Sterrencast in kwekersdorp: ‘Iedereen verliefd op Boskoop’

Cultuur
In de schouw: vooraan Ben Cramer, daarachter  Frédérique Sluyterman van Loo (li) en Anne Suse de Blok (re). Achterin vlnr: Jan Tekstra, Tess Merlot, Jean-Paul Karting, Jary Sluijter en Erik Brey.
In de schouw: vooraan Ben Cramer, daarachter Frédérique Sluyterman van Loo (li) en Anne Suse de Blok (re). Achterin vlnr: Jan Tekstra, Tess Merlot, Jean-Paul Karting, Jary Sluijter en Erik Brey. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Dit zijn ze dan: de acteurs, de regisseur, de tekstschrijver en de producent van De Schone van Boskoop. Afgelopen week presenteerden cast en creatief team van het theaterstuk zich voor het eerst gezamenlijk. Dat gebeurde op Plantentuin Esveld in een echte Boskoopse schouw.

Morvenna Goudkade 

De stemming is opperbest, tijdens de perspresentatie. Het is een stralende dag en de acteurs hebben er zin in. Voorafgaand hebben ze gezamenlijk het script gelezen, voor het eerst. En dat is heel goed gegaan, vertelt producent Jean-Paul Karting. "Je voelde de magie aan tafel. Er is veel gelachen, want er zit ook humor in het stuk, maar er waren ook momenten dat mensen onder de indruk waren. Er is strijd en conflict, maar naar het einde toe wordt duidelijk dat het gaat om elkaar te vinden als mens. Wauw, wat mooi, hoorde ik toen.” Volgens Karting zijn de acteurs helemaal in de ban van Boskoop. "In het begin dachten mensen: wat is dat voor dorp, wat moeten we ermee? Nu is iedereen verliefd op Boskoop.”

Niveau als bij Joop van der Ende

Hij is trots op de cast en op het creatieve team, zegt Karting. “Dit niveau zie je bij producties van Joop van der Ende. Het script van Jan Tekstra, het decorontwerp van Joris van Veldhoven, ik ben er heel erg blij mee.” Intussen staan de acteurs de pers te woord. Bekend was al dat Ben Cramer (75) meespeelt in De Schone van Boskoop, maar in welke rol? “Ik speel mezelf”, vertelt de zanger/musicalacteur. “Hoewel ook weer niet helemaal, want in het stuk ben ik gevraagd als regisseur, van een stuk over Boskoop. Een verhaal in een verhaal dus.” Kwekersdochter Tess van der Zwet (32), artiestennaam Tess Merlot, gaat de rol van Isabel vertolken. Het is voor de zangeres haar debuut als actrice. “Heel spannend, maar heel fijn dat men zoveel vertrouwen in mij heeft”, zei Merlot daar eerder over. 

Voor een andere hoofdrol is Frédérique Sluyterman van Loo (57) aangetrokken. Zij speelt bibliothecaresse Geertje en weet alles van Boskoop. De zangeres/actrice was eerder te zien in grote musicals als My Fair Lady, Chicago en Cabaret en speelde gastrollen in GTST, Gooische Vrouwen en Voetbalvrouwen. De vertolking van de rol van de jonge Johan is van Jary Sluijter (26), hij is in het stuk de bemiddelaar, die alles en iedereen bij elkaar houdt. De acteur speelde in Brugklas de Musical en Rocky Horror Show en was genomineerd voor een Musical Award. Sluijter speelt ook in de gelijknamige televisieserie. De laatste hoofdrol is voor Erik Brey (65) als Leon. Brey is cabaretier en zat vele jaren in theatergroep Purper; later was hij ook musicalacteur. De komst van Brey betekent dat er een showbizzkoppel deelneemt aan De Schone van Boskoop, want Brey is samen met Sluyterman van Loo. Jean-Paul Karting vertelt dat Brey met zijn rol van Leon uiting geeft aan de internationalisering van Boskoop. "Hij wil in het stuk de appel Schone van Boskoop groot maken overal ter wereld, zoals in New York: ‘The Big Apple'.” Regisseur Anne Suse de Blok (27) loopt intussen stralend rond. "Heerlijk dat we nu echt gaan beginnen. We gaan ervoor, met hart en ziel, honderd procent.” De Blok wordt gezien als groot talent en sleepte al een nominatie voor beste regie bij de Musical Awards in de wacht. Ben Cramer was eerder, samen met Tess Merlot, te zien in een videoclip, als voorproefje voor het theaterstuk. Wat zijn ze van elkaar, in het stuk? "We zijn niet vader en dochter”, zegt Cramer. "Ik speel mezelf, Ben Cramer dus. Tess, als Isabel, heeft een conflict met haar vader. Op een gegeven moment zeg ik tegen haar: stel ik ben je vader en dan volgt een dialoog. Isabel vertelt mij dan dingen, die ze eigenlijk haar vader zou moeten vertellen. Dat vind ik een heel mooie scene in het stuk, aangrijpend ook.”