Lezing Gouden Eeuw bij Swaenswijk

Cultuur
Luc Panhuysen houdt de lezing.
Luc Panhuysen houdt de lezing. (Foto: ©Jelmer de Haas - All Rights Reserved)

ALPHEN - Historicus Luc Panhuysen uit Woerden is maandag 30 mei om 14.00 uur de gastspreker in Wijkcentrum Swaenswijk, bij de Swaenswijkbrug. Panhysen studeerde geschiedenis. Hij werkte daarna 10 jaar als journalist bij het Parool en de Groene Amsterdammer en is schrijver van vele boeken.

In 2017 is Panhuysen genomineerd voor de Libris Geschiedenis prijs voor het boek: Oranje tegen de Zonnekoning: De strijd van Willem III en Lodewijk XIV om Europa. “De Nederlandse samenleving verandert en daarmee verandert niet alleen de wijze waarop we naar het heden kijken, maar ook naar het verleden. Zo is de term ‘Gouden Eeuw’ in de beklaagdenbank gezet, omdat in die tijd veel onrecht is aangedaan in de koloniën. De discussie over Zwarte Piet raakt aan dezelfde veranderingen, net als het debat over excuses ten aanzien van de handel in en het gebruik van slaven”, stelt het wijkcentrum.
In de lezing Gouden Eeuw, goed of slecht? neemt Panhuysen u mee langs verschillende benaderingswijzen van dit vraagstuk. Hoe kan het verleden behulpzaam zijn bij het oplossen van problemen in het heden? Het wordt een lezing met een hoopvol slot.”

De entree bedraagt 5 euro, inclusief twee keer een kopje thee of koffie.

Vrije inloop succes

Het wijkcentrum stelt verder dat de vrije inloop op zondagmiddag een schot in de roos is. “Dat ontbrak nog aan activiteiten in Wijkcentrum Swaenswijk, opening op zondag. Vrijwilligers staan elke zondagmiddag van 14.30 tot 16.30 uur klaar om hun gasten te ontvangen. Met succes, want de aanloop is groot! Iedereen kan binnenlopen en wordt voorzien van gratis koffie of thee, ook tijdens de vakantiemaanden.

Andere wekelijkse vaste activiteiten zijn: 

Dinsdag van 9.00 – 10.00, 10.30 - 11.30 en 12.00 – 13.00 uur is er bewegen voor senioren door Alphen Vitaal. 

Woensdag van 10.00 – 11.30 uur is er een crea-ochtend Praat en Draad. Alles mag niets hoeft.

Donderdagmorgen van 10.00 – 11.30 uur is er vrije inloop koffieochtend.

Donderdagmiddag van 13.30- 16.00 uur is er soosmiddag met onder meer bridgen, klaverjassen, rummikuppen en sjoelen.
Vrijdagmiddag van 13.00 – 14.00 uur en 14.30 - 15.30 uur is er bewegen voor senioren door Alphen Vitaal.

De ingang is aan de Jongkindt Coninckstraat 2b. “Als de vlag wappert, dan is er altijd iets te doen!”


Meer informatie is te verkrijgen via www.wijkcentrumswaenswijk.nl.