‘Dat we mensen trots maken, voelt heel bijzonder’

Cultuur
De cast van De Schone van Boskoop in een speciaal XXL Rosarium Gesprek: vlnr Jary Sluijter, Ben Cramer, Hanno van der Loo, Frédérique Sluyterman van Loo, Erik Brey en Tess Merlot. Vooraan Maysam en Tom.
De cast van De Schone van Boskoop in een speciaal XXL Rosarium Gesprek: vlnr Jary Sluijter, Ben Cramer, Hanno van der Loo, Frédérique Sluyterman van Loo, Erik Brey en Tess Merlot. Vooraan Maysam en Tom. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Het is het grootste Rosarium Gesprek ooit: met de hele cast van theaterstuk De Schone van Boskoop. De cast, een mix van landelijk bekende acteurs en aanstormend regionaal talent, zei meteen ja tegen de uitnodiging. En zo verzamelde het hele gezelschap, voorafgaand aan de zondagse matinee, zich in het beroemde Boskoopse rozenpark.

Morvenna Goudkade 

De cast hoeft niet ver te lopen: De Schone van Boskoop speelt in het Flora Theater, naast het Rosarium. De acteurs zijn inmiddels goed bekend met de omgeving, zoals Erik Brey (65), oftewel Leon die Boskoop ‘groot’ wil maken in de Verenigde Staten. “Het is een heel leuk zomerproject”, vindt de Amsterdammer, die ook te zien is in musical The Rocky Horror Show. “Natuurlijk is dit mijn baan, maar dat mensen ontroerd zijn door het stuk, trots zijn op Boskoop, dat geeft veel meerwaarde.” Hij loopt graag een rondje door het rozenpark, zegt hij. “Ik heb het tot bloei zien komen. Er zijn hier meerkoetjes, daar heb ik de jonkies van zien opgroeien. Je krijgt echt een binding met de omgeving.”

‘Er zit een mooie diepgang in, naast alle humor’

De Schone is een enorm succes, de voorstelling is steevast uitverkocht. Inmiddels is de laatste week aangebroken: zondagavond 10 juli is de slotvoorstelling, daarna is het voorbij. Wat vindt hij daarvan? “Best jammer, ik zou nog wel even door willen gaan.” Dat vindt ook zijn partner Frédérique Sluyterman van Loo (57): “Ik ga het missen als het straks afgelopen is.” Ze heeft er ‘in moeten duiken’, zegt ze, om Boskoop te leren kennen. Ze speelt Geertje, die zeer betrokken is bij het dorp en bij het Boomkwekerijmuseum. Geertje roept dan ook regelmatig dat ze ‘een rondleiding moet geven in het museum’. Is ze zelf al in het Boomkwekerijmuseum geweest? “Nee, nog niet, maar dat wil ik wel.” Collega Ben Cramer (75) was al wel in het museum; daar werd eerder een videoclip opgenomen. “Ik vind het verhaal hartstikke mooi”, zegt de zanger en acteur, die eerder te zien was in grote musicals als Evita en Phantom of the Opera. “Er zit een mooie diepgang in, naast alle humor. Ik speel mezelf, Ben Cramer, al is dat natuurlijk ook een rol. Maar ondanks alle bravoure word ik in het stuk flink op mezelf teruggeworpen, dat komt heel dichtbij. Het verhaal gaat over Boskoop, maar tegelijk over heel universele menselijke thema’s.” Hij heeft in het stuk diverse scenes met Isabel, gespeeld door Tess Merlot (32). Als Boskoopse kwekersdochter kent zij het dorp al heel goed, maar ze is Boskoop nog meer gaan waarderen, zegt de zangeres. “Ik merk dat ik het ontzettend leuk vind om alles te laten zien. We zijn al met de hele club een ijsje gaan eten bij Janssen’s IJssalon, zo leuk.”

Boskoper Hanno van der Loo (54) heeft de groep meegenomen, vertelt hij. “Even die hefbrug van dichtbij laten zien. Het is hartstikke leuk zo met elkaar. En voor mij ook bijzonder met al die professionele acteurs. Al gaat deze voorstelling stoppen, voor mij stopt het niet, want na de zomer komt er een nieuw theaterproject.”

Acteur Jary Sluijter (27) heeft het ook druk, hij speelt net als Erik Brey in The Rocky Horror Show, maar De Schone is ook voor hem speciaal. “Dat het dorp zo tot leven komt in het stuk en dat we mensen blij en trots maken, dat voelt heel bijzonder. Na de voorstelling gaan we altijd even naar de foyer en dan spreken veel mensen je aan. Met hun eigen verhaal en herinneringen.”

De volwassen acteurs hebben ook een speciale band gekregen met de kindercast, zoals Maysam (8) en Tom (10). De kinderen spelen steeds in tweetallen een voorstelling. “We hebben ook gespeeld voor basisschoolleerlingen”, vertelt Jary. “Dat is voor de kinderen heel leuk, maar ook voor ons. Het geeft veel energie.”

Dit is de rubriek Rosarium Gesprekken, deel 394.

De hele cast in het Rosarium: vlnr Hanno van der Loo, Erik Brey, Frédérique Sluyterman van Loo, Jary Sluijter, Tess Merlot, Ben Cramer, helemaal vooraan Maysam en Tom.