De Buckeskop Biggest Band moet de grootste Boskoopse band ooit worden.
De Buckeskop Biggest Band moet de grootste Boskoopse band ooit worden. (Foto: Aangeleverd René van den Berg)

Buckeskop Biggest Band ziet het levenslicht en alle Boskopers kunnen meedoen

Cultuur

BOSKOOP - De parkeerplaats van Flora Boskoop verandert op 17 september in het podium voor de grootste band die ooit in Boskoop heeft opgetreden. Ter ere van het 800 jarige bestaan van Boskoop wordt Buckeskop Biggest Band (BBB) geformeerd door iedereen die iets met muziek en met Boskoop heeft. René van den Berg en Ap Geers van de organisatie vertellen wat er allemaal komt kijken bij dit grootschalige evenement. 

Van den Berg: “Boskoop kent een levendige muzikantengemeenschap, maar die begint wel een beetje te vergrijzen. Wij hopen met dit evenement dat ook jongere generaties de lol van het samen muziek maken beleven. Samen muziek maken is het mooiste wat er is. Het verbindt iedereen. Zodra je samen muziek maakt vallen alle andere verschillen weg. Of je nu oud bent, jong, rijk, arm, zwart, blank, mooi of lelijk dat maakt allemaal niet meer uit want je maakt samen iets moois waar iedereen van kan genieten. En de kick die je krijgt als je dat niet met zijn tweeën doet maar met honderden tegelijk, die kick die is fantastisch! En Boskoop 800 is bij uitstek het evenement om alle Boskopers samen te brengen en een feestje te vieren door lekker muziek te maken.”

Professionele opzet

Ap Geers, gebombardeerd tot ‘Musical Director’, heeft de muzikale leiding. “Om te voorkomen dat het een kakafonie wordt waarbij iedereen door elkaar heen speelt, gaan we het professioneel aanpakken. Gelukkig hoeven we het wiel niet helemaal zelf uit te vinden. We kijken goed naar ons voorbeeld in Italië, het dorpje Cesena dat de Foo Fighters naar het dorp wisten te halen nadat ze met een band van 1.000 mensen Learn to fly speelden. Maar ook in Nederland is in Haarlem jaarlijks een band ruim 400 mensen te zien en te horen waar we veel van leren.

‘Iedereen, écht íedereen kan meedoen’

Iedereen, écht íedereen kan meedoen maar het is wel fijn als de muzikanten en zangers oefenen om het zo strak mogelijk te krijgen op 17 september. Ook werken we met koptelefoons en met ‘clicktrack’, een metronoom die het juiste tempo aangeeft. Ook hebben we een voorbeeldband waar je met mee kunt spelen. En Boskoop kent ook heel veel goed geschoolde blazers van trompet tot tuba en daar maakt Willem van der Meer prachtige arrangementen voor. Dus als we dadelijk ‘Everybody needs somebody’ van the Bluesbrothers gaan spelen dan gaan we er vanuit dat het retestrak gaat klinken met alle drummers op de clicktrack en met machtige blazerspartijen.

‘De power moet komen van het collectief’

De power moet komen van het collectief. We doen niet aan solo-artiesten of aan een bekende gastartiest. Nee, we willen gewoon elke Boskoper van jong tot oud betrekken bij deze Biggest Band ever voor Boskoop! De jongste deelnemer is rond de 8 jaar en de oudste is voorlopig ergens diep in de tachtig!”

Scholen doen ook mee

Van den Berg vervolgt: “Vrijwel alle scholen die we hebben benaderd om mee te doen hebben ja gezegd. We verwachten dus een flink aantal kinderen vanaf groep 6 die meedoen. We hebben denk ik wel 20 of 30 kinderen op de djembé. Het diepere doel is dus ook om het muziekonderwijs een zetje te geven. Want vroeg geleerd… Professionals zoals Patrick Wognum, hij runt een muziekschool in Gouda, gaan clinics geven in de klassen om de kinderen te enthousiasmeren om mee te doen. We gaan straks helemaal los op Waka Waka van Shakira, een heerlijk nummer om lekker mee te trommelen. En als we niet genoeg instrumenten hebben dan maken we die gewoon zelf met de kinderen. Een blikje vullen met rijstkorrels en je hebt een prima shaker!”

‘Je hoeft echt geen conservatorium te hebben gedaan’

Publiek is welkom

Geers: “Nogmaals, iedereen kan meedoen. Je hoeft echt geen conservatorium te hebben gedaan. Noten lezen is fijn maar zeker geen vereiste. Het gaat om enthousiasme, plezier en inzet. En kun je geen instrument bespelen, dan kun je vast wel zingen. Lekker toch om bijvoorbeeld ‘Kan het niet alleen’ van de Dijk te zingen of ‘I’m so excited’van de Pointer Sisters? Dus ga naar Boskoop 800 op internet en dan vind je ongetwijfeld wel de plek van Buckeskop Biggest Band waar je je kunt opgeven. Wacht niet te lang want het is zo 17 september en als muzikaal leider hoop ik echt dat de deelnemers wel een beetje geoefend hebben geoefend.” Van den Berg rondt af: “En vind je het wel leuk maar zie je het echt niet zitten om mee te doen kom dan in elk geval kijken. Er is plek zat bij Flora en natuurlijk is er een biertje verkrijgbaar. We hopen echt dat ook dit weer een evenement is waarbij Boskopers elkaar weer even kunnen ontmoeten. Zodat we later kunnen zeggen dat we Boskoop 800 echt goed hebben gevierd.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Werken van twee kunstenaars bewonderen Cultuur gisteren
Afbeelding
Jubileumboek 100 jaar Adventskerk binnenkort verkrijgbaar Nieuws 10 aug, 15:01
Afbeelding
Stichting Help Anders en bibliotheek Rijn en Venen werken samen Nieuws 9 aug, 14:34
Afbeelding
Deskundigen: let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen Nieuws 9 aug, 14:29
Afbeelding
Pop-In Koor Boskoop zoekt leden Nieuws 9 aug, 11:09
Afbeelding
‘Ik wil iets doorgeven aan toekomstige generaties’ Nieuws 9 aug, 10:38
Afbeelding
Het begon met een ijsje in de speeltuin voor briljanten bruidspaar Angenent Nieuws 9 aug, 09:27
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Alphense krasse knar André Vrees doet nog mee aan EK’s en WK’s Sport 8 aug, 18:45
Afbeelding
Speldjes voor julilerende vrijwilligers Nieuws 8 aug, 18:39
Afbeelding
‘Samen houden we het in Boskoop schoon’ Nieuws 8 aug, 18:27
Afbeelding
Evenement Proeftuin On Tour voor biodiversiteit Nieuws 8 aug, 16:53
Afbeelding
Eremetaal Hoogendoorn in twee rondes Sport 8 aug, 16:29
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn

Op Rodi Alphen aan den Rijn volg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn. Rodi Alphen aan den Rijn informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Alphen aan den Rijn

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Alphen aan den Rijn in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief