Het orkest viert zijn 25 jarige jubileum met dit programma.
Het orkest viert zijn 25 jarige jubileum met dit programma. (Foto: Ensemble Opus 2)

Première van ‘Dagboek van een gek’ in Parkvilla

Cultuur

ALPHEN AAN DEN RIJN- In samenwerking met theater Parkvilla in Alphen aan den Rijn houdt Ensemble Opus 2 een jubileum programma genaamd: ‘Dagboek van een gek’. Het orkest bestaat namelijk 25 jaar. De première is op zondag 27 maart om 15.00 uur. Vanwege de nauwe band met de stad Alphen aan den Rijn is ervoor gekozen de première plaats te laten vinden in het theater, meent het orkest. 

“Vergeet wat je weet over klassieke muziek, accordeons en ongemakkelijke concertgewoontes. Ensemble Opus 2, voor deze gelegenheid bestaande uit tien accordeonisten, groot slagwerk en tenor, versmelt diverse stijlen en sferen in een programma waarbij het orkest het publiek meeneemt naar een muzikale wereld waarbij gekte en waanzin een verbindende rol spelen. Opnieuw een niet-alledaagse productie in een niet-alledaagse bezetting”, stelt Ensemble Opus 2.

Het orkest

Ensemble Opus 2 staat volgens Parkvilla bekend om zijn virtuositeit, repertoire en ritmisch vuurwerk. Het ensemble staat onder leiding van Hans Barten en geeft concerten over de hele wereld. Het vormt een platform van muzikale diversiteit waarbij hedendaagse muziek een grote rol speelt. Eduard de Boer is de componist van het programma van het orkest. Het is gebaseerd op de gelijknamige novelle uit 1835 van Nikolai Gogol. Dagboek van een gek kreeg in Nederland bekendheid door de theatervoorstellingen met Henk van Ulsen, die hier in de jaren 90 roem mee verwierf. De Boer geeft een inleiding bij deze compositie die in theater Parkvilla is te zien. Tenor Raimonds Linajs vertolkt de verhalen uit het Dagboek in de oorspronkelijke Russische taal.

“Het is een verzameling van eigenzinnige en leuke korte composities. Het zijn experimenten in collagetechnieken die hun bronnen ontlenen aan Beethoven, Tsjaikovski en Schnittke’s eigen temperament. Deeltjes herinneren aan balletmuziek, Japans No-theater en andere staan op zichzelf. Nachtmerrie achtig als ze zijn. Gebaseerd op de roman Dead Souls van Nikolai Gogol.”

Muziek

Huiscomponist John Franceschina schreef voor het orkest en groot koor een 19-delig Requiem ter nagedachtenis aan de slachtoffers van corona. Vier instrumentale delen hieruit worden ten gehore gebracht. De internationaal bekende Poolse dirigent en componist Penderecki schreef het Requiem Chaconne. Muziek die in dit programma niet mag ontbreken, aldus het orkest.

Kaarten

Kaarten zijn 17,50 euro per stuk en zijn te koop via de website van Parkvilla of aan de kassa. De kaarten zijn inclusief garderobe en een drankje. Indien u kaarten online koopt, kunt u van te voren uw stoel bepalen.

Afbeelding
Dit gebeurde er de afgelopen dagen: nieuws uit Nieuwkoop Nieuws 30 jan, 15:10
Afbeelding
Maxime Takken wint NK Veldrijden Sport 30 jan, 14:33
Afbeelding
Bouw Brede School in Benthuizen begint bijna: in april eerste heipaal in de grond Nieuws 30 jan, 14:01
Afbeelding
Calimero's bij Groene Hart Koerier Nieuws 30 jan, 13:21
Afbeelding
Hendrik Groen komt naar Theater Castellum Cultuur 30 jan, 11:04
Afbeelding
Pieter Sneeuw ontvangt een lintje Nieuws 30 jan, 09:11
Afbeelding
Swaenswijk: talkshow, muziek, lezing en maaltijd Cultuur 27 jan, 16:11
Afbeelding
Gemeente Alphen: Fietssnelweg langs de Rijndijk-oost een stap verder Nieuws 27 jan, 08:35
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Inloopavond Dorpshart Ter Aar Nieuws 25 jan, 16:26
Afbeelding
VVD: boa's mogen gaan bekeuren Nieuws 25 jan, 16:14
Afbeelding
98-jarige Alphenaar krijgt leeftijdskorting op onderhoudsbeurt VW Polo Nieuws 25 jan, 14:29
Afbeelding
De minibiebs hangen er weer Nieuws 25 jan, 11:48
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.