De voorstelling 'De Schone van Boskoop" is nog te zien tot en met 10 juli. Foto gemaakt tijdens matinee op 19 juni.
De voorstelling 'De Schone van Boskoop" is nog te zien tot en met 10 juli. Foto gemaakt tijdens matinee op 19 juni. (Foto: Morvenna Goudkade)

De Schone van Boskoop: ‘Geweldig in één woord’

Cultuur

BOSKOOP - Een wereldberoemd dorp, maar veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Een verwoestende brand, die eigenlijk best meeviel. Een koningin zonder prinsgemaal, want die had geen zin in Boskoop. En door dat alles heen het tragische verhaal van een broer en zus. Theaterstuk De Schone van Boskoop ging zaterdag 18 juni in première.

Morvenna Goudkade

Zaterdagavond ligt de rode loper uit bij Flora Boskoop. Een theaterportier in lange rode jas en hoge hoed heet de premièregasten welkom. Na twee try-outs, op donderdag en vrijdag, is het zover: de officiële première van De Schone van Boskoop. Naast veel Boskopers en gasten uit heel Nederland, zijn ook de Alphense burgemeester en vier wethouders aanwezig, net als bijna het hele team van Boskoop800. De voorstelling De Schone van Boskoop, is een hommage aan dit jubileum. Het is een initiatief van theaterproducent Jean-Paul Karting, sinds vijf jaar inwoner van het kwekersdorp. “Toen we twee jaar geleden gingen bedenken hoe we het 800-jarig bestaan wilden vieren, zei ik spontaan: ik maak een theatervoorstelling. Die belofte wilde ik nakomen.”

‘Ik wil hem nog een keer zien’

Met een creatief team en cast vol grote namen kwam de voorstelling tot stand. Daarbij moesten de nodige hobbels worden genomen. Zo hadden de voorbereidingen plaats in coronatijd, met de ene lockdown na de andere. Het oorspronkelijke idee om de voorstelling op te voeren in een grote kasruimte van het Plantariumgebouw bleek financieel niet haalbaar. Die kas zou verwijzen naar de kwekerscultuur, maar veranderde in het Flora Theater. Na de aanvankelijke teleurstelling bleek dat de voorstelling heel goed paste op een kleiner podium. 

Feestelijk

Het publiek heeft er zin in zaterdagavond. De dresscode ‘feestelijk’ is door het bloedhete weer niet door iedereen opgevolgd – korte broeken zijn toch iets luchtiger – maar de stemming is wel uitgesproken feestelijk en verwachtingsvol. Of de verwachtingen worden waargemaakt? De aanwezigen zijn na afloop dolenthousiast. “Geweldig in één woord”, zegt Anita van der Werf. “Ik wil hem nog een keer zien.” Ze is de enige niet: mensen hebben veel gelachen, maar ook soms een traantje moeten wegpinken. Tess Merlot, oftewel de Boskoopse kwekersdochter Tess van der Zwet, is de verrassing van de avond. De zangeres maakt haar acteerdebuut in De Schone en doet dat zeer overtuigend. Bij de verslaggeefster staan nog scènes op het netvlies: het moment van grote en kleine Isabel met de appels in een bijzondere choreografie, de emotionele uitbarsting tegen Ben Cramer: ‘doe maar of ik je vader ben, wat zou je hem willen zeggen?’. Ook het bitterzoete einde, met broertje en zusje, is aangrijpend. 

Aanmerken

Is er dan niets op aan te merken? Misschien dat het einde het einde niet is. Na een ovationeel slotapplaus, blijkt dat de voorstelling nog niet is afgelopen. Er volgt nog een tweede afsluiting, met gezamenlijk lied van alle spelers, waarbij het publiek wordt uitgenodigd het refrein mee te zingen. Na de fraaie theatrale slotscène is dat nogal een overgang, maar dit blijkt speciaal voor de Boskopers te zijn toegevoegd. Een bewuste keuze van regisseur Anne Suse de Blok. Veel bezoekers waarderen de ‘toegift’ ten zeerste en zingen uit volle borst mee. Trots op Boskoop, dan maar even minder kunstzinnig. De afterparty na de voorstelling, met theaterbezoekers en acteurs, duurt urenlang. Veel kind-acteurs zijn ook aanwezig en stuiteren door de foyer. De Boskoopse Jayda en Zoe (10) spelen allebei mee als kleine Isabel. Vanavond is Zoe naar Jayda komen kijken en binnenkort gaat Jayda naar de voorstelling van Zoe. “Wij zijn vriendinnen, dan doe je dat voor elkaar.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Alphense krasse knar André Vrees doet nog mee aan EK’s en WK’s Sport 8 aug, 18:45
Afbeelding
Speldjes voor julilerende vrijwilligers Nieuws 8 aug, 18:39
Afbeelding
‘Samen houden we het in Boskoop schoon’ Nieuws 8 aug, 18:27
Afbeelding
Evenement Proeftuin On Tour voor biodiversiteit Nieuws 8 aug, 16:53
Afbeelding
Eremetaal Hoogendoorn in twee rondes Sport 8 aug, 16:29
Afbeelding
Alphense Summercamp staat op het programma Cultuur 8 aug, 16:15
Afbeelding
Binnenkort in Parkvilla Cultuur 8 aug, 15:13
Afbeelding
Extreme droogte houdt aan: ‘Vinger aan de pols’ Nieuws 8 aug, 14:12
Afbeelding
Duizenden bezoekers bij touwtrekken en familiedag Trekkertrek in Koudekerk Nieuws 8 aug, 09:18
Afbeelding
Willemien Rouwhorst is vrijwilliger bij SamenhuiS: ‘Hier mag alles er zijn’ Nieuws 5 aug, 13:54
Afbeelding
KinderzwerfboekStation ziet het levenslicht Nieuws 5 aug, 13:35
Afbeelding
Nick & Simon te zien in Castellum Cultuur 5 aug, 11:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief