Schotse historie in museumpark Archeon

Cultuur
Het museumpark staat in het teken van de Schotse historie.
Het museumpark staat in het teken van de Schotse historie. (Foto: Archeon)

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Schotse historie vanaf het jaar 1300 tot heden krijgt alle aandacht tijdens het weekend van 23 en 24 april in museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. Er is een kampement uit het jaar 1300 met Schotse regimenten uit het jaar 1745 en de spectaculaire groep 92nd Gordon Highlanders is aanwezig. Ook voor kinderen zijn er speciale activiteiten.

“Op beide dagen zijn er allerlei demonstraties. Exercities van de deelnemende re-anectors. Zij demonsteren ook de musketgeweren en de Claymore: het Schotse grootzwaard uit de middeleeuwen. Verschillende regimenten geven ook wapendemonstraties. Beide dagen treden de doedelzakspelers op met hun pipes and drums”, meent het museum.

De Gordons Living History is een Nederlandse re-enactmentvereniging met zelfs leden uit Duitsland en België. De club kent onderafdelingen, waarin de focus op verschillende historische periodes uit de geschiedenis van deze militaire highlanders ligt. Zo worden de coalitieoorlogen uit de Napoleontische tijd, de Tweede Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog en de Eerste Wereldoorlog uitgebeeld. “De leden beperken zich niet tot militaire zaken, ook talloze aspecten van het dagelijks leven uit deze periodes hebben hun aandacht”, aldus het Archeon.