Tijdens de lezing vertelt Hemminga over zijn boek.
Tijdens de lezing vertelt Hemminga over zijn boek. (Foto: Frank Hemminga)

Lezing over Henriëtte Pimentel in Swaenswijk

15 apr, 15:29 Cultuur

ALPHEN AAN DEN RIJN - Auteur Frank Hemminga vertelt op maandag 25 april om 14.00 uur in wijkcentrum Swaenswijk over de biografie ‘Wacht maar - Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel’. Waar ook het leven van Hemminga’s moeder een rol in speelt.

“Gea Hemminga-Venema werkte jarenlang in een Joodse crèche, totdat de Duitsers daar abrupt een eind aan maakten. Hoe ging het er precies aan toe in deze crèche? Wie was de bevlogen en standvastige Pimentel die de leiding had? De Amsterdamse was directrice van de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg op de Plantage Middenlaan”, vertelt het wijkcentrum. 

Onderzoek

Hemminga stuitte eerder op een fotoalbum van zijn moeder. Hij zette het onderzoek voort en schreef met een medeauteur een boek, geïllustreerd met veel afbeeldingen. In het album legde zijn moeder veel informatie vast over de Joodse crèche: een voor die tijd zeer moderne opvang voor zowel Joodse als niet-Joodse kinderen, waar Pimentel directrice was. Zij zorgde dat naar schatting zeshonderd Joodse kinderen konden ontsnappen. Zelf overleefde zij de oorlog niet. In de zomer van 1943 is ze samen met de meeste van haar personeelsleden en zeventig kinderen opgepakt, naar kamp Westerbork vervoerd en in Auschwitz is ze direct na aankomst vermoord. Zij was toen 67 jaar oud. “Voor Hemminga was ze niet ‘zomaar een vrouw’. Wie was die dame die mijn moeder zo inspireerde? Hoe ging dat ontsnappen precies? Daar is hij op zoek naar gegaan”, meent het wijkcentrum. “Hemminga, schrijver van het boek, heeft veel te vertellen. Een van de ontsnapte crèchekinderen van toen, Esther Barendse Boas, is er ook.”

Meer informatie

Entree is 5 euro en inclusief 2 keer koffie of thee. Donderdag 28 april is er een koffieochtend, die om 10.00 uur begint en waar de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Bezoekers worden gevraagd foto’s mee te nemen en daar hun verhaal over te doen. Ook als het niet een eigen verhaal is. Het gesprek staat onder leiding van Kees Visschedijk en de toegang is vrij. Het wijkcentrum is gevestigd aan de Jongkindt Coninckstraat 2b in Alphen aan den Rijn. Neem een kijkje op de website voor meer informatie: www.wijkcentrumswaenswijk.nl.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Gouden fietsbel actie tijdens Zomerspektakel Cultuur 25 mei, 12:06
Afbeelding
Expositie bezoeken over rampjaar 1672 Cultuur 25 mei, 11:50
Afbeelding
Gemeente Alphen zoekt nieuwe kinderraad, kinderburgemeester en kinderwethouders Nieuws 25 mei, 10:37
Afbeelding
Repeteren voor Schone van Boskoop: ‘Wij zijn Joost en Isabel’ Nieuws 23 mei, 12:45
Afbeelding
‘Mensen en muziek in beweging zetten is magisch’ Nieuws 23 mei, 12:45
Afbeelding
Van melk naar zoutjes: Menken Orlando terug in Hazerswoude Nieuws 23 mei, 12:45
Afbeelding
Vrouw als wethouder: ‘Heel positief’ Nieuws 23 mei, 12:43
Afbeelding
Alphense Trudy schrijft een boek over een Afghaanse vluchteling Cultuur 20 mei, 16:28
Afbeelding
Bankhelpdeskfraude professionaliseert: ‘Dit kan iedereen gebeuren’ Nieuws 20 mei, 15:56
Afbeelding
Wachten op de Alphense brug is binnenkort nooit meer hetzelfde Algemeen 20 mei, 15:24
Afbeelding
Floravita opent officieel de deuren Nieuws 20 mei, 15:00
Afbeelding
Zero Waste Tour komt naar Alphen Nieuws 20 mei, 14:20
Afbeelding
CDA blij met benoeming Breeuwsma als wethouder Politiek 20 mei, 13:17
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief