Alice Bakker (midden) met twee andere auteurs van de uitgeverij.
Alice Bakker (midden) met twee andere auteurs van de uitgeverij. (Foto: Hanneke Vissers Fotografie)

Woordkunstenaar Alice Bakker schrijft een YA-roman in zakformaat

Cultuur

ROELOFARENDSVEEN / OUDE WETERING - Alice Bakker uit Oude Wetering heeft zaterdag 18 juni de YA-romannovelle ‘Ontdek jij wie ik ben?’ gepresenteerd. Dit deed zij samen met twee andere auteurs van uitgeverij Godijn Publishing, die respectievelijk een YA-thrillernovelle en een YA-fantasynovelle schreven. De novelle is de zevende publicatie van Alice.

Bart van der Spek

Alice (1970) was van jong af aan al een schrijver in spe. “Verhalen verzinnen heb ik altijd gedaan”, vertelt ze. “Volgens mijn moeder deed ik dat al als kleuter: als er een rode auto voorbij reed, vertelde ik daar een verhaal bij. Eerlijk gezegd heb ik daar zelf geen herinneringen aan, maar er blijkt uit dat verhalen maken bij mij hoort.” Dat bleek een voorbode voor een carrière in het schrijversvak. “Ooit heb ik een cursus verhalen schrijven gevolgd, maar echt schrijven ben ik gaan doen toen ik op het secretariaat van de redactie van vier vaktijdschriften ging werken. Ik werd gevraagd als tijdelijk bureauredacteur in een zwangerschapsverlof en heb dat uiteindelijk zo’n vijftien jaar een dag in de week gedaan. Ik heb daar veel geleerd, ontdekte dat taal ‘mijn ding’ was en ben ermee aan de slag gegaan. Mijn eerste publicatie was in 2011 in een verhalenbundel en in 2017 is mijn eerste eigen boek verschenen.” 

In haar nieuwste boek, ‘Ontdek jij wie ik ben?’, ziet Stef het huwelijk van zijn ouders op de klippen lopen. Als hij hoort dat zijn vader is gespot met een ander, is hij blij dat zijn moeder online gaat daten. Zijn verbazing is groot als hij doorheeft dat zelfs zijn vriend Jeroen de liefde op internet zoekt. Voor Stef is dit het signaal om op ontdekkingstocht te gaan in de wereld die online dating heet. Net als Alice’ YA-romanserie “H4C” speelt de novelle zich af op het fictieve Klaverlandcollege.

Haalbare porties

Alice heeft gekozen voor een Young Adultboek.”Ik vind jammer dat jongeren door de verplichting op de middelbare school lezen stom vinden. Met mijn boeken hoop ik dat ik ze ‘haalbare porties’ aanbied. Geen dikke pillen, korte hoofdstukken en situaties die ze zelf mee kunnen maken. Een van de leuke randzaken is dat ik gastlessen mag geven op middelbare scholen. Elke leerling die na zo’n les toch een boek pakt is er weer één.”

De novelle is echter ook interessant voor lezers uit andere doelgroepen. “YA is zeker geschikt voor andere lezers. Het verschil met bijvoorbeeld een roman is dat de hoofdpersoon tussen de 13 en 18 is jaar is. Heel veel volwassen lezen het genre; het leest lekker makkelijk. YA is voor 13+ en dat ben ik zelf ook. Wat ik wel heb gemerkt, is dat een roman met als doelgroep volwassenen makkelijker verkoopt. Je doelgroep loopt in de boekwinkel, als je zit te signeren. Gelukkig schrijf ik in beide genres, voor de afwisseling.” 

Flow

Wat het schrijven voor haar boeiend maakt: “Inmiddels ben ik tekstschrijver en schrijf ik de hele dag. Elke werkdag plan in een uur in voor fictie schrijven. Dat maakt dat ik in de flow blijf en kan blijven produceren. Wat maakt het voor mij boeiend? Lastige vraag. Het wordt gepubliceerd dus ik weet dat ik niet voor niets doe. Dat was bij mijn eerste boek wel anders. Het blijft een kik om het eindresultaat: een boek, in handen te hebben. En als je doet waar je van houdt, voelt het nooit als werken.”

‘Ontdek jij wie ik ben’ is evenals als de andere nieuwe publicaties, ‘Huisavond’ van Stan Geerdink en ‘De Zwaan en de Lier’ van Daniel Warmoeskerken een Godijntje. “Dit is een stoer boekje in zakformaat voor een vriendelijke prijs. De boekjes zijn als paperback en e-boek bij elke boekhandel verkrijgbaar, zo ook bij Veenerick in Roelofarendsveen.” Paperback: €10,99 - E-boek €3,99.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Bijeenkomsten over aanleggen zonnevelden Nieuws 30 nov, 10:11
Afbeelding
Gratis parkeren in centrum een feit Politiek 30 nov, 09:51
Afbeelding
Meld je aan voor Gluren bij de Buren Nieuws 30 nov, 09:44
Afbeelding
Boskoper Mels Verweij: ‘Plezier van vuurwerk terugbrengen’ Nieuws 29 nov, 14:31
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Slotfeest Boskoop800: ‘dit wil je niet missen!’ Cultuur 29 nov, 09:31
Afbeelding
Lokaal shoppen centraal op Warm Winter Market Nieuws 28 nov, 16:25
Afbeelding
Alice Bakkers boekenstapel uitgebreid Cultuur 28 nov, 16:17
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
ARC 1 doet goede zaken met 2-1 thuisoverwinning op WNC Sport 28 nov, 14:51
Afbeelding
ValOpShop komt naar het Sportpad Nieuws 28 nov, 11:33
Afbeelding
Steun gemeente K&B door hoge belastingen Politiek 28 nov, 11:17
Afbeelding
Hobbybrouwer Patrick Vuurens brouwt echte Alphense biertjes Nieuws 28 nov, 10:51
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief