In de bieb is een expo over het rampjaar 1672.
In de bieb is een expo over het rampjaar 1672. (Foto: Bibliotheek Rijn en Venen)

Expositie bezoeken over rampjaar 1672

Cultuur

ALPHEN - In de bibliotheek van Alphen aan den Rijn is tot 1 juli is boven de tentoonstelling “De Franse Tirannie in Holland (1672) – 350 jaar Rampjaarherdenking” van Stichting Platform Rampjaarherdenking 1672-2022 te bezichtigen.

In 1672 werd Nederland overvallen door het Franse leger, twee Duitse vorsten en de Engelse gevolgen. “Dit had grote consequenties voor ons land, met name ook voor Midden-Holland. Dit gebied lag midden in de frontlinie en had zwaar te lijden onder inundaties, plunderingen en verwoestingen. Een deel van het gebied werd door de Franse troepen bezet en kreeg te maken met hoge belastingen, plunderingen en inkwartiering. Middels 8 banners en diverse attributen, waaronder een vitrine met replica’s en andere rekwisieten, wordt dit verhaal verteld”, meldt de bibliotheek.

“Banners 3, 4 en 5 gaan over de strooptocht van generaal Luxembourg in december 1672. Hij trok over het ijs van Woerden naar Nieuwkoop en van daaruit richting Alphen aan den Rijn, maar moest zich terugtrekken door invallende dooi. Op de terugtocht werden Zwammerdam en Bodegraven verwoest. Historici en tekenaars - zoals Romeyn de Hooghe - brachten de verschrikkingen van de oorlog in beeld. Er verscheen zelfs een schoolboek - Franse Tirannie, of de Nieuwe Spiegel der Jeugd - met verhalen over Franse wreedheden.

Propaganda?

Hebben de Franse wreedheden, waarover is bericht, nu echt plaatsgehad of was het (deels) gruwelpropaganda? Op banners 6 en 7 worden de Franse plundertochten, de rol van Luxembourg en het verhaal van Leuntie Chielen aan een factcheck onderworpen.

De laatste banner gaat over het gebruik en misbruik van propaganda, niet alleen in de tijd van het Rampjaar maar ook nog vandaag de dag. In tijden van oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer…”

Voor meer informatie en een overzicht van de expositietournee, zie https://rampjaarherdenking.nl/expositie-rampjaar-in-bibliotheken/.

Workshop

Tevens is er op 18 juni van 14:00 tot 16:30 uur een Minecraft-workshop “Bouw een Fort uit de Oude Hollandse Waterlinie” (9+) in de Bibliotheek. Geïnteresseerden kunnen naar de website van Bibliotheek Rijn en Venen om zich hiervoor aan te melden.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Tips om inbraak te voorkomen tijdens je vakantie Nieuws 23 jun, 13:36
Afbeelding
Signeersessie boek van oud-Boskoopse Mirjam Nieuws 23 jun, 13:10
Afbeelding
Woordkunstenaar Alice Bakker schrijft een YA-roman in zakformaat Cultuur 23 jun, 10:00
Afbeelding
Kersverse wethouder Ines de Ridder bezoekt met leerlingen de Nieuwkoopse Plassen Nieuws 22 jun, 14:33
Afbeelding
Rotery en Lions halen bijna 15K op voor vluchtlingen Oekraine Nieuws 22 jun, 11:05
Afbeelding
VOA begint met enquête onder ondernemers Nieuws 22 jun, 10:47
Afbeelding
Kledingbank Groene Hart groeit uit zijn jasje en is op zoek naar groter pand Nieuws 22 jun, 10:10
Afbeelding
Tegels moeten de herkenbaarheid van Park Zegersloot gaan versterken Nieuws 22 jun, 09:32
Afbeelding
SBN: zorgen over stikstofplannen Politiek 21 jun, 14:34
Afbeelding
Nightwatch Eredivisie Beachvolleybal Nieuws 21 jun, 14:18
Afbeelding
Niet alleen planten, ook banen op Open Kwekerijdag Nieuws 21 jun, 14:01
Afbeelding
Nieuw: kinderfestival Konijn aan de Rijn Cultuur 21 jun, 13:57
Afbeelding
Alphenaar in actie op EK tafeltennis Sport 21 jun, 10:06
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief