Catherine Keyl op bezoek in Alphen: ‘Leuk om voorleessessies te houden’

Cultuur
Catherine Keyl was onlangs in de bibliotheek van Alphen.
Catherine Keyl was onlangs in de bibliotheek van Alphen. (Foto: Hans Willering)

ALPHEN - Catherine Keyl (75) heeft lange carrière op de televisie gehad en is nog steeds volop actief. Onlangs was ze in de bibliotheek van Alphen aan den Rijn voor een voorleessessie voor senioren. Die was op touw gezet door de bibliotheek. Deelnemers konden zich gratis aanmelden en kregen van de bibliotheek een lunch aangeboden. De belangstelling was groot: de voorleessessie was vrijwel direct volgeboekt. ‘Mijn leven is een aaneenschakeling van toevalligheden.’

Hans Willering

Catherine was niet alleen presentatrice van bekende televisieprogramma’s, maar ook verslaggeefster in binnen- en buitenland. Ze heeft zes boeken geschreven en schrijft columns voor De Telegraaf en op haar eigen website. De schrijver: “Ik heb nog steeds een volle agenda, maar vind het wel leuk om af en toe deze voorlessessies te houden. Vooral in de zomer heb ik daar wat meer tijd voor. Ik lees dan voor uit een van mijn boeken, vandaag was dat `Oorlogsvader`, een boek over hoe mijn vader de oorlog heeft beleefd en hoe wij als naoorlogse kinderen daarover gehoord hebben.”

‘Grijp je kansen, neem initiatief. Laat kansen niet voorbij gaan’

Dewi Visser is programmacoördinator bij de bibliotheek en heeft de voorleessessie op touw gezet. De bibliotheek beperkt zich niet tot het uitlenen van boeken. Dewi: “De bibliotheek voelt ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid, niet alleen om lezen te stimuleren maar ook om kennis te vergroten en mensen met elkaar in verbinding te brengen. Wij hebben activiteiten voor allerlei doelgroepen en geven ook cursussen over uiteenlopende onderwerpen.”

‘Ik ben eindeloos nieuwsgierig’ - Catherine Keyl

Toevalligheden

Wie de loopbaan van Catherine bekijkt, zou denken dat hier een carrièrevrouw aan het werk is. Maar niets blijkt minder waar te zijn. Ze legt uit: “Mijn leven is een aaneenschakeling van toevalligheden. Na een studie Frans wilde ik lerares Frans worden. Maar daar heb ik van afgezien. Van een vriendin hoorde ik dat bij de omroep werd gezocht naar een regieassistent. Ik wist niet wat dat was, maar heb toch gesolliciteerd. Ik ben het toen geworden. Ik kreeg de mogelijkheid om AVRO’s Service Salon te gaan doen, maar wist niet zeker of ik daar geschikt voor was. Ik heb het toch gedaan en er keken gelijk een miljoen kijkers.”

Toevallig

Ze aarzelt even. “Alle dingen die ik heb gedaan, kwamen toevallig langs. Soms denk ik dat het gestuurd moet zijn, noem het God, dat kan gewoon niet anders.”

Over wat haar drijfveer is, denkt ze even na. “Ik vind het belangrijk om eerlijke voorlichting te geven. Houd je aan de feiten. Ronald Plasterk schreef onlangs een column dat het best goed gaat met de bossen in Nederland, maar de milieuorganisaties noemen dat niet. En ik ben eindeloos nieuwsgierig. En grijp je kansen, neem initiatief. Laat kansen niet voorbij gaan.” 

Catherine nog steeds volop in de running. Haar boek ‘Oorlogsvader’ is vorig jaar uitgegeven. Ze schrijft kritische columns: “Over de klimaatproblemen, de Club van Rome heeft in de 70-jaren deze problemen al voorspeld, maar werd weggelachen. Het idealisme in de politiek is grotendeels verdwenen.” In 2006 is ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje- Nassau.

Websites

De bibliotheek bereidt zich inmiddels voor op talloze nieuwe activiteiten. Wie de bibliotheek wil volgen, doet er verstandig aan de website regelmatig te raadplegen.

Website Catherine Keyl: www.catherine.nl.

Website bibliotheek: www.bibliotheekrijnenvenen.nl.