jaar ontvangt de prijs.

Extra informatie

Op de website staan de data van de workshops, de adressen van de bibliotheken, welke workshops er zijn, online spellen en nog meer over de bibliotheek zelf en over de Kinderboekenweek. https://www.bibliotheekrijnenvenen.nl/activiteiten/kinderboekenweek-2021.html