Lezing over Henriëtte Pimentel in Swaenswijk

Cultuur
Tijdens de lezing vertelt Hemminga over zijn boek.
Tijdens de lezing vertelt Hemminga over zijn boek. (Foto: Frank Hemminga)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Auteur Frank Hemminga vertelt op maandag 25 april om 14.00 uur in wijkcentrum Swaenswijk over de biografie ‘Wacht maar - Het veelbewogen leven van Henriëtte Pimentel’. Waar ook het leven van Hemminga’s moeder een rol in speelt.

“Gea Hemminga-Venema werkte jarenlang in een Joodse crèche, totdat de Duitsers daar abrupt een eind aan maakten. Hoe ging het er precies aan toe in deze crèche? Wie was de bevlogen en standvastige Pimentel die de leiding had? De Amsterdamse was directrice van de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg op de Plantage Middenlaan”, vertelt het wijkcentrum. 

Onderzoek

Hemminga stuitte eerder op een fotoalbum van zijn moeder. Hij zette het onderzoek voort en schreef met een medeauteur een boek, geïllustreerd met veel afbeeldingen. In het album legde zijn moeder veel informatie vast over de Joodse crèche: een voor die tijd zeer moderne opvang voor zowel Joodse als niet-Joodse kinderen, waar Pimentel directrice was. Zij zorgde dat naar schatting zeshonderd Joodse kinderen konden ontsnappen. Zelf overleefde zij de oorlog niet. In de zomer van 1943 is ze samen met de meeste van haar personeelsleden en zeventig kinderen opgepakt, naar kamp Westerbork vervoerd en in Auschwitz is ze direct na aankomst vermoord. Zij was toen 67 jaar oud. “Voor Hemminga was ze niet ‘zomaar een vrouw’. Wie was die dame die mijn moeder zo inspireerde? Hoe ging dat ontsnappen precies? Daar is hij op zoek naar gegaan”, meent het wijkcentrum. “Hemminga, schrijver van het boek, heeft veel te vertellen. Een van de ontsnapte crèchekinderen van toen, Esther Barendse Boas, is er ook.”

Meer informatie

Entree is 5 euro en inclusief 2 keer koffie of thee. Donderdag 28 april is er een koffieochtend, die om 10.00 uur begint en waar de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Bezoekers worden gevraagd foto’s mee te nemen en daar hun verhaal over te doen. Ook als het niet een eigen verhaal is. Het gesprek staat onder leiding van Kees Visschedijk en de toegang is vrij. Het wijkcentrum is gevestigd aan de Jongkindt Coninckstraat 2b in Alphen aan den Rijn. Neem een kijkje op de website voor meer informatie: www.wijkcentrumswaenswijk.nl.