Voorstelling Bonita Avenue zien in Castellum

Cultuur
Bonita avenue staat op de planning.
Bonita avenue staat op de planning. (Foto: aangeleverd Castellum)

ALPHEN AAN DEN RIJN- In Theater Castellum in Alphen is op 4 maart de voorstelling Bonota Avenue te zien. Geheimen, leugens en verraad buitelen over elkaar heen totdat ze met een denderende knal tot ontploffing komen. In het spannende familiedrama Bonita Avenue, naar de populaire roman van Peter Buwalda, gaat een gezin na de vuurwerkramp in Enschede diep de afgrond in. “Elke ramp brengt iets groters teweeg”, vertelt regisseur Hanneke Braam.

In de familie Sigerius lijkt alles ogenschijnlijk fantastisch. Siem Sigerius is oud-judoka, wiskundige en rector magnificus van de universiteit Tubantia in Twente en lonkt naar een ministerspositie. Dan ontdekt hij dat Joni, dochter van zijn vrouw die hij samen met haar heeft opgevoed, in het geheim een lucratief handeltje heeft. En keert Wilbert, zijn eigen getroebleerde zoon uit een eerder huwelijk, als een boemerang terug in hun leven. 

“Het plot van het boek is zó waanzinnig”, vertelt Braam over de reden dat er nu een theaterbewerking ligt van de bejubelde debuutroman van Peter Buwalda, waarvan inmiddels meer dan 500.000 exemplaren zijn verkocht. “Hollend op de afgrond met zijn allen. Het is ontzettend spannend.” 

Volop bezig

Ten tijde van het interview zijn de repetities nog volop bezig. “Voor mij gaat het verhaal over dat schaamte de wereld kapot maakt”, vertelt Hajo Bruins, die de rol van Siem Sigerius speelt. “Ik kom zelf ook uit een gezin waar niet genoeg gepraat werd. Naarmate mijn ouders ouder werden, kwamen geheimen naar boven waarvan je dacht: had dat nou verteld. Dat had het allemaal zo veel makkelijker gemaakt.”

Grote gevolgen

In het gezin Sigerius heeft het grote gevolgen. Braam, die eerder de succesvolle voorstelling Turks Fruit regisseerde, heeft veel ruimte gemaakt voor het begrijpen van de keuzes van de personages. “Ik ben overtuigd dat Siem een goed mens is. Toch heeft hij echt iets kwaadaardigs gedaan. Dat krijgt hij keihard terug. Een goede les, waarvan ik vind dat die best het land in mag.” 

Theater Castellum is gevestigd aan het Rijnplein 1-3.