De Esport Game Arena in de Raadhuisstraat heeft VR-brillen beschikbaar gesteld.
De Esport Game Arena in de Raadhuisstraat heeft VR-brillen beschikbaar gesteld. (Foto: Peter Franken)

Adventskerk 100 jaar: virtueel de toren van het kerkgebouw beklimmen

Cultuur

ALPHEN - Het kan bijna niemand ontgaan zijn: de Adventskerk in het Alphense centrum bestaat honderd jaar. Dat wordt dit jaar gevierd met een reeks aan evenementen. Een aantal maanden terug trotseerde ‘Keys of Light’ drie avonden lang kou en coronamaatregelen. “Om de tien minuten zat er weer een persoon achter de witte vleugel. Dat was geweldig!”, vertelt Maaike Lilipaly van Stichting Vrienden van de Adventskerk.

“En een paar weken later hadden we een volle kerk met Trijntje Oosterhuis en de Jostiband”, vervolgt ze. “Dat was heel bijzonder. De leden van de band waren zo blij met Trijntje. Zij heeft een fantastische avond neergezet. Met veel positiviteit. En nu zien we een expositie en een virtuele torenklim tegemoet!

De expositie vertelt het verhaal van honderd jaar kerk. We zetten de deuren wijd open. Iedereen is welkom en de toegang is vrij. Uiteraard laten we de historie van de kerk zien, ook de brand die het gebouw in 1916 in de as legde. In 1922 is de herbouwde kerk geopend. Je volgt een route door de Adventskerk, langs verschillende ruimtes, die ingericht zijn met het gemeenteleven: het zilver van de avondmaaltafel, de toga’s van de dominees, mooie oude bijbels. En er zijn veel historische foto’s, blauwdrukken uit het gemeentearchief en verhalen van de kerk in aanbouw, na de brand. De expositie wordt ‘aangekleed’ met muziek en dans. Leerlingen van de Nieuwe Muziekschool Alphen, Cools Dance College en I’m in Motion treden op. Burgemeester Liesbeth Spies opent op zaterdag 14 mei om 11.00 uur de tentoonstelling, die ook op zaterdag 28 mei en 11 juni is te bekijken is.

Escaperoom

Op zaterdag 25 juni spelen we een ‘escaperoom spel’. Dus mocht je altijd al een keer opgesloten willen zijn in een kerk, meld je dan uiterlijk 24 juni aan via de website vriendenvandeadventskerk.info. Mensen kunnen zichzelf bevrijden uit de kerk door de juiste antwoorden op vragen te geven. En lukt het niet, dan zit je er zondag nog”, zegt Maaike lachend.

‘Het is een gimmick én een beetje Alphenpromotie’

“Tijdens de drie expositiedagen kun je ook een ‘virtuele torenklim’ maken. Als je langs de kerk loopt, vraag je je vast weleens af hoe het uitzicht vanaf de toren is. Hoe ziet het carillon eruit, wie speelt daar elk weekend op? Daar hebben we een leuk 360 gradenfilmpje, met veel weetjes en feitjes over gemaakt. Het is leuk om die op je telefoon of tablet te bekijken. Maar het is nóg leuker en echter, als je een VR-bril opzet en de film in 3D bekijkt. De Esport Game Arena in de Raadhuisstraat heeft VR-brillen beschikbaar gesteld en bemannen op de drie zaterdagen een tentje voor de kerk. Zij helpen mensen om de VR-experience op een ludieke manier te beleven. We zetten er wat bankjes en stoelen neer, want je kan best eens knikkende knieën krijgen als je van bovenaf de toren naar beneden kijkt!

Moderne manier

We vinden het grappig dat je zo’n oud gebouw op zo’n moderne manier kan bekijken. Het is een gimmick én een beetje Alphenpromotie. Want eenmaal boven, zie je Archeon, Avifauna en andere bekende plekken aan je voeten liggen. We hopen dat we op deze manier honderden mensen de toren ‘op’ krijgen!” Dit is de rubriek #AlphenLinkt.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
ARC 1 doet goede zaken met 2-1 thuisoverwinning op WNC Sport 28 nov, 14:51
Afbeelding
ValOpShop komt naar het Sportpad Nieuws 28 nov, 11:33
Afbeelding
Steun gemeente K&B door hoge belastingen Politiek 28 nov, 11:17
Afbeelding
Hobbybrouwer Patrick Vuurens brouwt echte Alphense biertjes Nieuws 28 nov, 10:51
Afbeelding
Scholier naar Oude Raadshuis Nieuws 25 nov, 14:01
Afbeelding
Rampjaar 1672: expositie en verteltheater in de bibliotheek Cultuur 25 nov, 13:27
Afbeelding
Op-en-top kerst met Snowponies in Castellum Cultuur 25 nov, 12:44
Afbeelding
Meedenken over centrum Ter Aar Politiek 25 nov, 11:35
Afbeelding
Burgemeester Liesbeth Spies reikt eerste jeugdlintjes uit Nieuws 25 nov, 11:03
Afbeelding
Bridgen bij Boskoopse Bridge Club Nieuws 25 nov, 10:53
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Inwoners in gesprek over schetsen van nieuwe oeververbinding Boskoop Nieuws 23 nov, 16:23
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief